fluences 4.jpg

Fluence aitab energiat salvestada

Fluence Energy loodi 2017.a suvel Ühendriikides AES-i ja Siemensi ühisettevõttena, et lõigata kasu suure kasvupotentsiaaliga energiasalvestite turust. AES on elektrienergia tootja 15 riigis, panustades sellesse ühisfirmasse teadmistega salvestitest ning Siemens omakorda tõi kaasa teadmised automatiseerimisest ja võrkudest.

Fluence hangib akuelemente BYD-lt, CATL-lt ja LG-lt, soetab juurde invertereid, tarkvara ja muid komponente ning loob nende baasil tervikliku energiasalvesti pakkumise kliendile. Eeskätt on nende salvestid mõeldud kommunaalfirmadele, tööstusettevõtetele ja taastuvenergia arendajatele, et muuda elektritarbimine tõhusamaks ja usaldusväärsemaks.

Ettevõte kaasas 2021. a novembris IPO-ga 0,93 miljard dollarit kapitali, mida on investeerinud arendusse ja oma kohalolu üleilmsesse laiendamisse. IPO hinnaks kujunes 28 dollarit (4 dollarit kõrgem 21–24 dollari vahemikust) ja kuigi aktsia jõudis vahetult pärast börsile tulekut käia ka 37 dollaril, siis on hind pärast jäänud madalamaks, makstes täna ligi 21 dollarit ja andes turukapitalisatsiooniks 3,8 miljardit dollarit.

Ärisegmendid

Fluence teenib 99% käibest energiasalvestite müügist. Kuigi nad saavad ka tulu salvestite hooldamise eest ja lisaks pakuvad AI-põhiseid digitaalseid lahendusi (SaaS), mis aitavad energiavarasid optimeerida, siis viimased kaks on veel väga väikesed tuluallikad (2023. a 9 kuu peale vastavalt 11 ja 3 mln USD vs. 1,5 mld kogutulu).

Hoolduse ja digitaalsete teenuste äri ülesehitamine on kulgenud aeglasemalt kui juhtkond prognoosis, sest enne börsile tulekut prognoositi, et 2025. aastaks on digitaalne osa tulust 6% (2023. a 9 kuu peale 0,2%). Siiski, üle 90% müüdud salvestitest on läinud ka hoolduslepingu alla, lihtsalt seal on teatav ajaline nihe pärast riistvara tarnet ja hoolduslepingu sõlmimist. See annab alust arvata, et teenuste osa võib praegu küll veel väike olla, kuid taasesineva müügi osakaal vaikselt aina suureneb.

Lõviosa käibest teenitakse Ameerikast (76%), järgneb EMEA regioon (16%) ja Aasia (8%).

markdown-image Allikas: Fluence

NB! Ettevõtte tulud on üsna kontsentreeritud: 2023. a üheksa kuu käibest andsid 62% neli suurimat klienti. Olukord on viimase aasta jooksul siiski paranenud, sest aasta varem andsid kolm klienti 80% käbest.

Fluence’i kliendid:

Kommunaalfirmad ja sõltumatud energiatootjad: Enel, Statkraft, Clearway Energy, RWE, PG&E, Tata Power, EDP, Orsted, AES, Siemens Gamesa, eon, Vattenfall, Terna, Edify, Engie, Spark Renewables, Ecel Energy, Sempra Energy.

Finantsettevõtted: Capital Dynamics, Octopus Investments, Mitsubishi Corp, San Miguel Corp, Nexif Energy, MW Storage, AusNet Service.

Kommerts- ja tööstusettevõtted: Google, Penske, Sinerychoff, Schaeffler.

Fluence’i peamiseks tooteks on nende mitmetest akumoodulistest koosnev salvestisüsteem koos nö tehnoloogilise ajuga, mis on seotud tarkvaralahendustega.

markdown-image Allikas: Fluence

Ühte akumoodulit toodavad nad erinevatelt tootjatelt hangitavatest akuelementidest (BYD, CATL, LG). Fluence’i eeliseks võib lugeda seda, et nende tootesse sobivad paljude erinevate akutootjate elemendid ja nendest moodulitest saavad nad kokku ehitada nõnda võimsa salvestite pargi kui ühel kommunaalfirmal parasjagu vaja läheb.

Akusüsteeme omavahel kokku pannes saavad nad võimsuse järgi luua viis erinevat kategooriat, kuhu nende tooted on mõeldud. Edgestack on näiteks mõeldud üksiku hoone energiavajaduse jaoks, Sunstack päikesepargi jaoks, Gridstack mõeldud kommunaalfirmadele või elektritootjatele ja Ultrastack energia ülekande tööstusesse.

markdown-image Allikas: Fluence

Ultrastack esindab Fluence’i kõige uuemat pakkumist ja siin nähakse järgneva kümnendi jooksul suurt kasvu (2030. aastaks prognoosib S&P Global selles sektoris kasutatavate salvestite mahu kasvu keskmiselt ligi 60% aastas), kuna elektri tarbimine suureneb ja lisaks lisanduvad võrku nii majapidamised kui ka ettevõtted, kes suudavad ise taastuvat elektrit toota ja müüa.

markdown-image Allikas: Fluence

Oma peamisteks konkurentideks nimetavad nad Teslat, Powin Energyt ja Wärtsilät, kes kõik on võimelised salvestitega suuremaid kommunaalfirmasid teenindama. Powin on kõige sarnasem Fluence’ile, pakkudes samuti moodulitest kokku pandud salvestite lahendusi erineva suurusega klientidele. Tesla teenindab pigem kõige suuremat segmenti turust ja Wärtsilä ärimudel on märksa hajutatum, aga neilgi on energiasalvestite lahendus, mida saab lihtsasti vastavalt vajadusele kokku panna.

Tootmine

Fluence sõltub kolmanda osapoole akutootjatest, kelleks peamiselt on Hiina ettevõtted. Hiina riski vähendamiseks on nad laiendamas partnerite ringi: selle aasta algusest kasutavad ka Northvolti toodangut ning tahavad edaspidi hakata ka USA elementide toodangut kasutama.

Akumoodulite kokkupanekuks kasutavad nad allhankijaid, milleks siiani on olnud üks Vietnami tehase (alustas tegevust 2020). 2022. a septembrist alustas tegevust ka Ühendriikides Utahis tehas, kus tahetakse alates 2024. aasta keskpaigast hakata valmistama USA akutootja AESC valmistatud elementidest mooduleid.

Finantsnäitajad

Fluence pakub klientide soovide järgi kujundatud energiasalvesteid, milleks nõutakse tellimuse esitamisel 10-20% sissemakset. Umbes 6–9 kuud pärast lepingu sõlmimist hakatakse müügitulu protsentuaalselt vastavalt tellimuse valmimise protsessile (tavaliselt 15–18 kuud) arvele võtma. Selle aja sees sõlmivad kliendid tavaliselt ka hoolduse ja optimeerimist võimaldava teenuste lepingud, kust hakkab tulu sisse jooksma pärast seda, kui riistvara on paigaldatud.

Juuni lõpu seisuga oli nende täitmata tellimuste maht 2,9 miljardit dollarit, mis püsis kolmandas kvartalis üsna stabiilsena, kuna tellimusi saadi 0,56 mld dollari jagu aga müügitulu oli üsna samas suurusjärgus (0,54 mld USD).

markdown-image Allikas: Fluence

markdown-image Allikas: Fluence

Lisaks sellele toovad nad välja ka potentsiaalse tellimuste mahu, mida võidakse 24 kuu jooksul tõenäoliselt saada. See küündis juunis lõppenud kolmanda kvartali järel 12,4 miljardi dollarini. Potentsiaalsete tellimuste järgi on neil võrdlemisi selge kasvuvõimalus järgnevaks mõneks aastaks ette näidata.

markdown-image Allikas: Fluence

Kuna tellimuste sissevool on tänu Ühendriikide IRA seadusele hakanud hoogu koguma, siis tõstsid nad Q3 järel tänavust müügitulu ootust 1,85–2,0 mld pealt 2,0–2,1 miljardile (majandusaasta lõppeb septembris), mis annab 2022. fiskaalaasta pealt keskpunktis 71% kasvu. 2024. fiskaalaastaks ootavad 35–40% kasvu ja sealt edasi lähiaastail üle 30% kasvu aastas.

markdown-image Allikas: Bloomberg

Kasumlikkuse osas saadi 2022. a kasvanud kuludega tugevalt pihta. Varasemalt sõlmisid nad kliendiga fikseeritud hinnaga lepingu, mis jättis Fluence’i avatuks nii toormete kui ka logistika hinnale. Muidu on see võimaldanud ettevõttel täiendavat marginaali teenida, kuid 2022. aastal olid arengud tugevalt vastupidised, pärast mida muutsid nad oma poliitikat: klient maksab kinni ka tarnekulud ja lisaks hakati toote lõpphinna kujunemisel lepingusse sisse lülitama ka toormete hinnaindeksit. Marginaali paranemist on sestap tagasi hoidnud vanal põhimõttel sõlmitud tellimuste jätkuv realiseerimine aga sellega peaksid nad septembris lõppenud 2023. fiskaalaastaks lõpuks ühele poole saama. Uute lepingute alusel sõlmitud tellimuste realiseerimine annab võimaluse tõsta oma brutokasumi marginaali, kuigi juba lõppenud Q4 peaks see olema 10% protsenti ja kogu 2023. fiskaalaasta brutokasum jääma vahemikku 117–132 mln brutokasumit.

Korrigeeritud kulumieelne ärikasum (EBITDA) peaks olema juhtkonna sõnul juba septembris lõppenud kvartalil nullilähedane ja 2024. fiskaalaastal positiivne.

markdown-image Allikas: Bloomberg

Äsja alanud fiskaalaastal peaks Fluence jõudma ka kasumisse, teenides Bloombergi analüütikute ootuste kohaselt 0,21 dollarit aktsia kohta ja 2025. majandusaastal juba ligi dollari.

markdown-image Allikas: Bloomberg

Ettevõtte rahavoog äritegevusest on viimasel kahel aastal olnud –265 mln ja –282 mln aga kuna Fluence kasutab allhankijaid, siis endal suuri kapitalikulutusi pole olnud (eelneval kahel aastal vastavalt 4 ja 8 mln). Vaba rahavoog peaks tänavu jõudma –108 mln dollarini aga kuna juba tänavu Q3 teeniti positiivset rahavoogu ja Q4 oli see eeldatavalt nullilähedane, siis äritegevuses ei tohiks nad oktoobris alanud majandusaastal enam raha põletada.

Fluence’i vaba raha oli kolmanda kvartali järel bilansis pärast IPOt kahanenud 297 mln dollarini, kuid võlakoorem puudus. Arvestades juurde 165 mln kasutamata krediidiliini ja 80 mln USD finantseerimisvõimalust tarneahala raames, siis 542 mln likviidsus peaks olema piisav, et ilma kapitali tõstmata hakkama saada (äritegevuses enam raha ei põletata). Üks suurem 150 mln dollari suurune väljaminek saab järgneva kahe aasta peale olema Utah tehases allhanke lepingu ettemaks, milleks nad saavad kasutada olemasolevat likviidsust ja klientide ettemaksetest.

Omanikud

Ettevõtte suuromanikeks on jätkuvalt Siemens ja AES. Siemensile kuulub 49,4% A-klassi aktsiatest (58,6 mln), mis kauplevad ka börsil, samas kui AESile kuuluvad kõik B-klassi aktsiad (58,6 mln), mis annavad ettevõttes 34% majandusliku huvi ja on konverteeritavad A aktsiateks. B aktsiatel on aga 5x rohkem hääli aktsia kohta, mistõttu omab AES 72% häältest. 2020. a lõpus investeeris ettevõttesse 125 mln USD ka Katari riikliku fondi tütarfirma QFH, kellel on seega Fluence’is 16% majanduslik osalus ja 4,5% hääleõiguslikest aktsiatest (18,5 mln A aktsiat).

Varasemad intsidendid

2021.a aprillis leidis aset juhtum ühe laeva pardal, mis vedas Fluence’i toodangut. Selle tulemusel olid nad sunnitud maha kandma 13 miljoni dollari väärtuses kaupa ja lisaks hüvitama hävinenud laeva, mida aitas katta kindlustus.

2021.a septembris leidis aset ülekuumenemise juhtum ühe kliendi laohoones, keda Fluence oli varustanud 300MW salvestitega. Klient väitis, et Fluence oli 2021. a valminud hoones tekkinud juhtumis süüdi, kuigi pole kindlat kahjunõuet esitanud. Fluence on ise süüd eitanud ja justkui on kogu asi jäänud poolikuks, kuigi hoones taastus töö juba 2022. a suvel.

2022.a aprillis leidis aset veel üks ülekuumenemise juhtum 10 MW salvestitega hoones, mis kuulus AESile. Ka seal pole tänaseks saanud selgeks, kas võib tekkida kahjunõudeid või kuidas see Fluence’i finantsnäitajaid mõjutab.

Positiivne:

  • Fluence on lähedal punktile, kust salvestite vana põhimõttega lepingud on kõik realiseeritud ja tellimuste raamatust hakatakse võtma ette uuel põhimõttel kõrgema marginaaliga sõlmitud lepinguid. Tänu sellele on nad saavutamas kasumlikkust ainult riistvara müügiga, mistõttu ei pea investorid oma ootustes üleliia palju jääma lootma, et kasumlikkuse saavutamisel on võtmeroll vaid teenuste ja digitaalse äri osakaalu suurenemisel.

  • Neil on rohkem kui aasta jagu kinnitatud tellimusi (2,9 mld USD) ja potentsiaalseid tellimusi kokku 12,4 mld USD, mis realiseerudes tähendaks garanteeritud tulude kasvu järgnevaks mitmeks aastaks.

  • Üleilmne salvestite turu kasvupotentsiaal võib olla piisav kõikidele turuosalistele. BNEF prognoosib, et kasutuses olevate energiasalvestite maht suureneb 2022. aasta 35 GWh pealt 278 GWhni 2030. aastaks, mis tähendaks antud perioodil keskmiselt 30% kasvu aastas.

Negatiivne:

  • Sõltuvad väga palju kolmanda osapoole toodangust, mida ise kokku pannakse. See võib jätta neile vähem ruumi marginaalide kujundamisel.

  • Kuna praegu sõltutakse peamiselt Hiina akutootjatest, siis võivad riikide poliitilisel või kaubanduslikul tasandil halvenevad suhted Hiinaga mõjutada negatiivselt Fluence’i kasvu.

  • Suur osa müügitulust teenitakse üksikute klientide pealt (2023. a 9 kuu näitel tuli 62% käibest nelja kliendi arvelt).

  • Võrdlemisi konkurentsitihe valdkond, kus tuleb silmitsi seista suurtegija Teslaga, kellele on parem hinnastamise võime.

  • Kuigi tegemist on pikka kasvuvõimalust pakkuva valdkonnaga, siis pelgalt riistavaraga igal aastal järjest kõrgemat ja investorite ootustele vastavat müügitulu saavutada ei pruugi teatud punktist olla lihtne. Võib tekkida olukord, kus kvartalitulemused vastavad prognoosile või isegi ületavad seda, aga kuna tellimusi saadi arvatust vähem, siis aktsia võib reageerida jõuliselt allapoole, sest tekib hirm tuleviku kasvu aeglustumise pärast. Seda riski aitaks maandada taasesinev osa käibest, aga Fluence’il on see veel olematu ega muutu märkimisväärseks ka lähiaastatel.

Fluence'i aktsia USA börsil (USD)

markdown-image Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest. Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised. Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.