nexxs.png

Nextracker trotsib päikeseenergia sektori nõrkust

Kui päikeseparkides paneelide konstruktsioone ja päiksevalguse järgi paneelide kallet liigutavaid seadmeid (inglise keeles tracker) tootev Array Technologies loodi 1992. aastal, siis tänaseks selles vallas turul üle 30%lise liidripositsiooni haaranud Nextracker sai alguse 2013. aastal, mil ettevõte eraldati paneelide tootjast Solariast ning viimase tegevjuht Daniel Shugar asus Nextrackeri etteotsa. Shuger on ka Nextrackeri algne asutaja.

Väga kaua ei saanudki Nextracker iseseisvalt tegutseda, kui 2015. a sügisel omandas firma 330 mln dollari eest Flextronics. Ühtlasi oli see Shugari jaoks juba teine ettevõte, mille ta ära müüs. Eelnevalt oli 2006. aastal temalt Sunpower ära ostnud päikeseenergia süsteemide tootja Powerlighti.

Flextronicsi all tegutses Nextracker edasi tütarfirmana, mille juhtimist jätkas oma meeskonnaga Shugar. Flextronics pakkus vajalikku kapitali ja sünergiat, kiirendades Nextrackeri kasvu energia tootmise sektoris.

2023.a veebruaris korraldati Nextrackeri IPO, kus 26,6 mln aktsiat müüdi 24 dollariga (esialgne vahemik 20–23 USD), kaasates ettevõtte tootmisvõimsuse suurendamiseks 638 mln dollarit. Kui päikeseenergia sektoriga seotud ettevõtete aktsiad on alates 2022. aasta sügisest intressimäärade tõusu ja toodete ülepakkumise tõttu suuremas languses olnud, siis Nextrackeri rekordkõrgelt tasemelt 60,2 dollarilt.

2024.a jaanuari alguses viidi Nextrackeri spin-off lõpule, elimineerides Flextronicsi järele jäänud ärihuvi, mis neil veel alles oli. Kui Array Tecnologiesi puhul müüs firma asutaja ja juht pärast 2020. aastal toimunud IPOt kogu oma osaluse ning eemaldus ärist, siis ühe olulise erinevusena jätkab Nextrackeri asutaja Shugar ka 11 aastat hiljem oma firma juhtimist. Talle kuulub 90,2 tuhat aktsiat (0,07% firmast).

Tooted ja teenused

Paneelide liigutamise seadmete turu kaks liidrit Array ja Nextracker kasutavad erinevaid tehnoloogilisi lähenemisviise. Kui Array seob paneelide read jäiga metallvardaga ära ning saab tänu sellele liigutada paneelide ridasid ühe mootori ja kontrolleriga, siis Nextracker kasutab iga paneelirea jaoks eraldi mootorit ning kontrollerit, millel on oma väike päikeseenergia tootmise võimekus ja aku, ega vaja seetõttu toimimiseks välist vooluvõrku.

Shugar on kunagises intervjuus toonud välja, et tänu sellele on võimalik päiksepargis paneelide vahel liikuda, mis muudab nende hooldamise lihtsamaks ja odavamaks, kuid kõige olulisem kokkuhoid tuleb terase kasutamise arvelt.

Sirgetele maalappidele on Nexctracker loonud NX Horizon nimelise tracker’i ning ebaühtlastele pinnastele NX Horizon XTR. Viimane võimaldab nii nagu Array lahenduski paneele panna üles ka ebatasasele pinnasele, mis elimineerib maalapi tasandamise vajaduse. Paneelide read ei jookse siis mitte sirgjooneliselt, vaid paralleelselt maapinnaga, mistõttu ei vähene nende keeramisel amplituut. Ühtlasi suurendab see lahendus päikeseparkide jaoks kasutatavate alade valikut ning lihtsustab ka lubade saamist.

Kuna projektid võivad olla üsna erinevad, siis on ka paneele liigutavate seadmete hind projekti spetsiifiline. Lõviosa eelmisest aastast on juhtkonna sõnul nende tracker’ite keskmine hind püsinud stabiilsena. Üldiselt sihitakse projektide brutokasumi marginaali 25% juurde. Nende seadmed on loodud vastu pidama 40 aastat. Ise tehased ei omata, vaid tehakse koostööd erinevates riikides teiste terase ja komponentide tootjatega. Näiteks Ühendriikides on nad IRA toetuste tuules sõlminud viimase aasta jooksul tarnijatega üle 10 tootmise kokkuleppe.

Nectracker müüb ka tarkvaralahendusi (TrueCapture), mis võtavad arvesse ilmastikuolusid ning paneelidele langevaid varje (iga rida eraldi), maksimeerides neid õigesse asendisse liigutades energia tootmise võimsust.

Nextracker müüb oma tooteid ja teenuseid päikeseparkide arendajatele (EPC – engineering, procurement and construction), kes panevaid neid püsti ja hoiavad töös kuniks müüakse mõnele energiatootjatele. Nende suurimaks EPC kliendiks on SOLV Energy, kes 2022. fiskaalaasta 9 kuu tuludest andis 21% aga 2023.a 9 kuu käibest juba alla 10%. Viis suurimat klienti moodustavad 43% käibest.

Tulemused

2019.a 660 miljoni dollari suuruse müügitulu on Nextracker suutnud kasvatada 2023. a märtsis lõppenud majandusaastaks 1,90 mld dollarile ning tõenäoliselt suureneb see tänavu märtsiks veel 28% 2,4 miljardile dollarile. Selle taga on nii toodete kui teenuste arendus, laienemine kui ka suurem kasutuselevõtt päikeseparkide arendajate poolt.

See on vastupidine lugu sellele, mida räägib Array, kes hiljuti vähendas oma 2023. a müügitulu ootust 1,65–1,725 mld pealt 1,525–1,575 mld dollari peale (konsensus 1,7 mld), kuna nende sõnul on sektoris kliendid projekte finantseerimise läbirääkimiste tõttu edasi lükanud. 2023.a tulu lõppsuuruseks kujunes 1,576 mld USD, märkides 3,8% langust võrreldes 2022. aasta näitajaga. 2024. aastaks prognoosib Array müügi edasist langust 1,25–1,40 mld dollari vahemikku.

See võiks kõneleda Nextrackeri paremast ja tõhusamast tootest energia tootmisel.

markdown-image

Sarnaselt Arrayga teenitakse lõviosa tulust Ühendriikidest (Array puhul on see osakaal 74%). Rahvusvahelisest üksusest leiab nii Lähis-Ida, Aafrika, Austraalia, India, Brasiilia, Mehhiko, Hispaania ja teised Euroopa riigid. Uute riikide turg täieneb pidevalt: näiteks jõudsid nad eelmine kvartal Rootsi, mida muidu ei loeta tavapäraseks päikeseenergia turuks aga tänu tehnoloogilistele arengutele (nii paneelide kui ka nende liigutamise osas) on see ökonoomika muutunud atraktiivsemaks.

markdown-image

Nextrackeri marginaalid said 2022. aastal toormete hinnatõusu ja logistikaprobleemide tõttu pihta, kuid olukorra leevenedes on need uuesti taastunud.

markdown-image

markdown-image

Kolmas kvartal

Nextracker teatas oma kolmanda kvartali tulemused 31. jaanuaril, raporteerides müügitulu 38% aastasest kasvust 710 miljonile (oodati 619 mln USD), korrigeeritud EBITDA 168% tõusust 168 miljonile dollarile ning 142 mln suurusest puhaskasumist, mis andis aktsia kohta 0,96 dollarit, ületades sellega analüütikute 0,47 dollari suurust ootust.

USA turg oli kolmandas kvartalis väga tugev, näidates müügitulu aastast kasvu 70%. Nectraker ei näe, et projekte mingil põhjusel ettepoole tuuakse, vaid see näib olevat üleüldine nõudluse kasv. Muu maailma müük kahanes 17%, mis oli tingitud nõrgemast müügist Brasiilias, kus olid ebasoodsad ilmaolud ning nõrgemast käibest Saudi Araabias (üheksa kuu lõikes USA müük kasvas aastaga 33% ja muu maailma müük kerkis 17%).

Kuna kolmanda kvartali lõpuks oli kogunenud juba üle 3 miljardi dollari väärtuses täitmata tellimusi, siis andis see võimaluse kergitada ka märtsis lõppeva majandusaasta ootusi: käibe prognoos kergitati 2,425–2,475 mld dollarile (varem 2,3–2,4 mld), mis annab 2023. tulemusega võrreldes 29% kasvu. Puhaskasumi ootus tõsteti 237–266 mln pealt 374–429 mln dollari peale ja lahendatud aktsiakasumi ootus 1,60–1,80 dollarilt 2,53–2,90 dollarile.

Vaba raha oli kolmanda kvartali lõpuks bilansis järel 368 mln ja võlga 144 mln. Nõnda tegutsetakse alla 1x netovõla ja EBITDA kordajaga ning positiivne vaba rahavoog (2023.a üheksa kuuga 313,6 mln USD) annab samuti juurde likviidsust äri kasvatada.

markdown-image

Juhtkond:

Tegevjuht ja asutaja: Dan Shugar on firma eesotsas olnud alates 2013.a juulist, alustades oma karjääri päikeseenergia sektoris juba 1988. aastal.

Finantsjuht: David Bennett töötab Nextrackeris finantsjuhi positsioonil alates 2021. juunist, vastutades enne seda alates 2013. aastast Flexi raamatupidamisosakonna eest. Flexiga liitus ta juba 2005. aastal. Enne seda töötas 1992–2005 Deloitte and Touche LLP senior manager positsioonil.

COO: N. Marco Miller on Nextrackeri kaasasutaja ning töötab COO positsioonil alates 2021. a märtsist. Enne seda oli ta antud ettevõttes 2017–2021 rahvusvahelise müügi asepresident ja 2013–2017 operatsioonide asepresident. Enne seda töötas 2011–2013.a paneelide tootjas Solarias, millest Nextracker välja kasvas. Enne seda on töötanud Sunpoweris ja ka Šveitsis 2007–2011 ehitusfirmas, kus vastutas päikeseparkide rajamise eest Euroopas, Lähis-Idas ja Aafrikas.

Riskid

  1. Päikeseenergia parkide arendusel mängivad olulist rolli valitsuste toetused ning intressimäärad, mis võivad tulevikus ühel hetkel osutuda ka kasvu vastu töötavaks jõuks.

  2. Lõviosa ehk 70% kasvust tuleb Ühendriikidest, kus tulevikus võib probleemiks osutuda päikesepaneelide kättesaadavus. USA valitsus on uuringu tulemusel leidnud, et paljud Hiina tootjad saavad USAsse importida oma kaupa ilma tariifideta, pannes neid lõplikult kokku osades Kagu-Aasia riikides. Biden andis 2 aastat armuaega aga see saab 2024. aasta suvel läbi ja kohati võivad Hiina paneelide tariifid tõusta siis üle 250%. Samal ajal on USAs teatatud päikesepaneelide tootmise mahu suurenemisest lähiaastail, kuid see ei pruugi olla piisav hoidmaks ära võimaliku defitsiidi tekkimist (First Solar on teatavasti oma tootmise välja müünud kuni 2026. aastani ja osade lepingute täitmise tähtajad ulatuvad juba 2030 aastani). Nextracker ei impordi ega müü ise paneele, aga see võib mõjutada nende klientide projekte. Samuti kasutavad nad Hiinast pärit terast, mida võivad tabada USAs kõrgemad tariifid, kui geopoliitilised pinged peaksid suurenema.

  3. Trackerite turg on üsna killustunud, mis tähendab ka suurt konkurentsi.

  4. Viis suurimat klienti moodustavad üle 40% käibest ja ühest või mitmest ilma jäämine võib mõjutada oluliselt müüki ja kasumit.

  5. Elektrihinna odavnemine võib muuta päikeseenergia tootmise majanduslikult ebasoodsaks ning vähendada arendamise huvi.

  6. Nad ei maanda oma toormete riski ja sestap võib näiteks terase oluline kallinemine tuua alla marginaale.

Võimalused:

  1. Seadmete ja transpordi elektrifitseerimine, andmekeskuste vajaduse kasv ja fossiilenergialt üleminek loob järgnevateks kümnendikeks suurema nõudluse rohelise elektri tootmise järele. Kui Ühendriikides kasvas 2007–2022 elektritootmine keskmiselt 1% aastas, siis EIA prognoosib järgneval viiel aastal selle vajaduse kasvu 5% aastas. See tähendab, et 5 aastaga tuleb luua 300 gigavati jagu uut energiavõimsust ja 10 aastaga 500 gigavatti. Suurem osa sellest peaks pärinema päikeseenergia arvelt.

Võrdluseks: Nextracker on kogu oma 10 a tegevusajaloo jooksul aidanud turuliidrina püsti panna üleilmselt 90 gigavati jagu päikeseenergia tootmise võimsust (2/3 sellest viimase kolme aastaga).

Päikeseenergia tootmise võimekus peaks EIA kohaselt järgmise viie aasta jooksul kasvama keskmiselt 26% aastas ja moodustama 10 a pärast suurima osa (ligi veerand) kogu riigi energia tootmisest. Sarnased roheenergia tootmisvõimsuse loomise trendid valitsevad ka mujal maailmas.

Akude odavnemine on sellele teesile kaasa rääkimas. Kui salvestamise võimekus kasvas USAs viimase kahe aastaga 5x 15 gigavatini, siis 2026. aastaks peaks see veelkord kolmekordistuma 50 gigavatini.

  1. Rahvusvahelistele turgudele laienemine ka alles üsna algusjärgus.

Nextrackeri aktsia USA börsil (NXT)

markdown-image