jongsun-lee-F-pSZO_jeE8-unsplash.jpg

Enphase Energy läheneb pöördepunktile

Mikroinverterite ja salvestite tootja Enphase Energy on pidanud nüüdseks juba mitu kvartalit hoidma oma müüki tagasi, et edasimüüjad saaksid oma kõrgeks kasvanud varusid vähendada. Pöördepunkt, kus ettevõttel on võimalik taas turunõudluse järgi raha teenida, jõuab üha lähemale.

Enphase avaldas oma esimese kvartali majandusaruanded 23. aprillil, näidates mullusega võrreldes müügitulu langust 64% võrra 263,4 miljonile dollarile. See oli pisut tagasihoidlikum analüütikute 276,3 mln dollari suurusest prognoosist. Ettevõtte kasum kahanes aktsiakompensatsioone arvestamata eelmise aasta sama perioodi 192,3 miljonilt 47,96 miljonile, andes aktsia kohta 35 senti kasumit. See jäi konsensuse prognoosile alla kuue sendiga.

57% esimese kvartali käibest pärines Ühendriikidest, kus see kahanes neljanda kvartaliga võrreldes 34%, kuna Enphase jätkuvalt müüb varude korrastamiseks alla turu tegeliku nõudluse ja lisaks avaldab mõju Californias eelmise aasta kevadel jõustunud seadusemuudatus, mis vähendas majapidamistele makstavat päikeseenergia müümise toetust keskmiselt 75%. Sestap on paigaldajad pidanud ümber orienteeruma rohkem salvestite põhiste süsteemide müügistrateegiale ja selleks on ka finantsseerimises muututud paindlikumaks: kui ostja ei taha laenu võtta, siis pakutakse liisingut või pikaajalist päikeseenergia ostukokkulepet. Konverentsikõnes tõdes Enphase’i tegevjuht pärast neljanädalast ringreisi California paigaldajate juurde, et märts tõi aasta kahe esimese kuuga võrreldes juba kasvu ja see annab lootust, et antud turul võiks põhi olla lähedal.

Seevastu Euroopas näitas müük neljanda kvartaliga võrreldes 70% kasvu, olles ajendatud paranenud varude tasemest ja ka uutest toodetest. Siinpool Atlandit on mitmel pool näha märke tugevamast nõudlusest. Näiteks Hollandis otsustas valitsus jätkata majapidamistele päikeseenergia müümise toetamist, mis peaks andma tarbijatele suuremat kindlustunnet ja toetama päikesepaneelide nõudlust teisest kvartalist. Kasvu näitas ka Prantsusmaa turg, kus kõrgemad elektriarved motiveerivad paigaldama paneele ja seda potentsiaali on seal palju, sest päikeseenergia tootmise võimekus on endiselt väike. Saksamaa näitas samuti müügi 28% kasvu võrreldes neljandaga.

Pilku jooksvale kvartalile heites peaks müügitulu jääma 290–330 mln dollari vahemikku ja brutokasumi marginaal 44–47% vahemikku, mis jääks sarnasele tasemele esimeses kvartalis registreeritud 46,2%-ga. Enphase plaanib turu nõudlusest müüa u 90 miljoni dollari väärtuses vähem mikroinvertereid ja salvesteid, mis märgiks väiksemat ulatust kui 113 miljonit esimeses kvartalis. Enphase’i sõnul on salvestite osas edasimüüjate varud nüüdseks sisuliselt normaliseerunud ja mikroinverterite osas peaks see olema teise kvartali lõpuks saavutatud. Euroopa nõudlus on juba taastumas ja sama peaksid teises kvartalis tegema ka kõik USA osariigid peale California. Viimase puhul täheldab juhtkond stabiliseerumise märke ja see ei ole enam nõnda määramatu osa ärist nagu eelneval aastal.

Kokkuvõttes on Enphase jõudnud lähedale punktile, kus edasimüüjate varud on peagi normaliseerunud ning ettevõte saab müüa oma tooteid vastavalt turu nõudlusele, mis peaks aasta teises pooles näitama taastumist nii Euroopas kui ka Ühendriikides.

Enphase Energysse on läbi börsil kaubeldava fondi Invesco Solar ETF investeerinud LHV pensionifondid Roheline ja Roheline III.

Enphase Energy aktsia USA börsil (valge) ja järgmise aasta oodataval kasumil põhinev P/E (lilla). markdown-image Allikas: Bloomberg