Munters pilt.png

Munters seilab rohepöörde ja tehisintellekti kasvulainel

Rootsi päritolu energiaefektiivsete kliimalahenduste tootja Munters saavutas 2023. aastal rekordilised majandustulemused, milleni algas teekond 2019. aastal, kui praegune tegevjuht Klas Forsström astus ametisse ja samal aastal liitusid ettevõttega ka mitmed teised juhtivad töötajad. Toona pandi paika uus strateegia: tuua ettevõtte juhtimisstruktuuri lihtsustades kõigepealt stabiilsus, seejärel asetada tootevalikut korrastades rõhk kasumlikkusele ja lõpuks vaadata, kuhu teha kasvu saavutamise nimel suuremaid panuseid.

Astutud sammud on kandnud vilja, peegeldudes 2023. aasta tulemustes, kus ettevõtte müügitulu kasvas aastaga 34% 13,93 miljardi Rootsi kroonini ja mis 2019. a tulu baasilt tähendas kaks korda kõrgemat tulemust. Intresside- ja maksueelne kasum tõusis mullu 80% 1,59 miljardi Rootsi kroonini (2019. a 0,56 mld SEK), andes 11,4% marginaali (8,5% 2022. aastal) ja aktsia kohta teeniti kasumit 4,30 Rootsi krooni (2019. a –0,91 SEK). Kui 2019. aastal oli Munters sõltuv Aasia tellimustest, siis nüüd on firma rohkem USA keskne (65% 2023.a tulust pärines Ühendriikidest).

Munters pakub energiaefektiivseid lahendusi mitmetes tööstusharudes tegutsevatele ettevõtetele, kes vajavad neid ruumide niiskuse ja temperatuuri täpseks kontrollimiseks: näiteks akutööstus, elektroonikatööstus, toiduainetööstus, farmaatsia, andmekeskused, põllumajanduse digitaalsed lahendused, farmindus, kasvuhooned.

Täpsemalt jaguneb müügitulu kolme segmenti. Õhutehnoloogia vallas (59% 2023. a käibest) pakutakse energiaefektiivseid seadmeid, mis võimaldavad tööstus- ja kommertsklientidele reguleerida äriprotsesside jaoks kriitilist sisekliima temperatuuri ja niiskust. Klientideks on näiteks akutööstus, elektroonikatööstus, taristuehitus (näiteks sillaehitus, veetöötlusjaamad ja tuuleturbiinid vajavad stabiilset õhukuivatust), ravimitööstus, carbon capture.

Andmekeskuste tehnoloogias (24%) pakutakse jahutuslahendusi, mis tavapärastega võrreldes on energiaefektiivsemad. Toiduainetehnoloogias (17%) pakutakse digitaalseid ja kliimalahendusi nii karjakasvatuses, kasvuhoonetesse kui ka toiduainetööstuse jaoks.

markdown-image Allikas: Munters

Ehkki viimase nelja aastaga on Munters suutnud oma käivet kasvatada kaks korda, seistakse alles oma pikema kasvuteekonna alguses. Tänu ärilisele stabiilsusele ja tehtud investeeringutele usutakse, et keskpikas plaanis suudavad nad saavutada üle 14% müügitulu kasvu aastas võrreldes varasema 10% ootusega. Sellesse on arvestatud ka aktiivsem ettevõtete ostmine. Varasem korrigeeritud EBITA marginaali ootus jäeti 21. mail toimunud investorite päeval samaks üle 14% peale (2023. a 13,2%), mis võis tuua kaasa kerge pettumuse. Finantsjuhi Katharina Fischeri sõnul on 14% marginaali viimase 12 kuu jooksul paar korda saavutatud, kuid enne kui eesmärki tõstetakse, on vaja näidata, et antud taset suudetakse pikema aja jooksul hoida.

Õhutehnoloogia

Kui võtta ette kõige suurem segment õhutehnoloogia, mis moodustas mullu 59% Muntersi kogukäibest, siis seal töötab 3250 inimest, neil on 14 tootmistehast ning 22 riigis müügiesindus. Tooted jagunevad kolme peamisesse klassi: õhukuivatid, õhuniisutid ja õhu kvaliteedi ning saaste kontrollseadmed.

Muntersi äri aluseks on olnud juba 1948. aastal Carl Muntersi poolt patenteeritud rootorid, mis suudavad eemaldada õhust kuni 99,9% niiskust ning tagada sellega vajalik töökeskkond mitmete täppistööstuste jaoks. Teiseks oluliseks patenteeritud tehnoloogiaks on niisutuse ja jahutuse polstrid (pads), mis aitavad saavutada avalikes ruumides vajalikku niiskuse taset ja temperatuuri. Seda vajavad erinevad tööstus- ja põllumajandusprotsessid, aga ka serveri- ja arvutiruumid. Munters valmistab nii kaasaskantavaid kui ka suuri õhukuivatamise süsteeme, lisaks müüakse ka nende komponente konkureerivatele ettevõtetele. Õhuniisuteid müüakse nii kolmanda osapoole niisutussüsteemide valmistajatele kui ka oma enda andmekeskuste üksusele, kes neid oma tooteportfellis kasutab. Õhukvaliteedi ja saaste kontrolli äri on suuresti komponentide müük teistele ettevõtetele, kuid olles üle võtnud Airprotech firma, siis on pilgud suunatud ka ise süsteemide valmistamisele.

Akutööstus on olnud see peamine kasvuallikas viimastel aastatel, tuues 2024. a esimeses kvartalis sisse 27% õhutehnoloogia segmendi käibest. Munters on täheldanud viimasel ajal suuremate projektide arendamise edasilükkumisi, mis võivad olla tingitud elektriautode turu kasvu aeglustumisest. 19% segmendi tuludest moodustasid teenused (alates toote ülesseadmisest kuni uuendusteni välja), mis jaotuvad kogu toote elutsükli peale.

markdown-image Allikas: Munters

Andmekeskuste tehnoloogia

Andmekeskuste tehnoloogia üksus on võrdlemisi uus, olles mõned aastad tagasi eraldatud õhutehnoloogiast. Kui 2022. aastal ulatus üksuse müük 1,4 miljardi Rootsi kroonini ja moodustas 13% kogu ettevõtte tuludest, siis eelmisel aastal ulatus käive 3,4 miljardi kroonini, moodustades 24% kogu firma tuludest. Andmekeskuseid on lihtsustatult öeldes jahutatud sarnasel meetodil õhuga juba üle 20 aasta ja sellest algas ka Muntersi kasv antud vallas, kuid tehisintellekt on loonud tõhusama vajaduse, sest energiatihedus on serverites palju kõrgem. Üha rohkem räägitakse vedelikupõhisest jahutusest (teatud võimsusest alates ei piisa andmekeskustes enam õhujahutusest, sest see on kas liiga ebaökonoomne või ebapiisav), millega kooskõlas olevaid lahendusi leiab ka Muntersi portfellist.

Andmekeskuste jahutamine koosneb neljast osast: esmalt on serverite sisesed jahutused, mis aitavad kuumal õhul eralduda. Teiseks on sooja õhu kinni püüdmine andmekeskuste ruumis, kolmandaks selle edasikanne ning neljandaks suunamine hoonest välja või teatud juhtudel taaskasutus. Munters ei ole seotud esimese punktiga, kuid toodab energiaefektiivseid seadmeid, mis aitavad ülejäänud kolmes etapis. Suuremad tootjad nagu Carrier, Daikin, Schneider valmistavad samuti jahutussüsteeme, kuid Munters läheb sammu kaugemale ja võtab igat tellimust kui projekti. See tähendab, et vastavalt tellija vajadusele pannakse oma inseneridega paika parim võimalik lahendus.

markdown-image Allikas: Munters

Toiduainetööstuse tehnoloogia

Kui eelnevas kahes segmendis suutis Munters juba eelmisel aastal saavutada üle 15% korrigeeritud EBITA marginaali, siis müügitulust 17% moodustavas toiduainetööstuse tehnoloogias jäi see mullu alla 10%, hoides osaliselt tagasi kogu ettevõtte võimet marginaali ootust tõsta. Tagasilöögi antud vallas on andnud nii seatööstus Hiinas, mida on viimastel aastatel oluliselt kärbitud, kuid ka Venemaa sõjast tingitud toormete volatiilsus, mis sõi ära kasvu ja kasumlikkust.

Kuid viimaseid aastaid pole raisatud ja aktiivselt on tehtud tööd selleks, et ühel hetkel segmendi kasvu ja kasumlikkust kiirendada. Äriliselt on suudetud leida kokkuhoiukohti, saavutada paremat hinnastatust ja töötada välja uusi tooteid. Peamine fookus on olnud digitaalsete lahenduste arendamisel, mistõttu tahetakse käesoleva aasta teiseks kvartaliks selgusele jõuda, kas nad peaksid teatud seadmete tootmisest väljuma (ventilaatorid, jahutus jne). Digitaalne osa ärist hõlmab tarkavara, kontrollereid, IoT-d ja sensoreid, millega nende kliendid saavad farmindust ja toidu tootmist efektiivsemaks ja jätkusuutlikumaks muuta.

Mida täpsemalt Munters aitab oma digitaalsete lahendustega saavutada? Toiduainetööstuses aitab Muntersi tehnoloogia koguda andmeid, mida tehisintellektiga puhastatakse ja analüüsitakse, et klient oskaks paremini planeerida, prognoosida ja ostusid juhtida. Farmeritel aidatakse vähendada või planeerida töökoormust, tõhustada vee- ja energiatarbimist.

Nende peamisteks valdkondadeks on linnuliha, sealiha ja munad. Selles vallas tahab Munters laiendada oma geograafilist haaret, kuna 56% käibest tuleb Ameerikast, mis jätab potentsiaali suureks nii Euroopas, Lähis-Idas kui ka Aasias. Lisaks usutakse, et oma tehnoloogiliste lahendustega suudetakse siseneda ka uutesse segmenditesse: veis, kalad, kasvuhoone.

Digitaalsete lahenduste taasesinev müügitulu on alates 2023. aasta esimesest kvartalist kasvanud 145 miljonilt Rootsi kroonilt 2024.a samaks perioodiks 244 miljonile ning eesmärk on neil see veelkord kahekordistada.

markdown-image Allikas: Munters

Kokkuvõttes on Munters tegutsemas oma kliimalahendustega kolmes atraktiivses segmendis, kus megatrendid pakuvad pikaajalist taganttuult: toiduainetööstuses tuleb kasutada efektiivsemalt ressursse, et toita ära kasvavat rahvastikku; andmekeskuste rajamine ei kasva enam mitte ainult digitaliseerimise, vaid ka tehisintellekti arvelt; õhukvaliteedi kontrollimine muutub seda vajalikumaks, mida komplekssemaks tooted ja teenused muutuvad ning kus oma rolli mängib ka rohepööre.

Sestap on Muntersi lugu pikemas vaates atraktiivne, kuid kuna aktsia kaupleb 28x ja 23x vastavalt 2024. ning 2025. aasta oodatavat kasumit ning 16x ja 14x EV/EBITDAt, siis lühiajaliselt võib valuatsioon jätta vähe ruumi edasiseks tõusuks.

Muntersi aktsia Rootsi börsil (valge), 12 kuu ettevaatav P/E (lilla) ja EV/EBITDA (sinine): markdown-image Allikas: Bloomberg