iStock-491219472.jpg

Rahatarkus kingikotti

Peagi saabuvate jõulude puhul on ilmselt paljudel vanematel küsimus, milliseid kingitusi oma lastele teha. Kui kingikotis haigutab ikka veel tühjus ja ideid napib, soovitan kinkida neile lauamänge, mis lisaks võimalusele veeta üheskoos mõnusalt aega, õpetavad lastele ka investeerimise ja rahateemalisi oskuseid.

Kindlasti tuleks kingikotti valida mäng, mis vastab lapse vanusele, huvidele ja võimetele. Nii ei ole mäng liiga lihtne ega keeruline, vaid parasjagu väljakutsuv ja lõbus. Järgnevalt toon välja mõned näited investeerimise ja rahateemalistest lauamängudest, mida olen ka enda lastega mänginud ja seetõttu julgen jõuluvana kingikotti soovitada:

  • Monopoly on klassikaline lauamäng, mis on sobilik nii lastele kui täiskasvanutele. Mängu eesmärk on osta ja täiustada oma kinnisvara, et teistelt mängijatelt võimalikult palju renti küsida. Mäng õpetab lastele strateegilist planeerimist, läbirääkimisoskust ja koostööd. Monopoly on saadaval väga mitmetes erinevates versioonides.
  • Cashflow on lauamäng, mille on loonud raamatu "Rikas isa, vaene isa" autori Robert Kiyosaki. Mängu eesmärk on saada välja nn "oravarattast" ehk sõltuvusest palgatööst ning luua endale passiivne sissetulek ettevõtlusest ja investeeringutest. Mäng õpetab lastele rahalise kirjaoskuse põhimõisteid nagu varad, kohustused, sissetulekud, kulud, bilanss ja kassavoog. Sobib pigem gümnaasiumiealistele, sest vajab omajagu püsivust ja raamatupidamist. Samas on mängust olemas ka lihtsam laste versioon.
  • Reis läbi elu / Elumäng hõlmab laiemalt inimese elukaart. See mäng toob lauale erinevad sõlmpunktid ja lahendusi vajavad küsimused näiteks haridust omandades, aga ka pere- ja tööelus. Nii nagu päris elus, toob ka mäng aeg-ajalt teele ootamatusi, millega tuleb rinda pista. Sobib lastele alates 8. eluaastast.

Lisaks sellele, et ülal mainitud mängud on lõbusad, on need kahtlemata ka arendavad, aidates juba varakult mõista raha väärtust, säästmist, kulutamist, investeerimist, riskide võtmist ja majanduslikku mõtlemist. Vähem oluline ei ole sotsiaalsete oskuste arendamine ja ühiselt veedetud aeg. Head mängimist ja palju toredaid hetki!