ivana-cajina-dQejX2ucPBs-unsplash (1).jpg

Enphase Energy näeb tunneli lõpus päikesevalgust

Kõrged intressimäärad ja valitsuste madalamad toetused tõid päikeseenergia sektori kohale tumeda varju. Ka mikroinverterite ja salvestite tootja Enphase Energy on pidanud leppima tulude järsu kokkukuivamisega, kuid näeb märke, et majapidamiste huvi päikesepaneele paigaldada on tagasi tulemas.

6.veebruaril avaldas Enphase Energy oma neljanda kvartali majandustulemused, milles pidi tõdema, et kolme kuu müük kahanes aastatagusega võrreldes 58% 302,6 miljonile. See jäi alla analüütikute prognoositud 328,6 miljonile dollarile. Ühest küljest on viimastel kvartalitel languse tinginud edasimüüjate varude vähendamine ja teisalt ka tagasihoidlikum nõudlus Euroopa ja USA majapidamiste päikeseenergiaturgudel. Neljandas kvartalis oli Enphase’i toodete lõppnõudluse tase u 450 mln USD ja ülejäänud langus tuli edasimüüjate varude vähendamisest.

Aktsia kohta teenitud kasum langes neljandas kvartalis aastaga 1,51 dollarilt 0,54 dollarile, jäädes analüütikute 0,55 USD ootuse lähedale.

Enphase teenis neljandas kvartalis 75% tuludest Ühendriikidest ja 25% rahvusvaheliselt, millest lõviosa moodustab Euroopa. Euroopa müügitulu kahanes neljandas kvartalis 70% võrreldes kolmandaga, kuna nad tarnisid edasimüüjatele turu nõudlusest vähem mikroinvertereid ja salvesteid. Lõppturul kahanes Enphase’i inverterite ja salvestite müük (sell through) kvartaliga väiksemal määra (–20%), andes edasimüüjatele võimaluse vähendada oma kõrgeid varusid.

Arengud Euroopa turgudel on erinevad. Näiteks Hollandis kardetakse pärast värskelt toimunud valimisi, et majapidamistele makstavat päikeseenergia tootmise toetust hakatakse vähendama, mistõttu kahanes seal neljandas kvartalis lõppturul nõudlus kvartaliga 37%. Varasemad sarnased olukorrad teistes riikides on näidanud, et turu nõrkus jääb lühiajaliseks ning edaspidi hakatakse rohkem lisama paneelidele ka salvesteid, mis võimaldab võrku müümise asemel odavat energiat ise tarbida.

Prantsusmaal vähenes Enphase’i mikroinverterite ja salvestite müük lõppturul kõigest 1% võrreldes kolmanda kvartaliga, Saksamaal aga kahanes 32%. Enphase näeb pikaajalist potentsiaali nii Hollandis, Saksamaal kui ka Prantsusmaal, ent on viimastel kuudel sisenenud lisaks Suurbritanniasse, Rootsi, Taani, Kreekasse, Šveitsi, Austriasse, Itaaliasse ja Belgiasse.

Enphase’i põhiturul Ühendriikides võib arengud jagada kaheks: California ja kõik ülejäänud osariigid. USA müügitulu tervikuna langes kvartaliga 35%, kuna edasimüüjad vähendasid samuti varusid. Lõppturul oli müügi tegelik langus 9%. Seejuures oli lõppturu langus väljaspool Californiat 1%.

Californias rakendus eelmise aasta kevadest NEM 3.0 seadus, mis vähendas majapidamistele makstavat päikeseenergia müümise toetust keskmiselt 75%. See pikendas paneelide tasuvusaega Wood Mackenzie kohaselt umbes kaks korda 8–10 aasta peale, kuid samaaegselt hakati toetama salvestite soetamist, mis tasuvusaega pisut lühendab. Suurema väljamineku ja tõusnud intressimäärade tõttu ei saa kõik endale seda investeeringut lubada ja lisaks läheb turul aega, et selle uue kontseptsiooniga ära harjuda, kuid juba on näha lootust andvaid märke: kui Californias langes Enphase’i mikroinverterite müük lõppturul 27% võrreldes kolmandaga, siis salvestite müük kasvas 58%.

Esimeseks kvartaliks prognoosib Enphase 260–300 mln dollari suurust müügitulu, mis oli madalam analüütikute toonasest 318,2 mln USD prognoosist. Umbes 130 miljoni dollari võrra kavatseb Enphase müüa esimeses kvartalis oma tooteid vähem võrreldes lõppnõudlusega. Alamüük jätkub ka teises kvartalis, kuid märksa väiksemas mahus ning juhtkond usub, et teise kvartali lõpuks on edasimüüjate varud jõudnud juba soovitud tasemele.

Kokkuvõttes on näha, et lõppnõudlus näitab paljudel turgudel praegu märksa väiksemat langust kui Enphase’i müügitulu, kuna lühiajaliselt saadakse pihta ka edasimüüjate varude vähendamise tõttu. Suve alguseks peaks üleliigsed varud olema likvideeritud ning sealt edasi liigub käive juba ühte sammu tegeliku turuga.

Juhtkond usub, et esimene kvartal võiks märkida sektori põhja: Euroopas on juba näha esimesi märke nõudluse taastumisest ning ka USA osariikides väljaspool Californiat prognoositakse kiiret tõusu. Californias võtab taastumine pisut kauem aega, kuid salvestid aitavad päikeseenergiasüsteemi tasuvusaega lühendada ja sestap on ka pikaajaline väljavaade seal endisel väga atraktiivne.

Samaaegselt jätkab ettevõte oma kulustruktuuri vähendamist, kärpides oma üleilmset tööjõudu 10% ja vähendades ka mikroinverterite tootmist kahe lepingupartneri juures (Rumeenias ja Wisconsonis). See toob mikroinverterite tootmise võimekuse u 10 mln pealt 7 mln peale kvartalis, millest 5 mln valmib USA-s ja mis langeb paremini kokku turu praeguse nõudluse tasemega.

Marginaalide osas on kasuks tulemas ka materjalide odavnemine ja varustajate võime pakkuda paremaid hindasid. Samal ajal nendib ettevõte, et toodete müügihindade osas ei ole midagi väga muutunud, mis on kahtlemata positiivne märk, kuna konkurents või turu lõppnõudlus pole järelikult sundinud marginaale ohverdama.

Vaatamata keerulistele oludele suudeti neljandas kvartalis teenida 15 mln positiivset vaba rahavoogu, tänu millele ulatus bilansis vaba raha 1,7 mld dollarini. See annab äritegevuse jaoks piisava likviidsuse ja ühtlasi kasutakse vabu vahendeid aktsiate tagasiostuks (mullu suvel käivitati 1 mld USD suurune programm), kasutades eelmise aasta neljandas kvartalis sellest ära 100 mln USD (Q3 110 mln USD).

Aktsia kaupleb 39x selle aasta oodatavat kasumit ja 25x järgmise aasta oma. Kuigi antud valuatsiooni juures ei pruugi investoritel olla julgust kõrgematelt kordajatelt rohkem ostma minna, hinnates praegust taset õiglaseks, siis narratiiv võiks olla nüüdseks stsenaariumi kasuks kaldu, kus lähikvartalitel võivad tulla pigem positiivsed üllatused: varude probleem laheneb, müügi langus aeglustub selle arvelt oluliselt ja samal ajal on näha osadel turgudel nõudluse taastumist. Kuna Enphase teenib 75% tuludest USAst ja seal on omakorda California turg suurim, siis võib Enphase’i tulude taastumine võtta aega pisut rohkem. Juhul kui intressimäärad peaksid allapoole tulema, siis aitaks see täiendavalt päikeseenergia turu taastumist kiirendada.

Enphase Energysse on läbi börsil kaubeldava fondi Invesco Solar ETF investeerinud LHV pensionifondid Roheline ja Roheline III.

Enphase Energy aktsia USA börsil (valge) ja 12 kuu oodataval kasumil põhinev P/E (lilla).

markdown-image Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest. Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised. Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.