tan-kaninthanond-hdak5568ts4-unsplash.jpg

Euroopa panganduse tagasitulek

Ühendriikide suuremad pangad JPMorgan, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs ning mitmed teised on pikalt olnud investorite silmis finantssektori etaloniks, eelistades Euroopa omadest poliitiliste tõmbetuulte, halbade laenude ning ka Euroopa Keskpanga negatiivse intressimäära tõttu eemale hoida. Käesoleval aastal on aga Euroopa pankade aktsiad tegemas silmad ette mitte ainult Ühendriikide finantssektorile, vaid ka sealsetele tehnoloogiaettevõtetele.

Erinevalt Ühendriikide pankadest, kes suutsid pärast 2008.a lõhkenud kinnisvaramulli ja finantskriisi võrdlemisi kiiresti oma ärimahud ja kasumid uuesti kasvama panna, siis Euroopa omadel seda võimalust ei olnud, sest järgnes euroala võlakriis, kus mitme riigi maksevõime seati kõrge võlakoorma tõttu kahtluse alla ning pangandussüsteemi suhtes tekkisid hirmud halbade laenude kuhjumise pärast. Tagatipuks tuli hakkama saada 2014. aastast alates negatiivsena püsinud baasintressimääraga, kus teatud hetkel polnud harvad enam juhtumid, et hoopis pank maksab laenuvõtjale intressi.

Kuid aastaid väldanud kulude vähendamine, halbadest laenudest lahtisaamine, kõrgemad kapitalinõuded ja suurem vabadus aktsionäridele kasumit tagastada andsid palju parema lähtepositsiooni selleks hetkeks, kui baasintressimäärad hakkasid Euroopas 2022. aasta keskpaigast uuesti tõusma ning koos sellega paranes kiiresti ka netointressitulu.

Alates 2022. aasta 21. juulist, mil Euroopa Keskpank tõstis hoiustamise püsivõimaluse intressimäära –0,5% pealt tagasi nulli ja on pärast seda liigutanud arvukate kergitamiste järel tänaseks 4,0% peale, on Euroopa pankade aktsiate indeks tõusnud 62%, saavutades kõrgeima taseme alates 2015. aastast.

markdown-image Joonis 1. Stoxx 600 pankade indeks. Allikas: Bloomberg

Kuna üha lähemale on jõudmas hetk, kus piisavalt jahenenud inflatsioon annab Euroopa Keskpangale võimaluse hakata intressimäära langetama, siis käesoleval aastal keskmiselt 17% tõusnud Euroopa pangaaktsiates ei ole ühel hetkel välistatud lühiajaline kasumi võtmine. Kuid intressimäära langus ei pruugi kahjustada pikemas vaates sektori atraktiivsust, sest intressimäärad ei lange tõenäoliselt tagasi nulli või negatiivseks ning laenumäärade langust võivad aidata kompenseerida parem kasvuväljavaade ning krediidiriski alanemine.

Teiseks paistavad pangad jätkuvalt silma soodsa valuatsiooni poolest.Euroopa pangad kauplevad Stoxx 600 indeksis 7,5x järgmise 12 kuu ettevaatavat kasumit, mis on vaid veidi kõrgem 5–6x madalpunktist, mida nägime finantskriisi, euroala võlakriisi ja koroonaviiruse pandeemia ajal.

Võrreldes Stoxx 600 üldindeksiga (Euroopa suurfirmad), mille ettevõtted kauplevad 14x järgmise 12 kuu ettevaatavat kasumit, jäävad pangad antud valuatsioonimõõdiku põhjal umbes poole odavamaks, mis on ajalooliselt rekordiliselt suur erinevus (ajalooliselt on diskonto olnud u 30%). Samuti on Euroopa pankade aktsiad keskmiselt üle 30% soodsamad USA pangaaktsiatest.

Kui vaadata Euroopa pankasid aktsiahinna ja materiaalse raamatupidamisväärtuse põhjal (price to tangible book value), siis kaubeldakse praegu ligi 1x raamatupidamisväärtust ehk teisisõnu õiglase hinna juures.

Pankade paranenud kasumlikkust näeb ka pärast pandeemiat taastunud omakapitali tootlusest (ROE), mis küündib Euroopas sektoriüleselt 11,5%-ni (kõrgeim alates 2008. aastast). Pangad, kes suudavad efektiivsemalt kasumit teenida ehk näidata kõrgemat omakapitali tootlust, õigustaksid ka kõrgemat hinna ja raamatupidamisväärtuse suhet ühest.

markdown-image Joonis 2. Euroopa pangaaktsiate hinnaindeks (valge), 12 kuu oodataval kasumil põhinev P/E (roheline), aktsiahinna ja materiaalse raamatupidamisväärtuse suhe (pruun) ja omakapitali tootlus (sinine). Allikas: Bloomberg

Euroopa pankadest hoidsid investorid pärast 2008. aasta finantskriisi pikalt eemale ja need, kes proovisid põhja tabada, said üldiselt kõrvetada. Kaua väldanud puhastustöö bilanssides ning koomale tõmmatud kulubaas on hakanud koos kõrgemate intressimääradega väga edukalt vilja kandma. Kuigi tänaseks on ka aktsiahinnad võimsalt tõusnud, et saa Euroopa pankade valuatsioone lugeda jätkuvalt kuigi nõudlikuks.

Tänu paranenud kasumlikkusele on Euroopa pangad kasutanud üleliigset kapitali aktsiate tagasiostuks ja dividendideks, kuid paljudel juhtudel ühele lähenev või seda juba ületav aktsia ning raamatupidamise suhtarv tõenäoliselt vähendab aktsiate tagasiostu atraktiivsust. Kuna kõrgete intressimäärade tõttu on raskem ka laenumahtusid oluliselt kasvatada, siis võime edaspidi näha Euroopa pangandussektoris rohkem ülevõtte ja ühinemisi.

markdown-image Joonis 3. Euroopa pankade aktsiate tagasiostud ja dividendid. Allikas: Bloomberg