loeb.jpg

Mis tehinguid tegid Dalio, Icahn ja Loeb?

Bridgewater Associates on maailma suurim riskifondide firma, mis haldab kokku 124 miljardit dollarit. Selle asutaja Ray Dalio alustas nagu Buffett investeerimisega juba poisieas ning lõi Bridgewateri 1975. aastal, mille aktiivsest juhtimisest on ta nüüdseks taandunud. 2017. aastal avaldas Dalio enda elutöö kokkuvõtva raamatu „Põhimõtted", mis on saadaval ka eesti keeles. Dalio isikliku varanduse suuruseks on viimaste andmete põhjal hinnatud 15,4 miljardit dollarit.

Nagu tavaks saanud, tehti Bridgewateris hulgaliselt tehinguid ka neljandas kvartalis, ehkki positsioonide koguarv suurenes vaid kahe võrra 742 peale. Üheks märgilisemaks tehinguks võiks nimetada positsiooni avamist Brasiilia ettevõtteid järgivas indeksfondis iShares MSCI Brazil ETF, mis tegi kvartaliga läbi tubli 14% tõusu. Tehing toetas juba 2021. aastal Dalio poolt öeldut, et kavatseb vältida USA aktsiaid ning jälgida pigem muid piirkondi, sh Brasiilia aktsiaturgu. Muuhulgas avati positsioon juhtivas nafta- ja maagaasiettevõttes Coterra Energy ning maailma ühes suurimas pangandusfirmas Wells Fargo, mis on end parasjagu strateegiliselt ümber korraldamas. Lisaks energiaettevõtetest suurendati Bridgewateris panuseid ExxonMobilis, mis neljandas kvartalis teatas olulisest tegevusmahtude laiendamisest, samuti virtuaalseid koosolekulahendusi pakkuvas Zoom Video Communicationis ning konsulteerimisfirmas Aon.

Seevastu sulgeti täielikult Netflixi positsioon, mis pärast keerulist esimest poolaastat sai uuesti jalad alla 2023. aasta juunist ning mis on jätkanud hoogsat lendu tänase päevani. Neljandas kvartalis kerkis aktsia 23% tingituna tellijate arvu kiirest kasvust. Maha müüdi ka bioteaduste uuringuteks ja diagnostikaks tooteid arendav Thermo Fisher Scientific, mis teatas neljandas kvartalis nii rekordilisest aastadividendist kui mahukast aktsiate tagasiostust. Oluliselt vähendati riske raudteevõrgustikku opereerivas Northfolk Southernis, jaekaubandusketis Lowe's Companies, kiibitootjas Broadcom, aga ka mitmel pool mujal, eeskätt tehnoloogiaettevõtetes.

Valdusettevõtet Icahn Enterprises omav Carl Icahn, keda peetakse üheks edukamaks investoriks läbi aegade, on endale teeninud maine aktivist-investori ja suurfirmade taltsutajana. Tema tegevus on keskendunud erinevate suurfirmade ülevõtmisele ning ettevõtete juhtkondade sundimisele tegutseda kasumlikumalt, kuid ühtlasi on ta võidelnud aktsionäride õiguste eest. Icahni isiklik väärtus küündib 7,0 miljardi dollarini.

Erinevalt paljudest teistest fondijuhtidest ei tee Carl Icahn aktsiaturul just palju tehinguid, mistõttu püsis ka tema positsioonide koguarv portfellis vaid 14 peal. Siiski müüs ta maha joogi- ja toidupakendeid tootva Crown Holdingsi aktsiad, mida ta tegelikult juba kolmandas kvartalis olulisel määral kärpis. Selle asemele ostis Icahn energialahendusi pakkuva American Electric Poweri, mis kallines neljandas kvartalis ligi 16% võrra, ehkki on alates 2024. aasta algusest odavnenud 2% jagu. Pärast osaluse ostmist ettevõttes on American Electricu juhatusse lisandunud kaks uut liiget, mis võib tuua ettevõttesse uut hingamist ning mis võib seletada hiljutist üleshüpet aktsia hinnas.

Nagu tavaks on saanud, täiendas Carl Icahn oma suurima positsiooni -- Icahn Enterprisesi -- puhul aktsiapakki 5% võrra, viies osaluse ettevõttes 90%ni ja osakaalu portfellis 57% peale. Kahe teise suurema positsiooni osas tehinguid neljandas kvartalis ei toimunud ning nii moodustavad CVR Energy ja Southwest Gas Holdings portfelli kogumahust vastavalt 19% ja 6%. Küll aga vähendas Icahn aktsiate arvu enam kui poole võrra elektritootjas FirstEnergy, mis on teatanud plaanist loobuda süsinikuneutraalsuse eesmärgist ning samal ajal oluliselt kergitanud oma järgmise viie aasta kuluprognoose.

Teistest märksa vähem tuntud, kuid siiski palju jälgitud on 15,9 miljardit dollarit haldava riskifondi Third Pointi asutaja Daniel Loeb. Nagu Icahn, on ka Loeb tuntud aktivist-investorina, kes vahel ettevõtete juhtkondi teravalt kritiseerib ning nende juhtimises muutust püüab saavutada. Selles tegevuses on Loebi sageli ka edu saatnud. Tema isikliku varanduse suuruseks on viimastel andmetel hinnatud 3,3 miljardit dollarit.

Third Pointi portfellis oli neljandas kvartalis 6 uut tulijat, sh ettevõtete ostu- ja makseprotsesside platvormi haldav FleetCor, telekommunikatsioonikonglomeraat Verizon ja erakapitali investeerimisfirma Apollo Global Management. Seevastu väljuti ühtekokku 11 ettevõttest -- suuremahulisemalt koduseid raviteenuseid pakkuvast Option Care Heath'ist ning mobiilsideoperaatorist Verizon. Viimane tõmbab investorite tähelepanu sageli tänu oma atraktiivsele dividenditootlusele ja 5G traadita teenuste laienemisele, kuid finantside poolel on ettevõttel olnud probleeme tulude suurendamisega. Lisaks müüdi Third Pointis maha Alphabeti aktsiad ning vähendati muuhulgas Uberi, Intercontinental Exchange'i ja Taiwan Semiconductor Manufactoringi, aktsiate arvu.  

Kõige suuremas mahus osteti Third Pointis juurde integreeritud elektri jaemüügi- ja energiatootmisettevõtet Vistra, kuhu Loeb tegi arvestatava panuse juba 2023. aasta esimesest kvartalist ehk vahetult enne seda kui aktsia hind kõrgustesse tõusis. Aastaga on Vistra kallinenud ligi 113% ning selle aja jooksul on aktsia suhtes positiivselt meelestatud olnud ka ettevõte ise, ostes tagasi märkimisväärse osa aktsiatest. Vähemal määral suurendati Third Pointis panuseid terasetootjas United States Steel ja finants- ja kindlustusettevõttes American International Group.

markdown-image Suuremad positsioonid on võetud väärtpaberite turuväärtuse järgi, numbrid sulgudes tähistavad positsiooni aktsiate arvu muutust. TOP3 uued on reastatud ostetud koguse järgi. TOP3 müüdud on reastatud müüdud koguse järgi. TOP3 lisatud ja TOP3 vähendatud on reastatud aktsiate arvu muutuse alusel. Kõigil sulgudega ridadel on sulgudes positsiooni aktsiate arvu muutus. Allikas: nasdaq.com

Kuidas me seda teame? USA-s on investeerimisfondidel (ehk institutsionaalsetel investoritel) kohustus esitada väärtpaberi- ja börsijärelevalvele (SEC) igas kvartalis aruanne 13F, kus on välja toodud investori kõik positsioonid ning nendega seotud tehingud. Kohustus on raporteerida ainult USA väärtpabereid ja pikkasid positsiooni, seega lühikeseks müüdud aktsiaid need aruanded ei sisalda.

Tuleb veel märkida, et kuna investoritel on kohustus aruanded avaldada 45 päeva jooksul pärast kvartali lõppu (ning üldjuhul nad ka seda varem ei tee), siis ei peegelda kvartalilõpu seisuga kirja pandud info enam investeerimisfondi või --firma viimast seisu. Siiski pakuvad 13F-aruanded väga head võimalust heita pilk fondide (ja nende maailmakuulsate juhtide) mõttemaailma. Neid aruandeid analüüsides võib saada hea aimduse, kus näevad tuntud investeerimisgurud kasvupotentsiaali ja kus pigem mitte.