IPO_iStock.jpg

Milliseid IPO-sid 2024. aastal oodata?

Kui veel 2021. aastal jõudsid IPO-de ehk aktsiate avalike esmaemissioonide mahud rekordilise tasemeni, siis 2022. aastal tegi see korraliku allakäigu, jätkates sama trendi ka 2023. aastal. Olgugi, et aktsiaturud on tõusulainel, ei tundu ettevõtetele enda aktsiate noteerimine atraktiivne ja ühtlasi on kadunud investorite isu uute aktsiate järele. Kes on aga need vähesed, kes 2024. aastal börsile tulla siiski plaanivad?

Ehkki ka käesolev aasta tuleb IPO-de osas tõenäoliselt üsna tagasihoidlik, lisab mõnevõrra optimismi asjaolu, et 2024. aasta jaanuaris on börsile tulnud rohkem ettevõtteid kui mitmel varasemal aastal. Teisalt võib IPO-turule vähejulgustavana mõjuda hiljuti börsil noteeritud aktsiate käekäik. Instacarti ja Klaviyo näitel avanesid aktsiad esimesel kauplemispäeval tugevalt plusspoolel ja ületasid tõusuga korraks ka oma IPO-hinda, ehkki praegu kauplevad nad korralikult allpool pakkumise hinda; samuti on nende praegune turuväärtus 70-80% madalam kui 2021. aasta IPO-buumi haripunktis. Seega võiks 2024. aastal börsile oodata juba välja kujunenud ja tuntud ettevõtteid, kellel on suurem tõenäosus IPO õnnestumiseks.

Chime

2013. aastal asutatud finants-startup Chime pakub madalate teenustasudega äpil põhinevaid pangandusteenuseid peamiselt USA-s, kus platvormi kasutajate arv ulatub 2023. aasta seisuga ligi 21,6 miljonini (kasv aastaga +49%), mis annab ettevõttele pea 11% turuosa. Lisaks digitaalsetele teenustele on Chime'il üleriigiliselt enam kui 60 tuhat sularahaautomaati, kuigi enamiku tulust teenib ettevõte vahendustasudena, mis on määratud igale kaarditehingule 0,5% - 2% ulatuses tehingu kogusummast. Märkimisväärne on see, et Chime on suutnud oma juhtpositsiooni säilitada isegi pärast seda, kui USA turule on sisenenud Euroopa konkurentidest nii Revolut, Monzo kui N26.

2021. aastal kaasas Chime 2,3 miljardit dollarit oma äritegevuse laiendamiseks, mis andis talle 25 miljardi dollari suuruse valuatsiooni. Algselt pidi ettevõte börsile tulema juba 2022. aasta märtsis 35-45 miljardi dollarilise valuatsiooni juures, kuid turgude laiapõhjalise languse tõttu lükkus see teadmata ajani edasi. Uute juhiste kohaselt võiks Chime'i börsile oodata 2024. aastal.

Stripe

Tõenäoliselt üks oodatumaid IPO-sid juba viimastel aastatel on maksesüsteemide platvormi Stripe'i börile tulek. Ettevõte pakub oma arendatud maksetöötlustarkvara ja rakenduste programmeerimisliideseid peamiselt e-kaubanduse platvormidele ja mobiilirakendustele, millest tuntumad on näiteks Amazon, Google, Microsoft, Ford jpt. 2023. aasta märtsis kaasas Stripe täiendavalt 6,5 miljardit dollarit kapitali, mis tähendas valuatsiooni langust 50 miljardi dollarini, pärast 95 miljardi dollarilist tippu 2021. aastal. Kuigi ettevõtte motivatsioon IPO-t teha ei seisne lisakapitali kaasamise vajaduses äritegevuse laiendamiseks, peetakse seda vajalikuks seetõttu, et aegumas on Stripe'i töötajate pikaajalised aktsiaoptsioonid, mille realiseerimine vajab lisalikviidsust.

Shein

Ülemaailmne moe- ja elustiilikaupade jaemüüja Shein loodi 2012. aastal Hiinas, pärast mida on ettevõte näidanud muljetavaldavat kasvu: 2022. aastal saavutati pea 23 miljardi dollari suurune käive, mis on oluliselt suurem  kui 6 aastat varem teenitud 610 miljonit dollarit. Kuigi ettevõte ise ei ole seda veel avalikustanud, ulatus brändihaldusfirma Authendic Brands Groupi hinnangute kohaselt Sheini käive 2023. aastal tublisti üle 30 miljoni dollari, mis märgib aastaga ligi 30% kasvu - absoluutnumbrina võrreldav Zara omanikfirma Inditexiga ning oluliselt suurem kui H&M aastakäive. Shein oli 2022. aastal maailma suuruselt kolmas kõige väärtuslikum idufirma, kuid viimaste hinnangute kohaselt ulatub selle valuatsioon nüüd 66 miljardi dollarini. IPO-t sihitakse aga 90 miljardi dollarilise valuatsiooni juures.

Reddit

Sotsiaalne uudiste koondamise ja arutelude loomise veebisait Reddit asutati 2005. aastal ning kuigi algselt pidi see börsile tulema juba 2022. aasta esimeses pooles, rikkus kehv turuolukord ettevõtte plaanid. Praeguseks on Redditi börsile tuleku teemad uuesti lauale kerkinud, kuid aktsiaga tehtud börsivälised tehingud indikeerivad, et algsest 10 miljardi dollarilisest valuatsioonist on alles jäänud hinnanguliselt 5 miljardit dollarit. Kuna aga börsiväliselt on aktsiad üsna ebalikviidsed, võib IPO valuatsioon kujuneda märksa kõrgemaks.

IPO-de turg suures pildis

Audit Analyticsi andmete kohaselt toimus 2023. aasta neljandas kvartalis USA-s 40 esmaemissiooni, mis suutsid kokku kaasata 4,2 miljardit dollarit kapitali. See on märgatav edasiminek võrreldes esimese kvartaliga, kui toimus 20 tehingut kogumahus vaid 1,9 miljardi dollariga, kuid märkimisväärselt madalam tulemus võrreldes 2021. aasta sama perioodiga, mil leidis aset laiapõhjaline iduettevõtete ja M&A tehingute buum. 2022. aasta ja 2023. aasta IPO-de arv pigem viitab tagasitõmbumisele ja vajumisele allapoole ajaloolist keskmist. Käesoleva aasta jaanuarikuus toimus USA-s 14 IPO-t, mida on küll 6 võrra rohkem kui 2023. aasta jaanuaris, kuid oluliselt vähem kui aastatel 2021-2022.

markdown-image Allikas: Audit Analytics