Joel tuulikuga tsärgis.jpeg

Maailm elektrifitseerub

Maailma energiavõrk peab järgmise 25 aastaga enam kui kahekordistuma ja kasvama üle 100 mln kilomeetri võrra, et 2050. aasta kliimaeesmärke täita ja maailma planeeritud elektrifitseerumist ellu viia. Selles protsessis on erakordselt oluline roll vasel ja vasetootjatel, millest oleme korduvalt kirjutanud ja kus oleme viimasel ajal suurt positsiooni hoidnud. Mais tegi vase hind uue ajaloolise rekordi.

Möödunud aastal kasvas päikeseenergia tootmine maailmas ligi veerandi võrra ja tuuleenergia tootmine ligi kümnendiku. Üle poole lisandunud kasvust tuli Hiinast. Taastuvenergiale üleminek annab Hiinale tulevikus energia iseseisvuse ning on juba tänaseks andnud uue tõuke sealsele tööstussektorile – Hiinast on saanud loetud aastatega maailma suurim autode eksportija ning elektriautode tootmises on lühikese ajaga välja võideldud nii tugev positsioon, et nii USA kui Euroopa Liit on oma turu kaitsmiseks kehtestanud üha suuremaid tollitariife Hiina elektriautodele. Uue trendi õigeaegse maha magamisega annab see Ameerika ja Euroopa tootjatele mõneks ajaks kaitset, kuid mitte lõputult – juba täna on meie rohefondi investeering Hiina autotootja BYD Euroopasse oma tehast ehitamas ja loodab selle Ungaris 3 aasta jooksul avatud saada.

Mai tulemus +6,1%

Mai oli rohefondidele selle aasta parim kuu. MSCI World indeks tõusis euros mõõdetuna kuuga +2,9%, LHV II samba rohefond kerkis samal ajal üle kahe korra rohkem ehk +6,1% ja III samba fond +5,9%. Koos maikuu liikumisega tõusid plusspoolele ka rohefondide tulemused selle aasta algusest. Kuu jooksul kerkisid kenasti nii meie elektrifitseerimisega seotud investeerimispositsioonid kui ka madalamate tuleviku intresside ootuses erinevad taastuvenergia nimed. Väga hea hoo said sisse nii päikeseenergia, vesinikutehnoloogia, akutehnoloogia kui ka tuuleenergiaga seotud ettevõtted. Oleme seda pikalt oodanud ja fondi portfell on positsioneeritud sellest trendi muutusest kasu lõikama.

Mais väljusime kahest Soome investeeringust Lamor ja Spinnova, kus meie soovitud investeerimisteeside väljamängimine võtab tänase arusaamise järgi oodatust oluliselt kauem aega ja oleme otsustanud seda mitte ootama jääda. Samal ajal suurendasime oma positsioone USA börsil kauplevas akutehnoloogia ettevõttes Fluence Energy ning Londoni börsil kauplevas vesinikutehnoloogia ettevõttes ITM Power – mõlemad ettevõtted on viimasel ajal andnud julgustavaid kommentaare just lähituleviku ärivõimaluste kasvatamise kohta.

Mai lõpu seisuga oli LHV Rohelisel Pensionifondil kokku 39 erinevat investeeringut. 36% fondist oli investeeritud taastuvenergiasse, 23% elektrifitseerimisse, 16% akutehnoloogiasse, 9% energiatõhususse, 7% ringmajandusse, 5% metsa- ja põllumajandusse, 2% vesinikutehnoloogiasse ning 2% oli rahas.

Fondijuht vahetub, kuid rohestrateegia jääb

15. mail teatasime börsile, et lahkun LHV Varahalduse juhatuse liikme ja fondijuhi kohalt selle aasta 31. juulil. Mu kirg investeerimise, rohemaailma ja eestlaste pensionivara kasvatamise vastu ei ole kuhugi kadunud – vastupidiselt on see tegelikult kõigi nende aastatega hoopis kasvanud. Kuid muutused on elus paratamatud – ka rohepööre ise on ju väga suur muutus senises maailmakorralduses. Kui me umbes 5 aastat tagasi LHV rohelisi fonde kokku hakkasime panema, ütlesime prospektis ja tingimustes selgelt välja, et fond investeerib maailma rohepöörde trendi, kuid kitsa ühe valdkonna tõttu saab see olema kõrge riskiga fond ning soovituslik investeerimisperiood on 15+ aastat. Teadsime juba tollal, et suure tõenäosusega tähendab see ka seda, et fondil saab olema mitu fondijuhti enne, kui soovituslik investeerimisperiood täis saab ja minu alustatud strateegiat peab ühel hetkel jätkama uus fondijuht. Vabandan kõigi ees, kes lootsid just minu käe all oma rohelist pensionivara veel aastaid või aastakümneid kasvatada.

Suured liikumised käivad aktsiaturgudele investeerimisega kaasas ning kõige lihtsam viis oma raha kaotada on tipust investeerida ja investeerimiskauge ajakirjaniku, harrastaja või küünilise konkurendi kombel hiljem näpuga näidata, et viimase 1, 2 või 3 aasta tulemus on miinuses ja ignoreerida kogu fondi ajaloo tulemust. LHV rohefondid on mõeldud neile, kes riski kannatavad ning on valmis päriselt 15+ aastat oma pensionivara rohepöörde trendis hoidma ja üle tsüklite investeerima. Ma usun, et nii tuleb ka hea või väga hea tulemus. Ainuüksi maikuu näitab, kui kiiresti muutused toimuda võivad – LHV rohefond võib ühe kuuga teha tulemuse, mis on mõne teise fondi jaoks kogu aasta tulemus.

Tulemusest rääkides – alates Rohelise fondi loomisest 2020. aasta 16. märtsil kuni 31. maini 2024 on veidi enam kui 4 aastaga fondi kogutootluseks olnud +53,7%. Kuigi viimase paari aastaga on vahe teiste fondidega väiksemaks sulanud, on see jätkuvalt selle ajaperioodi parim tulemus võrreldes muude aktiivselt juhitud LHV pensionifondidega – seega neil, kes sarnaselt minuga kohe alguses uude fondi sisse tulid, on läinud väga hästi. Kes liitusid hiljem, peavad olema nüüd lihtsalt kannatlikud ja laskma fondi investeeringutel ja ajal oma tööd teha. Tänaseks oleme selle fondiga läbi teinud täistsükli – näinud nii häid kui halbu aegu ja näidanud, et see strateegia töötab. Rohepööre pole kuskile kadunud, see kõik on alles alanud. Uuele energiale ja energialahendustele üleminek on maakeral paratamatu ja pöördumatu protsess ja isegi roheskeptikud teavad seda. Nüüd ootame lihtsalt uut roheinvesteerimise tõusulainet - Euroopa Liit võttis äsja mais vastu määruse, mis aitab veelgi jõulisemalt ja senisest kiiremini puhtamale energiale üle minna.

LHV rohefonde on nende aastate jooksul aidanud mul juhtida kogu LHV Varahalduse investeerimistiim, kus on kokku ca 15 inimest. Suurem roll on olnud meie ESG portfellihalduril Jani Mäenpääl ja investeeringute analüütikul Erko Rebasel. Alates augustist annangi rohefondide teatepulga Janile üle – enne seda olete järgmised 2 kuud veel minu käe all.

Juuni alguses olen Münchenis Bloombergi rohekonverentsil, kirjutan sellest lähemalt järgmine kuu. Uute roheliste kuukirjadeni!

Tutvu lähemalt II samba pensionifondiga Roheline ja III samba fondiga Roheline III.

Joel Kukemelk

Fondijuht

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest. Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised. Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga. Tutvu võrreldud fondide viimase 2, 3 ja 5 kalendriaasta keskmiste tootlustega. Fondide lühikese ajaloo tõttu andmed 5 aasta kohta puuduvad. Pensionifondi Roheline viimase 12-kuulise perioodi (31.05.2023-31.05.2024) tootlus on -3,75%. Pensionifondi Roheline III viimase 12-kuulise perioodi (31.05.2023-31.05.2024) tootlus on -4,12%.