iStock-1141488976.jpg

Milles seisneb Nvidia fenomen?

Tehisintellekt on praeguses tehnoloogiaajastus kõige rohkem kõneainet pakkuv teema. See on kasvav sektor, kus paralleelselt on kasvanud nii inimeste teadlikkus kui ka valdkonna kasutusalade ampluaa. Kui veel ühes 2017. aastal läbiviidud uuringus osati tehisintellekti valdkonnas nimetada vaid paari kasutusala, nagu autonoomsed sõidukid ja mobiiltelefonides leiduvad häälaktiveeritavad virtuaalassistendid, siis tänaseks kasutatakse tehisintellekti vähemal või rohkemal määral kõikides tegevusvaldkondades.

McKinsey 2023. aastal läbi viidud uuring heidab valgust genereeriva tehisintellekti praegusele olukorrale ja sellele, kuidas see mõjutab ettevõtete toimimist. Uuringu üheks peamiseks järelduseks leiti, et kõige rohkem paiskab tehisintellekt segadust teadmiste põhistes valdkondades nagu finants, pangandus, farmaatsia, haridus ja tehnoloogia. Viimase puhul hinnatakse tehisintellekti lisandväärtuseks koguni kuni 9% ülemaailmsest tehnoloogiaturust, mida võib mõnevõrra tagasi hoida ettevõttete riskikartlikkus tehisintellekti kasutuselevõtuga seotud võimalikes kaasnevates probleemides, nagu küberturvalisuse küsimused ja ebatäpsus.

Uuringust selgub ka, et tehisintellekti tipptegijad ehk ettevõtted, kus tehisintellekti kasutamine andis 2022. aastal vähemalt 20% ärikasumist, investeerivad tugevalt tehisintellekti palju mitmetahulisemalt kui teised. Nimelt ei kasuta nad tehisintellekti mitte ainult kulude vähendamiseks, vaid ka uute ärivaldkondade loomiseks või olemasolevate toodete/teenuste täiustamiseks AI-põhiste funktsioonidega. Teise olulise tähelepanekuna kavatsevad koguni 78% ettevõtetest suurendada investeeringuid tehisintellekti järgmise kolme aasta jooksul.

Suurenev janu tehisintellekti võimaluste järele nõuab loomulikult ka rohkem kiipe ning selles osas on nii turuosaliste kui analüütikute üheks vaieldamatuks lemmikuks hetkel Nvidia, mis on laiapõhjalisemat tähelepanu tõmmanud juba alates 2022. aasta lõpust. Selle ajaga on aktsia hind kerkinud üle 400%, lisades turuväärtusele pea 2 miljardit dollarit. Ettevõtte edu taga on tema tehisintellekti võimekusega kiibid, tänu millele kontrollib ta analüütikute hinnangul üle 95% kiibiturust.

Nvidia väga kõrged kasumimarginaalid ja ülemaailmse tehisintellekti turu kiire kasv on mõistagi üles äratanud ka konkurendid ja toonud turule uusi ettevõtteid. Amazon ja Alphabet valmistavad oma andmekeskuste jaoks enda kiipe ning osalisel määral teeb seda ka Tesla. Samal ajal tahavad teisedki suured kiibitootjad ja idufirmad osa Nvidia ärist. Detsembris 2023 esitles Advanced Micro Devices kiipi, mis on mõne tehnilise spetsifikatsiooni järgi umbes kaks korda võimsam kui Nvidia kõige arenenum kiip, ehkki seni ei ole see turuosaliste veendumust Nvidia osas kõikuma pannud.

Isegi kui mõni konkurent saavutab suurema edu riistavara poolel ja tuleb välja võimsama kiibiga, on Nvidial parimal tasemel tarkvara ja suurim võrguplatvormide jõudlus. Seega, selleks, et Nvidiat esikohalt eemale tõrjuda, peaks järgmine ettevõte terviklikku edu näitama kõigis kolmes valdkonnas, mis on juba keerulisem ülesanne.

Tegelikult ei ole Nvidia hüppeliselt tõusnud turuväärtus tingitud mitte ainult kiiretest kiipidest (10 aastaga on kiipide kiirust suudetud suurendata 1000x), vaid tema konkurentsieelis laieneb veel kahte valdkonda. Üks neist on võrgud. Kuna tehisintellekti mudelid kasvavad jätkuvalt, vajavad neid käitavad andmekeskused tuhandeid omavahel ühenduses olevaid graafikakaarte, et suurendada töötlemisvõimsust (enamik arvuteid kasutab vaid käputäit). Kiibid on ühendatud suure jõudlusega võrgu kaudu, mis põhineb vastava tehnoloogia tarnija Mellanoxi toodetel, mille Nvidia 2019. aastal 7 miljardi dollari eest omandas. See võimaldab tal optimeerida oma kiipide võrgu jõudlust viisil, mida konkurendid ei suuda saavutada.

Nvidia teine tugevus on „CUDA“ nimeline tarkvaraplatvorm, mis annab kasutajatele võimaluse optimeerida oma süsteeme konkreetsete rakenduste jaoks. Nvidia on CUDA tarkvarasse investeeringuid teinud alates 2000. aastate keskpaigast ning on pikka aega julgustanud arendajaid seda kasutama tehisintellekti rakenduste loomiseks ja testimiseks. Konkurentidest on sarnase programmeerimisplatvormiga üritanud turule tulla ka AMD oma MIOpeniga ja Intel oneAPI-nimelise platvormiga, kuid seni on need katsed nurjunud. Ka sellised tehnoloogiagigandid nagu Alphabet, kellel on piisavalt ressursse et investeerida uutesse tehnoloogiatesse, on leidnud, et CUDA täielik asendamine on keeruline ülesanne.

Need pakutavad lahendused on aidanud Nvidia kasumitel kasvada kui pärmi peal, kusjuures hoolimata aktsia hinna hüppelisest tõusust on tema aktsia hinna ja kasumi suhtarv püsinud alates 2023. aasta algusest suuresti muutumatuna ning on 21. märtsi seisuga võrreldav 3- ja 5-aasta keskmisega (76,9x vs 76,2x ja 68,9x). Samas on märkimisväärselt suurenenud ettevõtte puhaskasumi marginaal (49% 2024. aasta alguses vs 16% aasta varem) ja omakapitali tootlus, mis ulatub 91%ni, võrrelduna 19%ga aasta tagasi.

Lisaks toetavatele näitajatele võiks aktsia hinna edasisele kallinemisele jõudu anda Nvidia juhi Jensen Huangi teadaanne 18. märtsil toimunud mainekal GTC 2024 konverentsil, kus ta tutvustas uue põlvkonna andmekeskuste GPU platvormi Blackwell. Goldman Sachsi eelduste kohaselt saab Blackwell olema Nvidia ajaloo kõige kiiremini kasvav toode, mispeale andis analüüsimaja Nvidiale optimistliku väljavaate ja tõstis aktsia hinnasihi 1000 dollarini. Blackwelli hakkavad selle aasta lõpust kasutama nii Amazon, Alphabet, Meta kui Microsoft.

markdown-image Allikas: Bloomberg