Joel Kukemelk 4.jpg

Kas Golfi hoovus on aeglustumas?

Eesti on ekvaatorist kaugel, meie asukohaks on 59 kraadi põhjalaiust. Samal laiuskraadil asuvad Põhja-Kanada tundrad ja Gröönimaa lõunatipp. Golfi hoovus toob Mehhiko lahest Põhja-Euroopasse miljoneid kuupmeetreid sooja merevett igas sekundis – see on hiiglaslik looduslik radiaator Euroopale. Kliima muutustest tulenevalt on selle „rikki minemise“ eest hoiatanud teadlased meid juba aastakümneid, ka Eesti meediast on erinevaid selle teemalisi lugusid iga paari aasta tagant läbi käinud – näiteks nii aastal 2021, 2016 kui 2005.

Ookean on erakordselt kompleksne süsteem, mistõttu on üheste järelduste tegemine olnud alati keeruline. Koos tehisaru modelleerimise võimekuse ja arvutuspotentsiaali kasvuga on tehtavad mudelarvutused muutunud aga üha tõenäolisemaks. Värske põhjalik teadusuurimus, mis leidis refereerimist taaskord ka Eesti meedias, ütleb, et Golfi hoovus on päriselt aeglustumas ja selle seiskumise tagajärjel saab olema erakordselt kõrge hind. Paradoksaalsel kombel võibki kliima soojenemine alguses kaasa tuua soojenemislaine ja seejärel uue jääaja. Jaanuar tähistas kaheksandat järjestikust kuud, mil maailmas registreeriti uus kuine soojarekord ning sisuliselt on tänaseks 1,5-kraadine soojenemine võrreldes tööstusaja eelse tasemega juba ära toimunud. Temperatuuriralli läheb aga edasi.

Üha uusi rekordeid tegevad andmepunktid muudavad samas ka tõenäolisemaks, et poliitiline surve rohepöörde kiirendamiseks saab jõudu juurde. Ühes viimases uuringus viidatakse, et ka kliimatemaatikat tihti vedav Euroopa Liit peab oma tempot vähemalt kaks korda tõstma, et endile seatud eesmärke täita.

Veebruari tulemus +0,9%

Veebruar oli turgudele positiivne kuu. Suur osa ettevõtteid teatas oma möödunud aasta ja viimase kvartali majandustulemustest ning sealt tulnud kommentaarid aitasid luua positiivset fooni. LHV rohefondide veebruarikuu tootlus oli II samba fondil +0,9% ja III samba fondil +0,6%.

Veebruari lõpus lisasime portfelli akutehnoloogia valdkonnast veidi üle kahe aasta tagasi USA börsile tulnud Fluence Energy. Kui veel 3 aastat tagasi oli nende fiskaalaasta 1. kvartali jooksul laekunud tellimuste maht 68 mln dollarit, siis äsja lõppenud 1. kvartali tellimuste maht oli rekordilised 1,1 miljardit. Täitmata tellimuste maht on kasvanud kolme aastaga üle kolme korra 3,7 miljardini. Need andsid meile kindlust selle investeeringu tegemiseks. Veebruari lõpu seisuga oli LHV Rohelisel Pensionifondil kokku 42 erinevat investeeringut. 33% fondist on investeeritud taastuvenergiasse, 22% elektrifitseerimisse, 17% akutehnoloogiasse, 11% energiatõhususse, 7% ringmajandusse, 6% metsa- ja põllumajandusse, 2% vesinikutehnoloogiasse ning 2% oli rahas.

Roheettevõtete juhid aktsiaid ostmas

Meie rohefondide suuruselt teine investeering on päikeseenergia ettevõtteid koondav Invesco Solari börsilkaubeldav fond. Selle suurim positsioon on USA börsil kauplev Enphase. Veebruari lõpus ostis Enphase’i tegevjuht ca poole miljoni dollari eest oma ettevõtte aktsiaid. Need on märgid, mida ei tohiks ignoreerida. Sektor, mis on kaotanud 3 aastaga ligi 2/3 oma väärtusest, on muutunud ka insaiderite jaoks piisavalt huvitavaks, et enda isiklikku raha selle alla panna.

Vase turul võib ees ootamas olla defitsiit

Rohefondide suurim investeering on täna vasetootjaid koondav Global X Copper Miners börsil kaubeldav fond ja seda vase asendamatu seosega rohepöörde elektrifitseerimise supertrendis. Vask kaupleb täna 3 aasta tagustel tasemetel ning on oma viimaste aastate tippudest üle 20% allpool. Vase hinnatõus mõjuks kahtlemata positiivselt vasetootjate aktsiahindadele. Goldman Sachs on hoiatamas, et vase turul on pakkumise ülejääk asendumas tõenäoliselt juba selle aasta esimeses pooles puudujäägiga. Hiina nõudluse langus on vase turgu seni tagasi hoidnud, kuid nüüdseks on nõudlus väljaspool Hiinat kasvanud ning vase tootmist tabanud erinevad probleemid on turgu defitsiiti surumas, mis toob tõenäoliselt kaasa vasemaagi hinnatõusu.

Intresside langetamise korral on ajalooliselt vase hinnatõus kiirenenud – näiteks kui USA Föderaalreserv on intresse langetanud keskkonnas, kus pole majanduslangust, on vases järgmise 75 päevaga järgnenud keskmiselt 13%line hinnatõus. Ajalugu kunagi ei kordu, küll aga riimub, mistõttu see on kõnekas argument, mida ei saa eirata.

Tutvu lähemalt II samba pensionifondiga Roheline ja III samba fondiga Roheline III.

Joel Kukemelk

Fondijuht

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest. Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised. Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga. Tutvu võrreldud fondide viimase 2, 3 ja 5 kalendriaasta keskmiste tootlustega. Pensionifondi Roheline viimase 12-kuulise perioodi (28.02.2023-29.02.2024) tootlus on -19,84%. Pensionifondi Roheline III viimase 12-kuulise perioodi (28.02.2023-29.02.2024) tootlus on -20,53%. Fondide lühikese ajaloo tõttu andmed 5 kalendriaasta kohta puuduvad.