gary-chan-YzSZN3qvHeo-unsplash (6).jpg

Renewi saab taagast lahti

Renewi majandusaasta lõppes 2024. a märtsis ja 30. mail anti sellest ülevaade, avaldades paralleelselt ka uudise Suurbritannia prügiäri müümisest Biffale.

Kui mullu novembris avaldatud esimese poolaasta tulemustes näidati müügitulu 2% langust 937 miljonile eurole, siis kogu majandusaasta peale alanes käive 0,9% 1,69 miljardile eurole. See jäi alla analüütikute 1,88 mld ootusele, aga nemad ei arvestanud tõenäoliselt Suurbritannia üksuse klassifitseerimisega müüdavaks varaks (2023. aasta käive korrigeeriti seetõttu võrreldavuse eesmärgil 1,89 miljardilt 1,70 miljardile eurole ehk Suurbritannia madala marginaaliga tulu oli umbes 180 mln eurot aastas).

12 kuu intressi- ja maksueelne kasum (EBIT) langes 131,7 miljonilt eurolt 105,5 miljonile (–20%), andes 6,2% marginaali (oodati 5,84%).

Kui vaadata tulemusi üksuste lõikes, on näha, et kõige suuremas (Commercial Waste – hõlmab Hollandis ja Belgias jäätmete kokku korjamist, sorteerimist, käitlemist ja ringlussevõttu) langes käive aastaga 1% 1,384 miljardile eurole. Belgia tulu kasvas 1,7%, kuid Hollandis mõjutas mahtusid negatiivselt ehitussektori jahtumine, mis aga näitas viimases kvartalis stabiliseerumise märke. Üksuse intressi- ja maksueelne kasum vähenes 24% 98,8 miljonile eurole, peegeldades koroonapandeemia järgselt kõrgele hüpanud käideldud materjalide hindade normaliseerumist. Teisal poolaastal stabiliseerusid hinnad paljude materjalide puhul koroonapandeemia eelsetele tasemetele, v.a plast, mis odavnes suurenenud pakkumise tõttu edasi.

markdown-image

Mineralz and water (keskendub raskelt saastunud ainete nagu maa, muda, tuha, vee ja pakendatud keemiliste jäätmete puhastamisele, stabiliseerimisele ja taaskasutusele) näitas müügi 5% langust 181,6 miljonile eurole tingituna osade kahjumlike tegevuste lõpetamisest, kuid EBIT kerkis 0,5 mln pealt 9,6 mln peale. Mäletatavasti peatati antud üksuses kunagi regulaatori poolt töö, et uurida kooskõla seadusega, mistõttu tuli hoiustada suur kogus kuumtöödeldud pinnast, tekitades ettevõttele lisakulu. Üksuse ümberpööramine on nüüdseks edukalt töös ja Renewi tahab seal 2026. majandusaastaks tagasi 18 mln euro suuruse EBIT-i juurde jõuda.

Specialities üksusesse, kuhu eelnevalt kuulus ka Suurbritannia äri, jääb edaspidi vaid Coolrec ja Maltha. Coolrec on Euroopas elektrooniliste seadmete üks juhtivaid käitlejaid ja Maltha on klaasi taastöötlemise ühisfirma Euroopa ühe suurima klaasitootjaga Owens-Illinois. See üksus näitas müügitulu 9% kasvu 175,2 miljonile eurole, sest ühest küljest toetas taaskäideldud klaasi nõudlus ja hindade tõus, kuid teisalt pakub häid võimalusi kasvuks ka elektroonika käitlemine (mida seadused üha rohkem nõuavad). Üksuse ärikasum kasvas 3% 16,3 mln euroni, mida osaliselt mõjutas negatiivselt plasti odavnemine turul.

Nagu eelmise aasta sügisel lubati, jõuti lõpuks lahenduseni, kuidas saada lahti Suurbritannia omavalitsustega sõlmitud pikaajalistest lepingutest, kus valede kulueelduste tõttu provisjonid aina suurenesid (31. märtsi seisuga 130 mln eurot), hoides tagasi kogu grupi ärikasumit ja rahavoogu. Need müüakse Suurbritannia prügikäitlejale Biffa, võimaldades Renewil keskenduda tulusamale prügi käitlemise ärile Hollandis ja Belgias.

Üksuse müümine eeldab Renewilt Biffale (eeldatavalt toimub tehing enne käesoleva aasta lõppu) makstavat raha ning selle eelnevat kapitaliseerimist, et üksus suudaks täita oma tulevikukohustusi. Kapitaliseerimise suuruseks hinnatakse 146 mln eurot, mis vähendaks Renewi bilansis kohustuste poolt 89 mln naela võrra ja seega kujuneks netokuluks 57 miljonit eurot. Seda finantseeritakse olemasolevate ja täiendava krediidiliiniga, mis tõstab firma netovõla (2024.a lõpu seisuga oli 367 mln EUR) ja EBITDA suhte 2,1x pealt 2,9 peale. Olemasolevate laenude kovenandid on seadnud piiri 3,5x peale ja kuna ka 2,9x ootuse osas on juhtkond pigem konservatiivne, siis tuntakse antud prognoosides üsna kindlalt.

Kuna Suurbritannia üksuse müümine tõstab koheselt grupi ärikasumi marginaali 50 baaspunkti võrra ja suurendaks ettevõtte vaba rahavoogu aastas 15–20 mln euro võrra (2024.a tulemus oleks ilma Suurbritannia ärita 20,9 mln euro asemel 36,7 mln EUR), siis keskpikas perspektiivis suudetakse tuua netovõla ja EBITDA kordaja tagasi 2,0x juurde. Seda, et Renewi tunneb end rahavoos kindlalt, ilmestab ka otsus taastada dividend 2024. aasta eest (5 penni aktsia kohta (0,8% määr).

2025. a oodatakse müügitulu 5% kasvu (järgmise 3–5 a eesmärgiks on keskmiselt üle 5% aastas) ning marginaali olulist tõusu (intressi- ja maksueelne kasum peaks kasvama kahekohalise protsendi jagu). Ettevõte sihib järgmise 3–5 aasta lõikes intressi- ja maksueelse kasumi marginaaliga jõudmist 8–10% vahemikku 2024. a 6,2% pealt.

Kokkuvõttes on Renewi viimase aasta jooksul pidanud leppima oodatust pisut madalamate tulemustega, kuna Hollandi ehitussektoris mahud vähenesid ja käideldud materjalide hinnad normaliseerusid pärast hüppelist tõusu pandeemia järel. Kuid viimases kvartalis täheldas Renewi Hollandi ehitussektoris mahtude stabiliseerumist ja samuti jätkub Mineralz and water üksuse ümberpööramine. Tagatipuks saadakse lahti ka Suurbritannia ärist, mis on hoidnud tagasi marginaale, rahavoogu ja tekitanud ebakindlust bilansis kasvavate provisjonide näol. Arvestades müügikasvu oodatavat taastumist ja marginaali selget paranemist alanud 2025. fiskaalaastal ei kauple aktsia kuigi nõudliku valuatsiooni juures: 9,7x 2025. a oodatavat kasumit ja 4,9x EV/EBITDA-d.

Renewi kuulub LHV pensionifondide Roheline ja Roheline III portfellidesse.

Renewi aktsia hind Londoni börsil pennides

markdown-image Allikas´: Bloomberg