iStock-1219304819.jpg

Kas Novo Nordisk on alles oma kasvuloo alguses?

Maailmas kaks kõige levinumat terviseprobleemi on ülekaalulisus ja diabeet, mis on omavahel tihedalt seotud ja mille juhtumite arvu kasv ei ole seni veel aeglustumise märke näidanud. Kui esimene neist võtab hinnangute kohaselt 2035. aastaks ära kogu maailma SKT-st 4,3 triljoni dollari suuruse ehk 3% tüki, siis diabeedi osas peegeldavad mõned prognoosid isegi mustemat väljavaadet. Novo Nordisk on ettevõte, mille välja töötatud ravimid võimaldavad inimkonnal elada palju tervemalt.

2022. aasta seisuga põeb diabeedi eri vorme ainuüksi Eestis 70 tuhat inimest, ulatudes kogu maailma baasil 400 miljonini ning suurenedes igal aastal hirmuäratava kiirusega. Samal ajal kulub Maailma Tervishoiuorganisatsiooni andmetel ainuüksi diabeedi raviks ligikaudu 12% kogu maailma tervishoiukulutustest, millest Novo Nordisk omakorda haarab endale ligi kolmandiku. Teisalt on Maailma ülekaalulisuse föderatsioon avaldanud 2023. aastal raporti, mille kohaselt ulatub 2035. aastaks maailma elanikkonnast ülekaaluliste või rasvunud inimeste arv rohkem kui nelja miljardini, moodustades 51% elanikkonnast.

Maailmas diabeedivaldkonnas ligi 32% turuosa omav ravimihiiglane on 1923. aastal Taanis asutatud ettevõte, mis 2021. aastal täiendas oma ravimiportfelli kõrget lendu alustanud ülekaalulisuse ravimiga Wegovy. See oli Novo Nordiski jaoks teine verstapost pärast seda, kui 2018. aastal toodi turule diabeediravim Ozempic. Nii EL-is kui USA-s tervishoiuametite poolt heakskiidetud Wegovy on esimene ja seni ainuke ravim, mille sihtrühm on äärmiselt lai, moodustades ülekaaluliste näol ligi 70% kogu USA elanikkonnast.

Novo Nordiski äri on jagatud nelja segmendi vahel: diabeet, ülekaalulisus, haruldased haigused (Rare disease) ning muud rasked kroonilised haigused, nagu näiteks südame-veresoonkonnahaigused ja Alzheimeri tõbi. Kuigi ettevõttel on turul kümneid tooteid, on Novo Nordiski kasvu vedanud viimastel aastatel just need kaks ravimit – diabeeditoode Ozempic ja kehakaalu vähendav Wegovy. Mõlema ravimi müük on vastavatest segmentidest eraldi välja toodud alloleval graafikul, näidates ilmekalt, kui kiiresti on nende kahe ravimi osatähtsus kogumüügis viimastel aastatel suurenenud.

markdown-image Allikas: Novo Nordisk

Analüütikute hinnangute kohaselt suureneb Ozempicu ja Wegovy osakaal tulude struktuuris 2024. aasta lõpuks kombineerituna 62%ni, samas kui 2023. aastal jääb see eeldatavasti 57% peale. See on märkimisväärne kasv võrreldes nii 2021. ja 2022. aastaga kui pandeemiaeelse tasemega, kui valdava osa tuludest andsid muud, varem välja töötatud diabeediravimid. Olgugi, et ka nende puhul suureneb müük aasta-aastalt, jääb teiste diabeediravimite müügi kasvutempo oluliselt alla kahele praegusele lipulaevale.

Tänu tugevale ja kasvavale nõudlusele Ozempicu ja Wegovy järele, kiireneb hinnangute kohaselt ettevõtte müügitempo 5 aasta pikkusel prognoosiperioodil keskmiselt 16,3%ni aastas, võrreldes 4,1 protsendipunkti aeglasema aastase kasvutempoga perioodil 2018-2022. Eurodes mõõdetuna ulatus ettevõtte müügitulu 2022. aastal 23,8 miljardini ning juba 2023. aasta üheksal kuul ületas see terve eelmise aasta taset 5 miljardi euroga. Kogu 2023. aasta müügiprognoos jääb 30,7 miljardi dollari juurde, mis on 30% suurem kui eelneval aastal ja kaks korda suurem kui viis aastat tagasi.

2027. aastaks suureneb müük ootuste kohaselt 56 miljardi euroni, mis 21 miljardi euro suuruse puhaskasumi juures viib kasumlikkuse rekordilise 37%ni. Varasemaid arenguid arvestades ei ole üllatav, kui analüütikud oma müügitulu ja puhaskasumi hinnanguid veel kergitavad, eriti arvestades suurenevat nõudlust Wegovy ja Ozempicu järele. Märkimisväärne hüpe ülespoole müügiootustes võiks tuleneda eelkõige sellest, kui kaalulangetuse ravimit Wegovyt hakataks USA-s laialdasemalt pakkuma ravikindlustuse kaudu – hetkeseisuga toimub see soodustingimustel vaid kindla diagnoosiga sihtrühmale. Kasvavat trendi näitab USA-s ka tööandjate poolt pakutavad toetused ravimile, et nende töötajad püsiksid tervemad ja õnnelikumad.

markdown-image Allikas: Novo Nordisk

Võrdluses konkurentidega tahavad oma osa kiiresti kasvavast turust saada veel mitmed ettevõtted ning üheks lähemaks ja ohtlikumaks on Ely Lilly, kelle turuväärtus ulatub Novo Nordiski omast suuremakski. Olgugi, et Ely Lilly kaalulangetuse ravim on uuringutes näidanud mõnevõrra tõhusamaidki tulemusi, on Novo Nordiski potentsiaalne turg suurem, kuna Wegovy’s sisalduvad toimeained on sobilikumal laiemale hulgale inimestele.

Peamistelt suhtarvudelt on Novo Nordiskist kallimalt hinnastatud vaid Eli Lilly, mis kaupleb 50x järgmise 12-kuu oodatavat kasumit. Ettevõte on kallimalt hinnastatud ka teiste turusuhtarvude põhjal, mis kajastavad ettevõtte väärtust peamistesse finantsnäitajatesse. Paljud teised konkurendid on hinnastatud Novo Nordiskist soodsamalt, kuid nende puhul puuduvad ka tooted, mis annaksid põhjuse oodata ettevaates olulist kasvu. Võrdlusgrupi keskmisest kaupleb Novo Nordisk 12-kuu ettevaatava P/E suhtarvu alusel 76% kõrgemal tasemel ning EV/EBITDA puhul 60% kõrgemal. EV/ärikasum annab 52% kallima hinna ja EV/müügitulu osas kaupleb Novo Nordisk 219% kõrgemal tasemel. Kuid nagu mainitud, seda kiire müügikasvu ootustes.

markdown-image Seisuga 11.01.2024. Allikas: Bloomberg

Kõrvutades aktsia hinnaliikumise selle ajaloolise P/E suhtarvu muutusega, nähtub, et 11. jaanuari seisuga on järgmise 12 kuu kasumiootusi arvesse võttev P/E langenud viimase kolme aasta keskmise taseme lähedale, samas kui aktsia hind kaupleb oma kõigi aegade kõrgeimal tasemel, 737,9 Taani krooni juures. Viimase viie aasta jooksul oli aktsia kõige kallimalt hinnastatud 13. oktoobril 2023, kui see kauples rohkem kui 40x 12-kuu ettevaatavat kasumit.

markdown-image Seisuga 11.01.2024. Allikas: Bloomberg