ITMP.png

ITM Power on vesinikuäri suutnud ümber pöörata

2022. aasta detsembris võttis Suurbritannia elektrolüüsiseadmete tootjas ITM Power tegevjuhi koha üle Linde Engineeringust tulnud Dennis Schultz, kelle eesmärgiks oli lahendada ära esmased probleemid ning suunata ettevõte uuesti kasvuteele. Selleks käivitati üheaastane programm, mille raames parandati tootmises ja testimises tekkinud pudelikaela probleemid, kitsendati tooteportfelli ja suurendati automatiseeritust ning kapitali juhtimisel võeti märksa distsiplineeritum hoiak (seejuures vähendati töötajate arvu 30%).

31. jaanuar avaldas ITM oma esimese poolaasta tulemused ning sellest peegelduvad antud programmi esimesed edusammud. Ettevõtte müügitulu suurenes oktoobris lõppenud esimesel poolaastal aastatagusega võrreldes rohkem kui neljakordselt 8,9 miljoni naelani ja korrigeeritud kulumieelne ärikahjum (EBITDA) vähenes –54,1 miljonilt –21,0 miljonile naelale. Ettevõttel oli oktoobri lõpu seisuga vaba raha 253,7 miljonit naela (aasta varem 317,7 mln), kahanedes poolaastaga 29 miljoni võrra (7 mln sellest kapitaliinvesteeringute arvelt).

Kogu 2024. majandusaasta müügitulu ootus jäeti jaanuaris samaks (10–18 mln naela, mis märgiks 2–3x kasvu võrreldes 2023. aastaga), kuid EBITDA kahjumi vahemikku kitsendati (–45 kuni –50 mln peale vs. –45 kuni –55 mln naela varem). Kui varasemalt prognoositi vaba raha mahuks majandusaasta lõpus 175–200 mln naela, siis jaanuaris kergitati see 200–220 mln peale. Keskpunktis tähendaks see, et terve aasta peale väheneks vaba raha u 73 miljoni naela võrra. Sellises tempos peaks jätkuma neil kapitali veel paariks-kolmeks aastaks, kuid nad üritavad oma äri kasvatades jõuda ühel hetkel ikkagi ka kasumisse.

ITM Power toodab elektrolüüsiseadmeid, mida kasutatakse vee molekuli lõhkumiseks vesinikuks ja hapnikuks. Kui sellises protsessis kasutatakse taastuvat energiat, nimetatakse saadust roheliseks ehk süsinikuheitmeta vesinikuks. ITM-il on kolm peamist toodet: isehäälestuv (ostjal on vaja vaid ühendada vee- ja vooluallikaga) autonoomne 2MW elektrolüüsiseade, millega saab toota väiksemas mahus rohelist vesinikku; isehäälestuv 5MW elektrolüüsiseade keskmise suurusega projektide jaoks ning 20MW seade suuremateks projektideks.

Rohelise vesiniku sektor on jätkuvalt alles lapsekingades (rohkem projektide välja kuulutamisi kui lõplikke investeerimisotsuseid), ent pikaajalised prognoosid vesiniku tootmiseks on massiivsed: arvatakse, et 2050. aastaks võiks vesinik moodustada 15-20% energiakasutusest, mis teisisõnu tähendaks vajadust toota aastas 613 mln tonni puhast vesinikku. Aasta alguse seisuga toodeti maailmas vaid 0,7 mln tonni rohelist vesinikku aastas.

Kuna valitsused on hakanud üleilmselt vesinikutööstuse taristusse, transporti ja salvestusse tegema suuri investeeringuid, siis võib selle pealt eeldada ühel hetkel sektoris ka eksponentsiaalset kasvu. ITM paistab silma sellega, et nemad on suutnud viimase aasta jooksul enda äritegevust parandada, samal ajal kui paljud konkurendid on maadlemas erinevate probleemidega. Ilmekas näide on ka see, et kui Plug Power on pidanud ärimudeli edukamaks toimimiseks oma toodete hindasid läbi rääkima kõrgemaks, siis ITM ei tunne sellist vajadust.

Oma toodetega on ITM sestap pälvimas klientide järjest suurenevat huvi, mis kajastub müügitulu kasvus ja suurenevas päringute mahus. Euroopa on praegu vesinikutööstuses kõige olulisem turg (70% globaalsest vesinikuvõimsusest luuakse Euroopas) ning siin on ITMi sõnul neil 33% turuosa (ülejäänud jaguneb Plug Poweri, Siemens Energy, Cumminsi, NEL-i ja teiste vahel). Ühel hetkel peaksid ka Ühendriigid hakkama järele võtma ja seal on ITM alates eelmisest aastast hakanud projektidele ka oma pakkumisi saatma.

Kokkuvõttes on vesinikutööstus alles tärkamas ja mõnda aega võib vesi olla sogane, kuid tähed on vaikselt joondumas selleks, et ühel hetkel kasv kiireneks märkimisväärselt. ITMi uus juht on suutnud põletavamad murekohad likvideerida ja andnud võimaluse ettevõttel keskenduda siit edasi rohkem äri skaleerimisele, tehnoloogia edasiarendamisele ja paindlikkusele. Vesinikutööstus nõuab investoritelt kannatust, mistõttu aitaks uute tellimuste pealevool valideerida ITM-i ümberpööret ja suurendada investorite kindlustunnet ettevõttesse.

ITM Power kuulub LHV pensionifondide Roheline ja Roheline III portfellidesse.

ITM Poweri aktsia Londoni börsil pennides markdown-image Allikas: Bloomberg