email-vaartpaber.png

Mida ostsid ja müüsid LHV kliendid oktoobris?

Möödunud kuul olid LHV väärtpaberikonto kasutajad peamiselt ostupoolel, kui ostude maht kõikide tehingute kogumahust moodustas 54%. Kuna oktoobris sai hoo sisse ka ettevõtete kolmanda kvartali tulemuste avalikustamine, siis kõige aktiivsemalt osteti-müüdi just neid ettevõtteid, sh USA suurpank JPMorgan Chase, Incap ja Tesla. Müügipoolel domineerisid Baltikumi ettevõtted koos mõne USA tehnoloogiahiiglasega.

LHV klientide enimostetud aktsiad oktoobris.

markdown-image

Oktoobris LHV klientide poolt enimostetumaks aktsiaks osutunud USA suurpankade lipulaev JPMorgan Chase (JPM) pidi kuu kokkuvõttes aktsionäre küll 3,3% langusega kurvastama, kuid alates aasta algusest on aktsia kerkinud 10,3%. Ettevõte avalikustas 13. oktoobril oma 2023. aasta III kvartali tulemused, mis näitasid tulude suurenemist 21% võrra 41 miljardi dollarini, peamiselt tänu oodatust tugevamale netointressitulule, mis suurenes 30% ja ulatus 23 miljardi dollarini. Puhaskasumiks kujunes 13 miljardit dollarit, kasvades aastaga 35%, tingituna jaepanganduse ärisegmendi tugevast tulemusest. Nii ettevõtte käibe- kui kasuminumbrid ületasid tublisti analüütikute ootusi, viies aktsia tulemuste järgselt 3,7% kõrgemale. Kuu teises pooles tugevate tulemuste positiivne mõju aga vähenes kooskõlas turu üldiste suundumustega.

Incapi (ICP1V) aktsia tegi oktoobris läbi hoopistükkis suurema languse, kukkudes 26% ja süvendades miinust alates aasta algusest 64%ni. Ehkki oktoobri lõpus avaldatud III kvartali tulemused näitasid oodatust märksa paremaid tulemusi, hoiatas Incapi juhtkond väga kehva eelseisva IV kvartali eest. Lisaks valitseb ettevõtte suurima kliendi tellimuste osas endiselt suur ebakindlus, mis võib ettevaates käibe- ja kasuminumbritele volatiilsust lisada. Kui tulemused aktsia hinnale nii suurt mõju ei avaldanud, põhjustas järsu kukkumise kuu alguses teatatud investeering elektroonikaseadmete tootmisega tegeleva ettevõtte Pennatronicsi omandamisse, mida Incap finantseerib 19,5 miljoni euro suuruse laenuga.

Tehisintellekti riist- ja tarkvara pioneer Nvidia (NVDA) osutus oktoobris kolmandaks enimostetumaks aktsiaks, mis jätkas kuu kokkuvõttes langust 9% võrra, kuid on aasta algusest arvestatuna endiselt 195% üleval. Kuigi Nvidia avalikustab oma tulemused alles 21. novembril, mõjusid teiste kiibitootjate oodatust tugevamad tulemused oktoobri lõpus positiivselt ka Nvidia aktsiale, andes vihjeid selle kohta, et ettevõte võib kolmandas kvartali analüütikute ootused purustada.

Ka elektriautode tootja Rivian (RIVN) aktsionäridele oktoober kergelt ei möödunud, kuna aktsia hind odavnes 32%, mis tähendab, et alates aasta algusest on aktsia oma väärtusest kaotanud 8%. Investoritele valmistavad jätkuvalt muret ebakindlad suundumused makromajanduses kui ka asjaolu, et kõrgete intressimäärade keskkonnas põletab ettevõte endiselt raha iga müüdud autoga. Ehkki kvartaalsete müüginumbrite kohaselt purustas Rivian III kvartalis analüütikute hinnangud, oodatakse, et kvartali kokkuvõttes näitab Rivian siiski märkimisväärset kahjumit. Ettevõte avalikustab oma III kvartali tulemused 7. novembril.

Oktoobriski enimostetud aktsiate sekka mahtunud Tesla (TSLA) aktsia kaupleb aasta algusega võrreldes 81% üleval pool, ehkki oktoobris kaotas ettevõte oma väärtusest 20%. Ettevõte näitas oktoobri avalikustatud vahearuandega jätkuvalt tugevat kasvukvartalit, ehkki ajalukku jäänud tulemuse asemel on ka Tesla puhul investorite pilgud suunatud pigem tulevikku, mis ei pruugi tuua head. III kvartalis suurenesid Tesla tulud 9% ja müügimahud 27%, mis tähendab, et ettevõtte positsioon elektriautode müügi osas maailma mastaabis tugevnes veelgi.

Tingituna tehaste uuendamisega seotud kõrgematest kuludest ja hinnaalandustest tegi kasumlikkus siiski tagasimineku, langedes brutotasandil 25,1% pealt 17,9% peale. Kuna Tesla kavatseb oma müügimahte säilitada ja isegi kasvatada ebakindluse süvenedes majanduses ning turul valitseb tihe konkurents, võivad edasised hinnaalandused ettevõtte kasumlikkust veelgi kahjustada ja süüa ära märkimisväärse osa puhaskasumist. Viimases kvartalis langes puhaskasum aastavõrdluses 44% võrra. Samal ajal hoiatas Elon Musk, et uue mudeli -- Cybertrucki -- positiivset mõju rahavoogudele võib näha alles enam kui aasta pärast.

Lisaks nimetatud aktsiatele osteti oktoobris arvukalt ka Realty Income'i (O)Finnairi (FIA1S)Ignitis grupe'i (IGN1L)Neste (Neste) ja Tallink Grupi (TAL1T) aktsiaid.

LHV klientide enimmüüdud aktsiad oktoobris.

markdown-image

Müügipoolel püsib endiselt topis Eesti väärtuslikuim tehnoloogiafirma Wise (WISE), mis pärast kehva augustit on näidanud kaht järjestikust tõusukuud. Kuigi oktoobris kerkis aktsia hind marginaalselt 1%, siis alates aasta algusest kaupleb see 21% ülevalpool. 12. oktoobril avaldas Wise oma lõppenud kvartali müügimahud ja käibenumbrid, mis näitasid tugevat edasiminekut kõikide peamiste näitajate puhul. Ettevõtte klientide koguarv suurenes majandusaasta II kvartalis 32% 7,2 miljonini, millest enamik ettevõtte sõnul orgaaniliselt. Tehingute kogumahud edenesid aastaga vastavalt 8% ja 22%, samas kui ka Wise'i juhtkond näeb ettevaates tulenevalt makromajanduse ebakindlusest nimetatud näitajate edasiminekus mõningast aeglustumist. Sellest hoolimata korrigeeris ettevõte oma käesoleva majandusaasta tulude kasvuootusi ning ootab nüüd 33-38% aastakasvu varasema 28-33% asemel. Wise avaldab oma 2024. majandusaasta esimese poolaasta täispika aruande 14. novembril.

Leedu panga Šiaulių bankase (SAB1L) aktsia jätkas oktoobris odavnemist, langedes pea 3%, ehkki ühtegi börsiteadet ettevõtte kohta kuu jooksul ei ilmunud. Aktsia on alates aasta algusest kahanenud pea 11% ehk oluliselt rohkem kui Baltikumi turg üldiselt samal ajaperioodil ning viinud langusesse ka Vilniuse koondindeksi. Aktsia müügimahtude osakaal LHV klientide baasil ulatus oktoobris 71%ni (septembris 61%), jättes ostumahtude osakaaluks 29%.

Meta Platforms (META) avaldas oma III kvartali tulemused 25. oktoobril, mis hoolimata tugevatest näitajatest saatsid aktsia langusesse. Ettevõtte müügitulud näitasid kolmandas kvartalis kiireimat aastakasvu alates 2021. aastast, edenedes 21% võrra 34,2 miljardi dollarini ning ületades analüütikute hinnanguid, kes ootasid 33,6 miljardi dollari suurust müügitulu. Puhaskasum enam kui kolmekordistus 11,6 miljardi dollarini ehk 4,39 dollarini aktsia kohta, ületades märkimisväärselt konsensuse 3,63 dollarilist ootust. Neljandaks kvartaliks ootab Meta 36,5 -- 40 miljardi dollari suurust müügitulu, olles juhtkonna hinnangul tingitud nõudluse jahenemisest reklaamiturul. Vahemiku keskpunkt peaks andma 19%lise aastakasvu.

Tallinna Kaubamaja Grupp (TKM1T) avas 11. oktoobril Balti turul III kvartali tulemuste hooaja, näidates tulude suurenemist aastaga 8% võrra 234 miljoni euroni ja puhaskasumi kasvu 44% võrra 11 miljoni euroni. Kuigi mõlemad näitajad olid tugevalt üle LHV analüütikute ootuste, survestab ettevõtet järgnevatel kvartalitel jahenev Eesti majandus ning üha suurenev konkurents Lidli laienemise tõttu Eesti jaekaubanduse maastikul. See ohustaks eelkõige Tallinna Kaubamaja põhisegmendi -- supermarketite -- müüki ja kasumlikkust, mille dünaamika dikteerib suures pildis kogu kontserni tulemuslikkuse.

Ühendriikide vesiniku ja vesinikuseadmete tootja Plug Poweri (PLUG) jaoks möödus kuu suuremate uudisteta, ehkki aktsia hinnasihi osas võib välja tuua 16. oktoobril H.C. Wainwrighti poolt tehtud muudatuse, kes alandas seda seniselt 28 dollarilt 27 dollari peale aktsia kohta. PLUG-i juhtkonna enda sõnul peaks ettevõte näitama kolmandas kvartalis oluliselt paremaid kasumimarginaale võrrelduna eelmise aasta kolmanda kvartaliga, tuues esile kahjumite vähendamise oma kütusemüügi äris. Ettevõte avalikustab oma kolmanda kvartali tulemused 9. novembril.

Lisaks nimetatud aktsiatele müüdi oktoobris arvukalt ka Lufthansa (LHA), Microsofti (MSFT)Apranga (APG1L)Apple'i (AAPL) ja Enefit Greeni (EGR1T) aktsiatega.