uus mustamäe.png

LHV pensionifondide Uus-Mustamäe üürimajad said Baltikumis kõrgeima BREEAM rohemärgise

Tallinnas Uus-Mustamäe elamupiirkonnas Aiandi tänaval asuvad 164 korteriga LHV pensionifondide üürikortermajad pälvisid veebruaris BREEAM In-Use kategoorias hinnangu "Excellent", mis kinnitab hoonete kõrget keskkonnasäästlikkust ja jätkusuutlikkust. Nii kõrge tasemega pärjatuid hooneid on maailmas üksnes 56 ning Baltikumis on LHV üürimajad esimesed, kes sedavõrd kõrgel tasemel tunnustuse saavutasid.

Kinnisvaraportfelli BREEAM sertifitseerimine on üks osa LHV pensionifondide kinnisvara jätkusuutlikkuse strateegiast. LHV pensionifondide plaan näeb ette, et kõik fondi omandis olevad hooned läbivad BREEAM hindamise ning sellest tulenevalt teeb LHV regulaarselt parendusi, et järgmine hindamistulemus oleks kõrgem. Praeguseks hetkeks on sertifitseeritud 75% LHV fondidele kuuluvatest hoonetest. LHV pensionifondide kinnisvarainvesteeringute juhi Rait Riimi sõnul on elukondlik üürikinnisvara läbi aastate olnud stabiilseks üüritulu allikaks: „Meie üürimajade täituvus on püsinud ligikaudu 98% juures, alates nende tulekust meie investeerimisportfelli. Seega koguja jaoks on see üks stabiilse tootluse komponentidest.“

2022.aastal valminud Aiandi tänava üürimajade kompleks sisaldab lisaks mänguväljakutele, 7000-ruutmeetrilisele pargile, muruplatsile ja piknikualale ka välijõusaali, pump track rada ning ka suvel aktiivselt kasutuses olevat kogukonnaaeda.

LHV pensionifondide kuuluv ja hallatav kinnisvara on ennegi saanud BREAAM kõrge hinnangu jätkusuutlikkuse põhimõttele vastavuse eest. Sarnaselt Aiandi tänavate üürikortermajadele on kõrge „Excellent“ taseme BREEAM sertifikaadi saanud pensionifondidele kuuluv Sõpruse puiestee 157 paiknev büroohoone. Ülejäänud portfelli hoonetel on BREEAM sertifikaat tasemel „Good“ või „Very good“.

BREEAM on üleilmselt tunnustatud sertifitseerimisstandard hoone jätkusuutlikkuse hindamiseks ning BREEAM sertifikaadiga hooned on planeeritud, projekteeritud, ehitatud ja hallatud kooskõlas jätkusuutlike printsiipide parima praktikaga. Aiandi tänav 10 ja 12 aadressidel asuvate hoonete ja sertifitseerimise viis läbi volitatud hindaja Tepsli OÜ.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus: kokku on LHV-l seitse II samba fondi ja kolm III samba fondi. LHV II ja III samba fondides kogub rohkem kui 156 000 klienti ja valitsetavate varade maht on ligi 1,4 miljardit eurot.