Nibe.png

Nibe näeb peagi soojuspumpade turu taastumist

Soojuspumpade varude vähendamine edasimüüjate poolt ja kõrgete intressimäärade põhjustatud kinnisvaraarenduse jahtumine viisid Nibe müügitulu esimeses kvartalis 18,5% langusesse, alanedes 9,49 miljardi Rootsi kroonini. Ülevõtud aitasid müüki kasvatada 5,5%, mistõttu näitas orgaaniline käive suuremat kukkumist (–24%). Ka jooksev kvartal saab olema keeruline, ent siis peaks varude korrigeerimine lõppema ja tootjad saavad aasta teises pooles hakata turu tegelikku nõudlust teenindama.

16. mail teatatud esimese kvartali korrigeeritud ärikasum kukkus aastaga 70% 516 miljonile Rootsi kroonile (oodati 885 mln) ja korrigeeritud puhaskasum langes 89% 184 miljonile kroonile. Korrigeeritud ärikasumi marginaal oli 5,4% vs. 15,1% aasta varem. Raporteeritud kasumeid vähendas esimeses kvartalis täiendavalt ligi 1,1 mld Rootsi krooni suurune restruktureerimiskulu, mis peaks edaspidi andma aastas kokkuhoidu u 750 miljonit Rootsi krooni (seda ootust on tõstetud 600 mln SEKi pealt). Tegelik puhaskahjum oli seega 861 mln SEK ehk –0,42 SEK aktsia kohta vs. 1,27 mld SEK kasumit 2023.a esimeses kvartalis ehk 0,63 Rootsi krooni aktsia kohta.

Alates eelmise aasta lõpust on lisaks turu üldisele nõrkusele vähendanud Nibe toodete nõudlust edasimüüjate soov oma varusid kärpida, seda mitte ainult soojuspumpade, vaid ka ahjude vallas (esimese kvartali müügist moodustasid vastavalt 61% ja 29%). See tähendab, et soojuspumpade nõudlus Euroopas oli tootjate jaoks esimeses kvartalis mullusest pea poole väiksem. Nibe näeb siiski lõpuks varude normaliseerumist teises kvartalis, mis võimaldaks tootjatel osa saada tegelikust ehk kõrgemast nõudlusest.

See sõnum oli optimistlikum kui neljanda kvartali järel, mil Nibe prognoosis nõrka esimest poolaastat ja potentsiaalselt ka kogu 2024. aastat. Kuigi soojuspumpade turg on praegu nõrk, siis Nibe hinnaalandusi ei tee, kuna soovivad oma toote kvaliteediga tarbijate huvi tekitada.

Täiendavalt on intressimäärad jahutanud nii elamuturgu kui ka tarbijate suuremaid kulutusi, mistõttu võiks intressimäärade oodatav alanemine turgu elavdada. Rootsi keskpank juba kärpis esimest korda, Euroopa Keskpank peaks rahapoliitika lõdvendamisega alustama suvel. Põhja-Ameerikas on soojuspumpade turg püsinud stabiilsemana, sest erinevalt Euroopast (kus poliitilise ebakindluse tõttu puuduvad selget subsiidiumid) on seal paika pandud pikaajaline riigipoolne toetus.

Kulude kärpimise valguses jätkatakse siiski ka investeerimist uutesse toodetesse ja nii lansseeriti aprillis majasiseselt välja arendatud Nibe Flow brändi all kommertshoonete ventilatsioonitoodete programm, tänu millele saavad nad kommertskinnisvarale pakkuda täielikku lahendust. Nibe loodab 2025. aastal jõuda kliimalahenduste segmendis tagasi oma ajaloolistele tasemetele.

Vähenenud müügi ja kahanenud kasumlikkuse tõttu teeniti äritegevusest –259 mln SEK (2023.a 392 mln SEK) ja investeeriti 470 mln (2023.a esimeses kvartalis 1,066 mld SEK), mille tõttu vähenes bilansis vaba raha maht 442 miljoni Rootsi krooni võrra 3,8 miljardi Rootsi kroonini. Ettevõttel oli esimese kvartali lõpus võlga 23,3 mld SEK. Netovõlg oli seega 19,5 mld SEK ja 12 kuu korrigeeritud EBITDA 7,9 mld SEK, mis annab netovõla ja EBITDA suhteks 2,5x (Q1 2023 oli 0,9x). Ajalooline netovõla ja EBITDA suhe olnud u 2,5x ja suuremate ülevõttude korral tõusnud kolmeni.

Märgid on õhus, et kõige raskem aeg on selja taha jäämas ja soojuspumpade tootmismahud võiksid aasta teises pooles taastuda. Intressimäärade langus lisaks antud turule täiendavat taganttuult. Nibe aktsia kaupleb 27x 2025. aasta kasumiootust, mis ühtib näitajaga, mida nägime keskmiselt enne pandeemiat ja Euroopa energiakriisi. Analüütikud näevad ettevõtte kasumi taastumist 2023. aasta tasemele alles 2026. aastal, ent järgnevad kvartalid peaksid näitama, kas see tegelikult leiab aset kiiremini või mitte.

Nibe kuulub LHV pensionifondide Roheline ja Roheline III portfellidesse.

Nibe aktsia hind Rootsi börsil (SEK)

markdown-image Allikas: Bloomberg