chelsea-WvusC5M-TM8-unsplash (2).jpg

Array Technologies paneb paneeli rohkem energiat tootma

1985.aastal leiutas Ron Corio ühe väikse USA päikeseenergia ettevõtte Wattsuni jaoks töötades seadme, mis võimaldas päikesepaneelidel liikuda kaasa koos päikesega. See suurendas energia tootmise võimsust ja aitas paneelid ostnud kliendil kiiremini oma investeeringut tagasi teenida. Wattsun sattus finantsraskustesse ja Corio omandas firma 55 tuhande dollari eest 1992. aastal ja nõnda sündis Array Technologies.

Corio polnud esimene, kes maailmas sellele tehnoloogiale tuli, kuid ta leiutas esimesena kommertstoote, mis sobis kommunaalsektorile. 2007. aastal tahtis Hiina päikesepaneelide tootja Suntechi äriarenduse eest vastutav Eben Russell Array firmasse investeerida aga see plaan kukkus finantskriisi tõttu kokku. Russellile sellegipoolest firma meeldis ja ta asus müügi asepresidendi positsioonile. Tol hetkel oli Ühendriikides kommertssektoris kokku 100 MW jagu paigaldatud päikesepaneele. Järgmise viie aastaga suurenes Array töötajate arv 300ni ja ettevõtte oli 3000 MW suuruseks kasvanud turule müünud 2500 MW jagu toodet.

2014.aastal tekkis ebakindlus valitsuse investeerimissoodustuste jätkumise osas ja Corio pidi kaaluma Oaktree erakapitalifirmalt saadud ülevõtupakkumist. Ta ütles ära ja kannatas ära need 1,5 aastat, mil valitsus taastas 2015. a lõpus subsiidiumid.

Turule tekkis konkureeriv Nextracker, kes haaras endale paneelide liigutajate üleilmsel turul juhtiva positsiooni (25%). See sundis Coriot kaasama Oaktreed, kellele ta väidetavalt müüs 62% firmast hinnanguliselt 300 mln dollari eest. Erakapitalifirma vahetas Corio 2018. aastal tegevjuhi ja tehnoloogiajuhi kohal välja, millega Corio olevat väidetavalt nõus olnud.

Array tegi IPO 2020. aasta oktoobris, olles toonaseks hetkeks saavutanud aastaseks käibeks ligi 900 mln dollarit ning 17% turuosa maailmas, mis jäi alla Nextrackeri 29%-le. Array müüs 7 mln uut aktsiat, kaasates 154 mln dollarit uut raha, kuid seejuures müüs ka Oaktree läbi investeerimiskeha 40,5 mln aktsiat ehk 40% osalusest, saades 891 mln dollarit. Selles investeerimiskehas hoidis oma aktsiaid ka Corio, kes sai poole osaluse müügi eest u 500 mln dollarit. Ettevõtte aktsia rallis esimesel päeval üle 65% üle 36 dollari, andes turukapitalisatsiooniks 4,6 mld USD.

Aktsia jätkas tõusu, jõudes 2021. aasta jaanuaris 51 dollarile ja see investeerimiskeha laadis maha ülejäänud aktsiad (sh Corio osaluse) kahes müügis detsembris ja jaanuaris, saades selle eest kokku 2,3 mld USD. 2021. aasta mais kukkus aktsia päevaga ligi 50% 13 dollarile pärast seda kui juhtkond loobus antud majandusprognoosist, sest terase ja tarnekulusid ei suudetud enam klientidele edasi kanda ja tuli leppida marginaalide survega. 38% osaluse müügiga 1,2 mld dollarit teeninud Corio lõikas firmaga lõpliku sideme läbi 2022. aasta novembris, lahkudes firma nõukogust. Oaktree ja Corio vastu esitati mitu hagi, süüdistades neid investoritele valeinfo andmises, kuid viimase eitasid süüd ja esimene mitmest hagist lükati mullu mais tagasi.

2022.aasta kevadel 6 dollaril käinud aktsia on taastunud tänaseks 13 dollarile, andes 2,0 mld dollari suuruse turukapitalisatsiooni. 2023. aasta alguses tegi IPO ka 2013. aastal asutatud Nextracker, kaasates 24 dollarit maksnud aktsiaga 638 mln dollarit. Nextrackeri aktsia kaupleb täna 56 dollaril, mis annab 8,2 mld dollari suuruse turukapitalisatsiooni.

2024.aasta jaanuaris omandas Array Euroopa ühe juhtiva paneelide liigutamisseadme tootja STI Norland, muutudes suurimaks firmaks omalaadsete seas.

2021.a andmetel kuulus antud seadmete globaalsest turust 32% Nextrackerile, 15% Arrayle ja 9% PVH-le. Tänu STI ülevõtule kasvas Array turuosa 22% peale. Peamiste konkurentidena võib välja veel tuua turu kolmandaks suurima tegija Hispaanias asuva PV Hardware’i (u 10% globaalsest turuosast). Veel võib rivaalina nimetada GameChange Solari ja Hiina päritolu Arctech Solari.

markdown-image

Tooted

Array peamiseks tooteks on päikeseparkidesse mõeldud elektrimootoriga süsteem DuraTrack, mis käib paneelide alla ja liigutab vastavalt päikese liikumisele paneeli kallet, et suurendada energia tootmise efektiivsust.

Nende teiseks tooteks on STI H250, mis on mitut paneelide rida ühendav teljesüsteem, et ühe mootoriga saaks korraga liigutada mitut paneelide rida korraga. Eeskätt on see kasulik keerulisema (näit mägisema) maastiku jaoks ja aitab väiksema investeeringuga.

Kolmandaks tooteks on OmniTrack. See hõlmab pandeelide kandesüsteemi, mida saab üles panna igasugusele pinnasele ja sestap pole vajadust maalappi eelnevalt tasandada.

markdown-image

Eelpool mainitud toodetele lisaks kuulub Array portfelli ka SmarTrack, mis on andmeplatvorm Array tarkvara ja kontrollsüsteemide jaoks. Sellega on võimalik vähendada ilmastikust tingitud riske (näiteks läheneva tormi eel liiguvad paneelid automaatselt kaitsvama nurga alla) ja maksimeerida päikeseenergia tootmise võimsust. Kokkuvõttes ütleb Array, et nende toodete portfell aitab toota 25% rohkem päikeseenergiat (seda kõigest 0,045 USD vati kohta suurema kulu juures).

Majandusnäitajad

7.novembril avaldatud 2023. aasta majandusaasta kolmanda kvartali tulemustes vähenes Array müügitulu 32% 350 miljonile dollarile, osutudes nõrgemaks analüütikute prognoositud 377 miljonist. Marginaalide osas suutis Array suutnud ületada ootusi tänu kulude vähendamisele ja hinnatõusu edasikandmisest klientidele (brutomarginaal kolmandas kvartalis oli 24,9% vs. 14,9% aasta varem.)

Sestap suudeti aktsia kohta teenida 0,21 dollarit kasumit, mis oli parem 0,12 ootusest (aasta varem 0,19 USD).

2023.a majandusaasta müügitulu prognoosi vähendati 1,65–1,725 mld pealt 1,525–1,575 mld peale (konsensus 1,7 mld), kuna osad kliendid olid projekte finantseerimise läbirääkimiste tõttu edasi lükanud (arendajad üritavad kõrgemas intressimäära keskkonnas PPA lepinguid kommunaalfirmadega ümber rääkida, sest kui eelnevatel aastatel oli projekti IRR atraktiivne, siis praeguste intressimääradega kõrvutades enam mitte). Neid tõrkeid hinnati oma olemuselt lühiajalisteks, kuna energiapakkujad on seadnud pikaajalisi taastuvenergia eesmärke, millest tõenäoliselt soovitakse aktsionäride ja klientide eest täita.

Aktsia kohta oodati 2023.a kasumit 1,0–1,05 USD (varem 1,0–1,07 USD), mida suudeti 27. veebruaril avaldatud neljanda kvartali tulemuste raames ületada (1,13 USD).

Seda, et sektoris valitseb endiselt pikaajaline positiivne trend vaatamata projektide venimisest viimasel ajal, ilmestab kolmanda kvartali lõpuks 1,6 miljardi dollarini küündinud ja detsembri lõpuks 1,8 miljardini kasvanud täitmata tellimuste arv. Sellele vaatamata anti neljanda kvartali tulemusi avalikustades 2024. aastaks oodatust nõrgemad prognoosid: müügitulu peaks jääma 1,25–1,40 miljardi dollari vahemikku (konsensus ootas toona 1,87 mld) ja aktsiakasum 1,0–1,15 dollari vahemikku (oodati 1,27 USD).

Allaolevalt jooniselt on näha, et 2022. a toimus tuludes märkimisväärne hüpe, mis oli seotud 2021. aastal Euroopa ühe juhtiva paneele liigutavate seadmete tootja STI Norlandi ülevõtuga. Selle eest maksti rahas ja aktsiates kokku 570 mln eurot. Geograafiliseks laienemiseks kasutati 2021. aastal Blackstone’i erakapitalifondidelt eelisaktsiate müügiga saadud 350 mln dollarit.

markdown-image

Kui enne STI ülevõttu teenis Array sisuliselt kogu oma 0,85 mld dollari suurusest tulust Ühendriikidest, siis pärast seda kahanes USA osakaal 74% peale. Suuremate turgudena lisandusid Hispaania (6,3%) ja Brasiilia (16,4%).

markdown-image

markdown-image

Juhtkond

Ettevõtte tegevjuht Kevin Hostetler nimetati ametisse 2022.a aprillis, kes võttis töökohustused üle firmat neli aastat juhtinud Jim Fusarolt. Enne seda töötas Hostetler 4,5 aastat vedelike ja gaasi voolu reguleerivate seadmete tootja Rotorki tegevjuhina, aidates firmal marginaale ja kapitaliefektiivsust tõsta. 2014–2018.a töötas tegevjuhina FDH Infrastructure Services’is, mis pakub inseneri- ja ehitusteenuseid. Eelnevalt töötas ta veel erakapitalifrmade jaoks sõltumatu nõustajana, 7 aastat Idex Corpi presidendi ja asepresidentide positsioonidel ja sellele eelnevalt 7 aastat Ingersoll Randis juhtivatel positsioonidel.

Ettevõtte senine finantsjuht Nipul Patel lahkus eelmise aasta novembris, olles teeninud viimased viis aastat seal ja viies selle raames ettevõtte ka börsile. Uus finantsjuht on Kurt Wood, kes alates 2022. aasta kevadest oli paaditootja Brunswick Corporationi nõustaja. 2021. a märtsist kuni 2022. aprillini töötas ravimitööstusele tehnoloogiat valmistavas firmas Berkeley Lights finantsjuhina. Enne seda töötas 1 a ja 9 kuud Mirconis finantsosakonna asepresidendina, enne seda oli üle nelja aasta DriveTime finantsjuht ja treasurer. Sellele eelnevalt töötas 2011. augustist 2014. a veebruarini erakapitalifirmas finantsjuhi ja partnerina ning enne seda 5 aastat First Solaris finantsplaneerimise ja analüüsi asepresidendina.

2023.a augustist loodi tegevjuhi alluvusse uus strateegia ja tehnoloogia juhi positsiooni, kuhu määrati Aaron Gabelnick, kellel on üle 20 a kogemust erinevate ettevõtete ümberpööramisest kemikaalide, tööstus- ning nafta- ja gaasi sektorites.

Samuti määras tegevjuht 2023. a alguses COO positsioonile Neil Manningu, kellega tal on eelnevates ettevõtetes (Rotork ja Velocitel) koos töötamise kogemus.

Kokkuvõtteks

Ettevõtte aktsia kaupleb küll ligi 13x selle aasta oodatavat kasumit ja 10,5x EV/EBITDA, mis jäävad alla konkurendi Nextrackeri näitajatele (19x P/E ja 13x EV/EBITDA), kuid olukorras, kus Array sõltub peamiselt USA turust ja seal täheldatakse PPA lepingute läbirääkimisi ja projektide edasilükkumist, mida aga samuti USA turu keskse Nextrackeri tulemused ja prognoosid ei peegelda, siis tekib küsimus toote konkurentsivõimelisuse osas. Usaldust Array osas ei loo paraku ka üsna inetu lugu sellest, kuidas Oaktree ja asutaja Ron Corio IPO järel kogu oma investeeringu maha müüsid, kasutades potentsiaalselt siseinfot.

Mõlema peaks panema ka info, et kuigi Array loodi 1992. aastal ja Nextracker 2013. aastal, siis saavutas viimane üsna lühikese ajaga üleilmsel turul juhtiva positsiooni, mistõttu võib eeldada, et seal tehakse midagi paremini ja õigemini kui Arrays. Võib-olla suudavad mitmetele juhtivatele positsioonidele värskelt määratud uued inimesed olukorda muuta, kuid selleks on vaja anda aega.

Array Technologiesi aktsia USA börsil (USD)

markdown-image