erda-estremera-eMX1aIAp9Nw-unsplash.jpg

Energy Recovery vahetas ootamatult tegevjuhti

Käesoleva aasta esimene pool oli Energy Recovery jaoks nõrgapoolne (esimeses kvartalis langes müük 2022. aasta sama perioodiga võrreldes 59% 13,4 miljonile ning teises kvartalis kasvas vaid 2% 20,7 miljonile), kuna mitmed merevee magestamise suurtehaste tellimuste täitmised pidid jääma käesoleva aasta teise poolde. Ja seda 1. novembril avalikustatud kolmanda kvartali tulemused ka kajastasid.

Kolmanda kvartali müük suurenes aastaga 22% 37 miljonile dollarile, ületades analüütikute 31,3 mln dollari suurust ootust. Brutokasumi marginaal paranes aastaga 69,1% pealt 69,9% peale ja puhaskasum kahekordistus 9,7 miljonile dollarile, mis andis aktsia kohta 0,17 dollarit (oodati 0,04 USD).

Enne majandustulemusi teatati aga ootamatult 24. oktoobril nõukogu otsusest tagandada senine tegevjuht Bob Mao, kes oli sellel positsioonil töötanud 3,5 aastat, määrates kuni uue juhi leidmiseni teda ajutiselt asendama nõukogu liikme David Mooni. Moon liitus Energy Recovery nõukoguga käesoleva aasta juulist, olles varem töötanud 30 aastat jahutusseadmete vallas (viimati Carrier Global üksuse presidendina) ja sestap omab Energy Recovery jaoks olulist pädevust, kuna ettevõte üheks kasvusuunaks saab tulevikus olema jahutusseadmete turul energiasäästu pakkuva PX seadme turustamine ja müük.

Moon nentis tulemustejärgses konverentsikõnes, et tegevjuhi vahetamine ei viita sellele, et firmas oleks fundamentaalselt miskit valest ja ka tema ei plaani tuua suuri muutusi, vaid pigem stabiilsust hoida ja tüürida firmat uute kasvuvõimaluste suunas. Ta ütles, et uue tegevjuhi leidmine oli nõukogul mõtteis juba terve viimane aasta. Seda infot aga polnud keegi varem aktsionäridele ja analüütikutele edasi kommunikeerinud ja sestap tuli uudis ootamatult.

Eelnev tegevjuht Bob Mao aitas ettevõttel jahutusseadmete turul esimesi käike teha ning panna selles tööstuses Energy Recovery seadmest laiemalt rääkima. Mäletatavasti nende partner Ühendriikides, Vallarta Supermarkets otsustas Californias ka teises poes PXG seadme paigaldada. Sõltumatu uuring näitas, et 35–41-kraadise välistemperatuuri tingimustes suutis Energy Recovery lahendus Vallarta esimeses poes jahutusseadme energiatarbimist vähendada 30%. See on võrreldav tulemus, mida tuvastati ka Euroopa partneriga Epta. Lisaks hakkas Energy Recovery saama kahelt Euroopa jahutusseadmete tootjalt Epta ja Fieuw Koeltechniek korduvaid tellimusi, lisades tehnoloogiat oma toodetesse.

Kommertsjahutusseadmete turu suuruseks hinnatakse u 55 miljardit dollarit. 2019. aastast võttis rohkem kui 100 riiki Montreali leppe Kigali lisaga kohustuse vähendada külmutusseadmetes ja konditsioneerides kasutatavate HFC (hydrofluorocarbons) kasutust 2047. aastaks 80%. Osad riigid teevad seda veelgi kiiremini. Tegemist on CO2st tuhandeid kordi ohtlikuma gaasiga, millest täielik loobumine võiks juba iseenesest aidata vähendada maakera temperatuuri potentsiaalselt poole kraadi võrra.

See tähendab HFC-de asemel teiste, looduslikumate külmutite nagu ammoniaagi ja CO2 kasutamist. Esimene neist on tule- ja plahvatusohtlik, mistõttu saab seda kasutada pigem eraldatud kohtades pideva järelvalve juures. CO2 on aga turvalisem alternatiiv.

CO2-ga jahutusseadmeid on siiani müüdud peamiselt Euroopas, kus välistemperatuur on mõõdukam. Soojemas kliimas on CO2 süsteemi kasutamine kulukam, mistõttu peab seadmetes kasutama energiat püüdvaid süsteeme. Energy Recovery usub, et nende PX G1300 suudab vähendada jahutusseadme töötamiskulusid piisavalt, et seda saaks kasutada ka soojemates kliimades.

Ühendriigid ja Euroopa on CO2 põhise jahutusseadmete turu mõttes üsna erinevad. Ühendriikides on see üsna olematu (vaid 1500 CO2 põhist jahutusseadet), kuid seal jõustas Keskkonnakaitseagentuur alles oktoobris karmimad HFC reeglid, mis sarnanevad California juba kehtinud omadele, andes nõnda järgnevateks aastateks CO2 jahutusseadmete turule vajalikku taganttuult. Nõnda arvatakse, et 2027. aastaks on seal 5000 CO2 põhist jahutusseadet, sest regulatsioonide kohaselt tuleb HFC gaaside kasutust vähendada USA-s 2029. aastaks 70%. Seega tegemist ei saa olema jaemüüjate jaoks luksteemaga, vaid regulatsioonidest tingitud kohustusega. Kuna USA jaemüügis tegutseb võrdlemisi väike arv suuri tegijaid, siis on turupotentsiaalini lihtsam jõuda. Aga tegemist on üsna konservatiivse haruga ja miljarditesse dollaritesse küündiva jahutusseadmete vara väljavahetamiseks või uuendamiseks vajavad jaemüüjad eelnevalt selget tõendust ja testimist, et Energy Recovery seade tuleks neile tõesti kasuks.

Euroopas seevastu on juba paigaldatud üle 60 000 CO2 põhise jahutusseadme ning neid paigaldatakse iga aasta juurde üle 10 tuhande. See näitab, milline võiks välja näha ka USA turu lähiaastate areng. Küll aga on Euroopa turg paljude väiksemate jaemüüjate vahel killustunud ja ka seadused riikide lõikes kohati erinevad, mis muudab Energy Recovery jaoks turupotentsiaalist kinni haaramise raskemaks. Sestap on Energy Recovery jaoks praegu oluline nii Euroopas kui ka Ühendriikides esimeste klientidega näidata oma seadme võimekust ning sellega panna sõna levima. Mõistagi läheb mitmeid aastaid aega, enne kui selles vallas jõutakse märkimisväärsete müügimahtudeni. Äsja ametisse määratud ajutine tegevjuht usub, et 2024. aasta lõpuks on PX seade kasutusel juba 50s erinevas kohas.

Kolmandas kvartalis teeniti selles segmendis 100 000 dollarit tulu, mis jäi samasse suurusjärku teise kvartaliga. 2026. aastaks on varasem tegvjuht seadnud antud segmendiga eesmärgiks teenida 100-300 mln dollarit tulu, kuid ajutine tegevjuht vajab täiendavat aega veendumaks, kas selle sihini nõnda kiiresti jõutakse. 100 mln dollarit on tema silmis tehtav, kuid prognoosi ülemise otsani jõudmine võib võtta rohkem aega.

Kui 2023. aastaks andis juhtkond varasemalt kõikide ärisegmentide peal 131–138 mln dollari suuruse prognoosi, siis nüüd täpsustati, et tõenäoliselt jõutakse sinna keskpunkti (tähendaks 2022. aastaga võrreldes +7,6% kasvu). Umbes 7 mln dollarit sellest tuleb tööstusvee töötlemise segmendist (aasta baasil üle 2x kasv) ning ülejäänud merevee magestamise segmendist. Siin on arvestatud, et novembris peaksid nad Iisraeli tarnima 5 mln dollari suuruse tellimuse, kuid tingituna praegusest sõjalisest olukorrast võib tekkida risk, et see nihkub uude aastasse.

2024.aastasse vaadates on juhtkond täheldanud arenguid, kuidas viimastel aastatel suurenenud kulutused, tugevnenud dollar ja tõusnud intressimäärad on kergitanud merevee magestamise hinda kuupmeetri kohta kohati kuni 40%. Viimase 10 a jooksul on merevee magestamise hind kuupmeetri kohta tulnud märkimisväärselt allapoole (Lähis-Idas mõne dollari pealt 50 sendini). Osaliselt on see tulenenud ka sellest, et on hakatud ehitama järjest suuremaid tehaseid. Kuid hiljutine kulude kasv sunnib osades regioonides projekte edasi lükkama.

Need arengud aeglustavad Energy Recovery merevee magestamise segmendi tulude kasvu järgmisel aastal 128–135 mln dollarini (keskpunktis u 3% kasv). Usutavasti saab see areng olema ajutine ja 2025. a nähakse taas kahekohalise protsendi jagu kasvu. Tööstusvee puhastamise segmendi tulu peaks küündima 12–15 mln dollarini (taaskord potentsiaalselt kahekordistatakse käivet võrreldes 2023. a oodatava tulemusega), mis tähendab seda, et kogu ettevõtte käive peaks 2024. aastal jääma 140–150 mln dollari vahemikku (2023. aastaga võrreldes u +8%).

Ettevõte jätkab tugeva bilansiga, kui Q3 lõpus oli rahalisi vahendeid 106 mln ning tõenäoliselt kasvab see aasta lõpuks juhtkonna sõnul 110-120 miljoni dollarini (ligi 12% turukapitalisatsioonist). Aktsia hinna languse tõttu on nõukogu arutamas nüüd tavapärasest rohkem aktsiate võimalikku tagasiostu, aga enne tahetakse teha CO2 jahutusseadmete turule sisenemiseks vajalikud investeeringud.

Kokkuvõttes raputas tegevjuhi vahetamise uudis aktsiat korralikult (–16%), kuid hilisema konverentsikõne järel selgus, et selle taga polnud firmale kahju teinud otsused ja sestap on ka hind praktiliselt kogu languse tänaseks tagasi teinud.

Energy Recovery aktsia kaupleb 35x järgmise aasta oodatavat kasumit ja selles osas pole kordaja olnud kuigi odav pärast seda, kui oma PX seadetele hakati uusi turge tööstusvee puhastamise ja jahutusseadmete turul avama. Pikemas plaanis jätab viimase kahe segmendi väga suur kasvupotentsiaal ettevõtte endiselt atraktiivseks, aga kuna sisuliselt kogu käive teenitakse jätkuvalt merevee magestamise tööstusest, kus tuleval aastal nähakse projektide edasi nihkumist 2025. aastasse, siis võivad investorid lähikvartalitel arengute osas äraootavale seisukohale jääda.

markdown-image Allikas: Energy Recovery

Energy Recovery aktsia USA börsil markdown-image Allikas: Bloobmberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest. Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised. Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.