19655.jpg

Kus näeb potentsiaali 2023. aasta üks edukamaid varahaldureid?

Cathie Woodi ARK Innovation ETF oli 2023. aastal oma ligi 72% tootlusega USA üks parimaid aktiivselt juhitud fonde, ületades märkimisväärselt S&P 500 26% tootlust. Selgelt mõjub käimasolev turutsükkel ja investorite fookus tehnoloogiasektoril positiivselt Cathie Woodi investeeringutele, kuna märkimisväärne osa tema portfellist on suunatud just tehnoloogiasse. Millisena näeb Wood tehnoloogiavaldkonda aga 2024. aastal ja pikemalt ettevaatavalt?

ARK Investi iga-aastane aruanne „Big Ideas" avaldati sel korral veebruari alguses ning peegeldab tehnoloogiavaldkonna tänavust arengut Cathie Woodi pilgu läbi. Tehnoloogia ei ole ammu enam ainult üks eraldiseisev sektor, vaid see on üha rohkem muutmas ka muid tööstuseid ja ümber kujundamas ühiskonna toimimist. Käesolev artikkel võtab lühidalt kokku ARK Invest „Big Ideas" aruande põhiteemad, fookusega nendele valdkondadele, kus tehnoloogilised edusammud võiks ühiskonna toimimisele kõige suuremat mõju avaldada.

Tehisintellekt kui infotehnoloogia uus ajastu

Tehisaru ehk kunstliku intellekti idee seisneb selles, kuidas me suhtleme andmetega, automatiseerime protsesse ja kogume uusi teadmisi. Aruande kohaselt suurendab tehisintellekti integreerimine erinevatesse sektoritesse - alates tervishoiust kuni auto- ja finantssektorini - märkimisväärselt tõhusust, vähendab tegevuskulusid ja soodustab uute võimaluste kasutuselevõttu, mida varem ei ole osatud ette kujutada. Kuna tehisintellekt on võimeline aja jooksul õppima ja täiustuma, on selle kasutamine haiguste diagnoosimisel, hariduse isikustamisel ja logistika optimeerimisel vaid jäämäe tipp. Arvutusvõimsuse ja andmete kättesaadavuse eksponentsiaalne kasv kiirendab veelgi tehisintellekti võidukäiku, muutes selle tulevaste tehnoloogiliste edusammude nurgakiviks.

Plokiahel: Turvalised ja läbipaistvad tehingud

Plokiahela tehnoloogia on aruandes esile tõstetud selle potentsiaali tõttu ümber kujundada senised arusaamad digitaalsete tehingute toimimisest. Võimaldades turvalist, detsentraliseeritud ja muutumatut andmete säilitamist, võib plokiahela tehnoloogia muuta kogu finantssektorit, tarneahela juhtimist ja isegi valitsemismudeleid. Plokiahela tehnoloogia tähendab enamat kui lihtsalt krüptovaluuta, hõlmates digitaalseid identiteete, nutilepinguid ja detsentraliseeritud finantssüsteemi (DeFi). Selle peamine väärtus seisneb läbipaistvamates, turvalisemates ja kuluefektiivsemates tehingutes, kus puuduvad vahendajad.

Genoomika: Isikupärastatud meditsiini teerajaja

Genoomika valdkonna idee seisneb tervishoiu revolutsioonilises ümber korraldamises, potentsiaaliga muuta personaliseeritud meditsiin reaalsuseks. Senised edusammud geenitöötluse, sekveneerimise (DNA järjendamine) ja bioinformaatika valdkonnas sillutavad teed individuaalsele geneetilisele profiilile kohandatud ravile, mis võimaldab enneolematu täpsusega võidelda ka kõige raskemate haiguste vastu. Aruandes rõhutatakse genoomika potentsiaali mitte ainult parandada ravitulemusi, vaid ka vähendada märkimisväärselt tervishoiukulusid, keskendudes pigem haiguste ennetamisele ja täpsemale diagnoosimisele. Säärane paradigmamuutus personaliseeritud tervishoiu suunas lubab pikendada eluiga, parandada elukvaliteeti ning juhatada sisse uue meditsiiniliste teadusuuringute ja innovatsiooni ajastu.

Energiasalvestus: Taastuvenergia revolutsiooni alustala

Kuna maailm liigub üha enam taastuvenergia kasutamise suunas, muutub tõhusate ja skaleeritavate energiasalvestussüsteemide tähtsus ülimalt oluliseks. Aruandes käsitletakse jätkusuutliku energiatuleviku loomise kontekstis energiasalvestust kui peamist edasiviivat jõudu, mis mitte ainult ei tõota vähendada süsinikdioksiidi heitkoguseid, vaid ka ümber kujundada tervet energiamajanduse ökosüsteemi. Akutehnoloogiate ja energiasalvestuslahenduste areng peaks hõlbustama taastuvate energiaallikate, näiteks päikese- ja tuuleenergia laialdast kasutuselevõttu, lahendades energia kõikumise ja selle jaotamisega seotud probleemid.

Robootika: Tuleviku automatiseerimine

Robootikatehnoloogiale on omistatud roll tööstusharude automatiseerimisel, tootlikkuse suurendamisel ja tööjõupuuduse lahendamisel erinevates sektorites. Alates tootmisest ja logistikast kuni tervishoiu ja põllumajanduseni on robootikal potentsiaal muuta traditsioonilisi tavasid, tuues kaasa tõhususe, täpsuse ja innovatsiooni. Aruandes rõhutatakse robootika ja tehisintellekti sünergiat, visandades tulevikku, kus robotid mitte ainult ei täida korduvaid ülesandeid, vaid ka kohanevad ja teevad otsuseid reaalajas andmete põhjal, avades uusi võimalusi tehnoloogiliste rakenduste ja ühiskondlike hüvede jaoks.

ARK Invest haldab fondivalitsejana mitmeid indeksfonde, millest igaüks investeerib mõnda kindlasse raportis välja toodud tegevusvaldkonda või sektorisse. ARK-i populaarseim fond - ARK Innovation ETF on kõige laiapõhjalisem ja selles sisalduvad ettevõtted võivad tegutseda kas uute toodete või teenuste väljatöötamise, tehnoloogia arendamise, teadusuuringute või teiste innovaatiliste tegevusvaldkondadega. Veebruari keskpaiga seisuga kuuluvad fondi suuremate positsioonide hulka nii Tesla (TSLA), Coinbase (COIN) kui UiPath (PATH).

markdown-image Allikas: Yahoo.Finance