raphael-cruz-IwY-27ceRCA-unsplash.jpg

First Solar ujub päikeseenergia sektoris vastuvoolu

Puhta energia sektori ettevõtete aktsiad on intressimäärade tõusu ja selle nõudlust varjutava mõju tõttu maksnud viimase aasta jooksul suurt lõivu. Mõnevõrra kergemalt on pääsenud kommertsklientidele päikesepaneele valmistav First Solar, kes on suutnud regulatsioonide toel Ühendriikides üles ehitada konkurentide eest kaitsva valli, mis tagab lähiaastaiks kindla kasvu.

First Solar avaldas oma kolmanda kvartali tulemused 31. oktoobril, teenides kolme kuuga 801 miljonit dollarit müügitulu. Mullu sama ajaga võrreldes märkis see 27,4% tõusu, ent jäi alla analüütikute prognoositud 904 miljonile dollarile, mis võis olla tingitud tellimuste täitmise ajastamisest.

Tänu brutokasumi marginaali paranemisele aastaga 3,3% pealt 47,0% peale on First Solar muutunud kasumlikuks firmaks, teenides kolmandas kvartalis 268 mln dollarit puhaskasumit (aasta varem tuli leppida –49 mln dollari suuruse kahjumiga), andes aktsia kohta 2,50 dollarit. See tulemus osutus paremaks konsensuse 2,05 dollari suurusest ootusest.

Üks toetav tegur kasumlikkuse paranemisel on USA valitsuselt mullu kehtima hakanud Inflation Reduction Act (IRA) raames saadavad maksukrediidid, mida laekus First Solarile tänavu teises kvartalis 155 mln dollarit ja kolmandas 205 mln dollarit (55% brutokasumist).

Kolmandas kvartalis saadi juurde 6,8 gigavati jagu päikesepaneelide tellimusi (teises kvartalis 8,9 gigavatti), mis tõstis kogu täitmata tellimuste mahu 81,8 gigavatini koguväärtuses 23 miljardit dollarit. Ettevõtte tootmisvõimekus on kuni 2026. aastani juba täis broneeritud ning osade tellimuste realiseerimise aeg ulatub seetõttu ka 2030. aastasse.

Täitmata tellimuste keskmine müügihind püsis kolmandas kvartalis üsna stabiilsena 0,30 dollaril vati kohta, mis ilmestab seda, et moodulite hinnalangus mujal maailmas pole First Solarit mõjutanud ja et neil on tugev hinnastamise võimekus. Seejuures pole siin arvestatud hinna võimalikke korrigeerimisi, mis rakenduvad tehnoloogiliste eesmärkideni jõudmisel 70% ulatuses täitmata tellimustest ja võivad pakkuda keskmise hinna osas täiendavat potentsiaalset tõusu.

Kvartali jooksul tootis First Solar 2,5 gigavati jagu 6. seeria paneele ja 721 megavati jagu 7. seeria paneele. Kui käesoleval aastal loodab First Solar toota kokku 12 gigavati jagu päikesepaneele, siis lähiaastail tootmisvõimsus suureneb oluliselt: olemasolevale kolmele Ühendriikides asuvale ja äsja Indias tööd alustanud tehasele rajatakse tootmist Alabamasse juurde 2024. aasta teiseks pooles, laiendatakse Ohio tehast (2024. a esimene pool) ja püstitatakse Louisianasse 2025. aasta lõpuks veel üks tootmishoone. Sellega suureneb First Solari aastane päikesepaneelide tootmisvõimsus 2026. aastaks rohkem kui kaks korda 25 gigavatini.

Kuna piiratud pakkumise tõttu on tellimuste täitmine nihkunud juba 2030. aastasse, siis võib nõnda pika ooteaja tõttu näha edaspidi senisest väiksemas mahus tellimuste laekumisi ja ka First Solar ise kavatseb nende vastuvõtmisel olla valikulisem.

Kuigi Ühendriikide valitsus endiselt veel töötab välja IRA seaduse osade toetuste detaile, teeb First Solar juba pikemalt tööd selle nimel, et võimalikult paljud komponendid nende toodetest pärineksid tulevikus Ühendriikidest ja nõnda saaks toetustest maksimaalset kasu ning suureneks konkurentsieelis. Nõnda laiendati eelmine kvartal koostööd Vitro Architectural Glassiga, kes toodab First Solari paneelidele klaasmaterjali. Ühtlasi teatati, et 7. seeria paneelidele hakkab raame tootma OMCO Solar, kes kasutab vaid Ameerikas valmistatud terast.

Näiteks on 7. seeria paneeli puhul IRA seaduses välja toodud 10 paneeli komponendist kõik valmistatud Ühendriikides. Kui mõni konkurent sooviks Ühendriikides samuti kõrgetasemelist klaasi oma paneelidesse hakata panema, siis sellist klaasi pole praegu rohkem saada. See võimekus tuleks tulevikus luua võis siis importida, aga sellise klaasi laevatransport on väga kallis ja lisaks rakenduksid tollimaksud.

Kogu majandusaasta müügitulu ootuse vahemiku jättis First Solar 3,4-3,6 mld dollari vahemikku, mis ühtis konsensuse prognoosiga. Brutokasumiks prognoositakse 1,2–1,3 miljardit dollarit, millest 670–700 mln on valitsuselt saadud maksukrediidid. Aktsiakasumi prognoosi vahemik korrigeeriti 7,0–8,0 dollarilt 7,20–8,0 dollarile, kuhu mahub samuti analüütikute keskmine ootus (7,59 USD). Tänavuse kasumiootuse keskpunktis kaupleb aktsia seega 19-kordse P/E suhtega ja tuleva aasta kasvu arvesse võttes peaks kordaja alanema 11 lähedale.

First Solarisse on läbi börsil kaubeldava fondi Invesco Solar ETF investeerinud LHV pensionifondid Roheline ja Roheline III.

First Solari aktsia Ühendriikide börsil (USD) markdown-image Allikas: Bloomberg

_Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest. Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised. Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga._