imgonline-com-ua-resize-oLFCIZt5LtSNRL.jpg

Kuhu investeeriti LHV Kasvukontoga II kvartalis 2024?

2024. aasta teine kvartal möödus nii USA kui paljude teiste aktsiaturgude jaoks tugevalt, sealjuures oli eriti edukas tehnoloogiasektor, mille eri tööstustesse investeerivaid fonde on LHV Kasvukonto valikus mitmeid. Artiklis vaatame lähemalt peale, mis Kasvukontos teises kvartalis toimus ning milliseid valikuid investorid tegid.  

2024. aasta teise kvartali seisuga on olemasolevatest positsioonidest endiselt enim investeeritud USA suurimaid ettevõtteid katvasse fondi SXR8, mille varade mahtude osakaal suurenes kvartaliga 1,3 protsendipunkti võrra peaaegu veerandini (24,2%) ja jõudis sellega kõrgeimale tasemele alates 2020. aasta esimesest kvartalist. Aastataguse I kvartaliga võrreldes on selle osatähtsus suurenenud koguni 3 protsendipunkti võrra, osaliselt tingituna fondiosaku väärtuse 15% tõusust.

Ajaloolise keskmisena on SXR8 osakaal püsinud kõikidest teistest fondidest oluliselt kõrgem ehk 26% juures, millelt vähenemine võib tuleneda osaliselt sellest, et viimastel aastatel on Kasvukonto valikusse lisandunud palju uusi instrumente (sh üksikaktsiad ja krüptovarad), võimaldades kasutajatel valida laiema valiku väärtpaberite vahel ning vähendades seeläbi portfelli sõltuvust ühest kindlast instrumendist.

Kasvukonto kasutajate teine suurim investeering on peamiselt USA tehnoloogiaettevõtteid järgiv EXXT, kus paikneb teise kvartali seisuga 13% kogu Kasvukonto varadest, suurenedes kvartaliga 0,4 protsendipunkti ja aastaga 2,3 protsendipunkti võrra.

Maailma ettevõtetesse investeeriv VWRL-i osakaal püsis kvartalivõrdluses üldjoontes stabiilsena, ehkki aastatagusega võrreldes on fondil 0,6% suurem osakaal. Järgnesid Euroopa suurettevõtted (EXSA) ja dividendimaksjad (ISPA) ning neist kummagi puhul vähenes osatähtsus marginaalselt 3,3% peale.

markdown-image

Uus raha investeeriti teises kvartalis suuresti vastavalt fondide populaarsusele, eesotsas SXR8-ga, mida soetati koguni 32% ulatuses kõikidest kvartali jooksul tehtud ostudest. USA tehnoloogiasektorit järgivasse fondi EXXT investeeriti teises kvartalis 15% ulatuses, millele järgnesid maailma ettevõtteid koondav VWRL (+9%) ning dividendimaksjad ISPA (+4%).

Märkimisväärne on see, et aktsiafondide kõrval on LHV Kasvukonto kasutajate üheks lemmikfondiks püsivalt ka Bitcoini hinda järgiv COINXBE, mis teises kvartalis kogus uusi investeeringuid 2,5% ulatuses. Muudest populaarsematest fondidest osteti aktiivsemalt ka puhta energia tootjaid INRG (+2,6%) ja Euroopa suurettevõtteid EXSA (3,2%). Kuigi kümnest suurimas mahus investeeringuid saanud fondist koguni kolm moodustasid dividendimaksjad (ISPA, SPYD, SPYW), võiks Kasvukonto teisest kvartalist siiski välja tuua USA suurettevõtted ja tehnoloogiafirmad, sest kunagi varem Kasvukonto ajaloos ei ole need fondid nii suures osakaalus investeeringuid kvartali jooksul juurde saanud. Kokku moodustasid 10 suurima ostumahuga väärtpaberit teises kvartalis 77% kogu kvartali jooksul investeeritud rahast, võrreldes 61%-ga aasta varem.

markdown-image

Kasvukonto valikus olevate fondide mediaantootluseks kujunes teises kvartalis 0,2% ning positiivse tootluse saavutas 25 fondi 45st. Kvartali suurimaks võitjaks osutus üllatuslikult füüsilisse hõbedasse investeriv XAD6, mis saavutas 18% tootluse. Järgnesid India ettevõtteid koondav CI2 ja peamiselt tehnoloogiaettevõtetesse investeeriv EXXT, mis kerkisid teises kvartalis vastavalt 10% ja 9%. Kehvemini läks seevastu krüptorahadesse investeerivadel fondidel: COINXBE langes 15% ja COINETHE alanes 5%. Nende vahele jäid luksuskaupade tootjad GLUX 8% langusega ja Ladina-Ameerika ettevõtteid koondav ALAT 12% kaotusega.

markdown-image

Üksikaktsiate puhul osutusid teises kvartalis võitjateks peamiselt tehnoloogiaga ja/või tehisintellektiga seotud ettevõtted: Nvidia kerkis 38%, Apple tõusis 25% ja Tesla lisas 18%.Hästi läks ka Soome energiaettevõttel Fortumil, mis sai kirja 20% tootluse. Nõrkust näitasid aga finantssektori aktsiad, kuna nii Visa, Paypal kui Wise kaotasid 6-26%. Kõige kehvemini läks aga Inteli aktsial, mis pidi leppima 30% kukkumisega.

markdown-image

Kasvukonto valikus olevast 45-st fondist teeb regulaarseid väljamakseid 14 ning ülejäänud 31 fondi reinvesteerivad dividendid automaatselt. Väljamakstavatest fondidest pakub kõrgeimat aastatootlust ISPA, mis koondab endas 100 stabiilselt dividende maksvat arenenud riikide ettevõtet, sh Shell, GlaxoSmithKline, Ford, Fortum jne. Fondi jooksva 12-kuu dividenditootlus ulatub 5,3%ni ning väljamakseid tehakse neli korda aastas. Kuigi aastaga on ISPA oma väljamakseid vähendanud 2,6%, siis kolme aasta peale kokku on kasv 12%. Kõige kiiremini on dividende kasvatanud madalaimat hetketootlust pakkuv fond, tehnoloogiaettevõtetesse investeeriv EXXT, ehkki sel puhul on enamik osa tootlusest tulnud fondiosaku väärtuse kasvust. Võlakirjadesse investeerivatest fondidest pakub LQDA 4,9% dividenditootlust (kasv aastaga 14%) ja CRPH 3,3% suurust väljamaksetootlust (kasv aastaga 13%).

markdown-image

2024. aasta teises kvartalis kujunes LHV Kasvukonto kasutajate ostumahtude osakaaluks 64%, jäädes kvartaalses võrdluses samale ehk madalaimale tasemele alates 2019. aastast, mil me Kasvukonto kokkuvõtteid koostama hakkasime. Ühtlasi jääb see märkimisväärselt alla ajaloolisele 74% keskmisele, potentsiaalselt peegeldades Kasvukonto kasutajate ettevaatlikkust aktsiaturgude suhtes.

markdown-image

LHV Kasvukonto on üks vanimaid LHV Panga investeerimistooteid, mille kasutajate arv ületab nüüdseks juba 62 tuhandet.