shoals.png

Shoals Technologies toob päikeseparki efektiivsust

1996. asutatud Ühendriikide ettevõte Shoals Technologies toodab elektrilisi komponente päikesepargi jaoks. Täpsemalt on Shoals seotud Electrical Balance of Systems (EBOS) komponentide tootmisega: need on kõik muud vajalikud elemendid peale päikesepaneeli, inverterite ja trackerite, mida on vaja selleks, et energia jõuaks elektrivõrku või salvestisse. Sinna alla mahuvad kaablilahendused, monitoorimisseadmed, turvalülitid voolu peatamiseks võrgus/süsteemis ja elektrikilbid (Combiner Box), kuhu jookseb erinevate paneelide toodetud energia kokku ja kust see edasi inverterisse suunatakse.

EBOS komponendid moodustavad reeglina alla 5% päikesepargi projekti kogukulust, kuid sellest sõltub tootlikkus, mistõttu tahab Shoals konkurentide kõrval paista silma võimalikult efektiivsete juhtmete ja ühendustega, et aidata maksimeerida toodetavat energiat.

Kõrgekvaliteedilised komponendid aitavad ühtlasi vähendada rikkeid, tänu millele kahaneb risk investeeringule ning minimeeritakse ülalpidamise kulusid. Shoals müüb oma komponente tervikpaketina (81,5% 2023. a käibest), mis võimaldab seda vastavalt kliendi vajadusele pakkuda ühe mugava lahendusena. Peamiselt müüakse neid päikeseparkide arendajatele (EPC). Kuid müüakse ka eraldi komponente (18,5% käibest).

Tavapärane praktika on olnud see, et päikesepargis on igas reas iga paneelide grupp ühendatud eraldi juhtmega elektrikilpi, mille tõttu on esiteks materjali kasutus väga suur, kuna sama distantsi katavad mitmed juhtmed. Teiseks on see tööjõumahukas ja kuna juhtmed lähevad reeglina maa sisse, siis on ka pinnase kaevamine ja hiljem potentsiaalsete tõrgete eemaldamine kulukam.

Shoals leiutas 2014. a ja tõi 2017.a turule alternatiivse lahenduse, kus ühes paneeli reas on mitmed paneelide grupid ühendatud ära ühe juhtmega, mis vähendab oluliselt ühenduse loomiseks vaja mineva kaabli pikkust ja muudab elektri transpordi efektiivsemaks. Ühtlasi paigaldatakse kaablid maapinnale, mis vähendab kulusid. Kolmandaks ei nõua Shoalsi lahendused litsentseeritud elektrikut, vaid sellega saab hakkama ka üldine töötaja. Kokkuvõttes võib Shoalsi toodetud EBOSe komponentide eeliseks lugeda madalamat paigaldamise ja materjali kulu võrreldes tavapäraste süsteemidega.

Tingituna päikeseparkide arendamise projektide iseloomust on neil üldiselt 12 kuud selleks, et saadud tellimuste põhjal komponente disainida, toota ja tarnida, mistõttu ei hoia nad suurt laovaru.

2021. a astuti järgmine samm oma arengus, noteerides aktsiad USA börsil (sümbol SHLS). 25 dollari pealt kaasati kokku 278,8 mln dollarit. Ühtlasi tutvustati siis ka elektriautode laadimise komponente, mida hakati müüma alates 2022. aastast.

Äritegevus

Shoals teenib lõivosa tulust Ameerika Ühendriikide kommunaalfirmade päikeseparkide arendusest (99%) ja 1% rahvusvahelistelt turgudelt, elektriautode laadijatelt ning salvestitelt. Ühendriikides on neil kolm tootmishoonet (Tennesse, Alabama ja California).

Neil oli esimese kvartali seisuga 615 mln dollari suurune tellimuste raamat. Suuremale rahvusvahelisele potentsiaalile viitab asjaolu, et sellest 12% pärines väljaspool Ühendriike. Samuti tasub märkida, et lõviosa tellimustest (419 mln USD) on lepingud, mida ei ole veel allkirjastatud.

Kõige suurem klient tõi neile 2023. aastal sisse 36,3% tuludest ja ühtlasi on see ainuke, kelle osakaal käibest küündib üle 10%.

Viimased kaks aastat on tähendanud Shoalsi jaoks märkimisväärset tulude kasvu, ulatudes mõlemal juhul u 50% aastas ja tõstes 12 kuu käibe eelmise aasta lõpuks 488 miljoni dollarini. Ühest küljest on selle taga olnud päikeseparkide arenduste kasv, kuid teisalt ka Shoalsi toodete tunnustus ning suurenenud nõudlus nende järele.

markdown-image Allikas: Shoals, Bloomberg

Üldiselt on Shoalsi brutokasum olnud sama, mis korrigeeritud, kuid eelmisel aastal tuli sisse võtta 61,7 miljoni dollari suurune lisakulu tingituna avastusest, et osade juhtmete isolatsioon ei vastanud ootustele ning need tuli välja vahetada. Viga avastati Prysmiani defektsetest kaablitest ning Shoals on nende vastu esitamas ka hagi. Tegelik raporteeritud brutokasumi marginaal oli mullu 34,4% ning korrigeeritud brutokasumi marginaal 47%.

markdown-image Allikas: Shoals

Juhtmete väljavahetamise lisakulu tõttu on mõjutatud seega ka kõik ülejäänud kasuminäitajad. Kui vaadata sellega korrigeeritud tulemusi, siis Shoals suutis mullu oma tulemusi pea kahekordistada.

markdown-image Allikas: Shoals

Korrigeeritud puhaskasumit on parem vaadata ka seetõttu, et 2022. aastal saadi erakorralist tulu 110,8 miljoni dollari ulatuses Tax Receivable Agreement tühistamise tõttu.

markdown-image Allikas: Shoals, Bloomberg

Kuna ettevõte on kasumlik ja kapitalikulutuste vajadus pole väga suur, siis on viimastel aastatel (v.a 2021) teenitud positiivset rahavoogu. 2023.a lõpus oli Shoalsil vaba raha 15,2 mln dollarit ja netovõlga 153,5 mln dollarit, mis jättis netovõla ja EBITDA suhte 1,0x peale. Netovõla ja EBITDA suhe on viimase kahe aastaga tulnud märkimisväärselt allapoole, küündides 2022. aasta esimeses kvartalis 4,4-ni. Positiivse rahavoo teenimise ootus toetab edaspidi võlakoormuse edasist vähendamist ning investeeringuid ärisse. Kuna ettevõtte aktsia on viimase aastaga kukkunud 75% 6 dollari juurde, siis kasutatakse vaba raha ka aktsiate tagasiostuks. Juunis teavitati uuest plaanist osta kuni 2025.a lõpuni tagasi 150 mln dollari eest aktsiaid (15% turukapitalisatsioonist).

markdown-image Allikas: Shoals, Bloomberg

2024. aasta esimene kvartal

Nii nagu päikesepaneelide kaldenurka reguleerivaid süsteeme müüv Array Technologies tõdes juba eelmise aasta teises pooles, et nägi päikeseparkide arendamises projektide edasilükkamisi, nentis ka Shoals tänavu esimese kvartali tulemusi presenteerides jätkuvaid viivitusi projektides, mille tõttu kahanes kolme kuu müük aastatagusega võrreldes 14% 90,8 miljoni dollarini (oodati 94,3 mln).

Aktsia kohta teeniti 0,07 dollarit kasumit (aasta varem 0,15 dollarit), ületades konsensuse 0,06 ootust.

Uute tellimuste laekumine jäi lahjaks, ulatudes oodatud 160 mln dollari asemel vaid 75 miljonile dollarile. Kvartali baasil tähendas see 3% langust ja mullusega võrreldes 17% kasvu 615 miljonile dollarile. 196 mln sellest on allkirjastatud tellimused, 419 mln aga läbirääkimises.

Projektide täiendava venimise tõttu olid nad sunnitud langetama 2024. aasta ootust. Müügiks prognoositakse nüüd 440–490 mln, vs. konsensuse 500,5 mln suurune ootus. Jaanuaris olid nad pärast Q4 numbreid seadnud 2024. a müügitulu ootuseks 480–520 mln ja see jäi toona alla konsensuse 621 mln dollari prognoosile.

Ja samuti kärbiti teise kvartali käibeootust 85–95 miljonile dollarile (oodati 110,0 mln). Viivituste põhjusena toob Shoals välja lubade saamise probleeme, kõrgemaid finantseerimisekulusid, osade juppide venivaid tarneid ning parkide pikki võrku ühendamise järjekordasid.

Konkurents

Kuna EBOS süsteemid ja komponendid on üsna spetsiifilised ja päikeseparkide arendajad ei soovi tundmatuid tooteid katsetada, siis on sektoris tegutsevaid firmasid üsna vähe. Shoalsi peamisteks konkurentideks on TerraSmart, Bentek Corporation, Voltage ja Hikam America. Konkurentidest silma paistmiseks on Shoals arendanud välja oma tootmistehnoloogia, mis teatud juhtudel aitab luua vastupidavamaid tooteid.

Kohtuvaidlus

2023. aasta mais andis Shoals ITC-le sisse (US International Trade Commission) kohtuhagi, milles süüdistas Hikam Americat ja Voltage’it mitme nende patendi rikkumises ja sestap taotles antud ettevõtete toodete impordi keelustamist Ameerikasse. Patendid puudutasid nii Shoalsi Big Lead Assembly (BLA) ühendust kui ka juhtmete sidumise tehnoloogiat, mis on disainitud pakkuma pargi arendajatele kokkuhoidu, kuna läheb vaja vähem juhtmeid, kilpe ja ka tööjõudu nende paigaldamiseks.

2024.a märtsis otsustas ITC, et vaidlus kahe patendi üle eemaldatakse hagist, mida Shoals plaanib edasi kaevata. Küll aga jäi üles hagi Voltage’i vastu seoses nende Big Lead Assembly tehnoloogia patendi rikkumise pärast, mis on Shoalsi jaoks ka üks olulisemaid patente ja tooteid. Kohtuotsus pidanuks tulema 12. juulil, ent on lükatud edasi 16. augustile. Sellele eelnevalt on sõltumatu uuriv komisjon teinud omapoolse otsuse, et Voltage ei riku Shoalsi patenti. Kohtunik ei ole kohustatud selle järgi oma lõplikku otsust langetama, kuid see võib siiski kallutada kaalukaussi Shoalsi kahjuks. Juhul kui patendi rikkumist ei tuvastata, siis võib selle tulemusel konkurents suureneda ja Shoalsil saab olema raske oma turuosa kasvatada. Shoalsi sõnul kasutab ligikaudu pool USA päikeseparkidest nende tooteid ja 2021. aastal teeniti BLA tootelt 34 miljonit dollarit (ehk 16% toonasest kogumüügist).

Analüütikud ootavad Shoalsilt 2025. aastal tulude üle 20% taastumist, kuid kohtuvaidluse potentsiaalse kaotamise tõttu võib see riski alla sattuda.

Juhtkond

---Tegevjuht Brandon Moss asus ametisse 2023. aasta juulis, olles eelnevalt üle 16 aasta töötanud kaabli- ja juhtmetootjas Southwire juhtivatel positsioonidel. Enne teda töötas tegevjuhina 3 aastat Jason Whitaker, kes soovis täpsustamata terviseprobleemi tõttu tagasi astuda. Enne teda juhtis ettevõtet alates 1996. aastast selle asutaja miljardär Dean Solon. 2017. aastal ostis Oaktree Solonilt rohkem kui poole osalusest ning viimased 50 mln aktsiat (30% kõikidest) müüs Solon ära 2022.a neljandas kvartalis.

---Finantsjuht Dominic Bardos asus positsioonile 2022. aasta oktoobris, olles eelnevalt töötanud 1,5 aastat autojuppide tootja Holley finantsjuhina, enne seda 2,5 aastat Tractor Supply asepresidendina ja enne seda kokku seitse aastat erinevatel positsioonidel finantsanalüütika ettevõttes ServiceMaster.

Riskid

--Päikeseparkide arendus võib aeglustuda, tuues kaasa väiksema nõudluse Shoalsi toodete järele.

--Arenduse aeglustumise põhjuseks võivad olla ka Hiina paneelidele rakenduvad potentsiaalsed tariifid, mis on viimastel aastatel teemaks olnud.

--Päiksepaneelide eluiga on ca 30 aastat, mistõttu peavad ka sellega seotud komponendid olema võimalikult pikaks ajaks ilmastiku- ja töökindlad. Kui neid kõrgeid nõudeid ei suudeta täita või ilmnevad defektid, siis võib see Shoalsi jaoks tuua kaasa potentsiaalseid kahjumeid. Shoalsile on tehtud etteheiteid klientide poolt, et osade nende juhtmete isolatsioon ei vasta ootustele ja sellest tulenevalt oli neil eelmise aasta lõpuks bilansis kirjas ka warrant liability summas ligi 60 mln dollarit (see on potentsiaalse kahju hinnangu alumine ots ja võib ulatuda kuni 185 miljoni dollarini). Kaableid tellivad na Prysmianilt, kelle vastu on nad järgmise aasta alguseks kohtuhagi kokku kirjutamas, kus nad taotlevad kõikide kulude hüvitamist.

--Üks suurimaid riske on potentsiaalne kaotus patendivaidluses, mis võib kaasa tuua suurema konkurentsi ja võtta ära Shoalsilt turuosa. 16. augustil langetab kohus otsuse.

--Üks klient tõi eelmisel aastal sisse 36% tuludest ja kui see firma peaks valima teise partneri või tal peaksid tekkima ärilised raskused, siis võib üleöö suur osa Shoalsi tuludest kaduda.

--Neil on küll üle 600 mln suurune tellimuste raamat, kuid veidi alla 200 mln dollari sellest oli sõlmitud lepingud ja ülejäänud üle 400 mln alles sõlmimisel olevad lepingud, mis ei pruugi lõpuni jõuda. Ajalooliselt pole sellises faasis suusõnaliselt esitatud ja disainimisel olevaid tellimusi tühistatud, kuid viimases kvartalis tuli seda ette.

--Toormete risk. Nad ei maanda oma toormete riski, olles avatud nii vase kui ka alumiiniumi hinnakõikumistele.

--Ettevõtte asutaja Dean Solon on täielikult rahaks teinud oma varasema osaluse Shoalsis, taandudes ka nõukogust ning liikudes uutele jahimaadele.

Võimalused

--Päikeseenergia moodustas mullu jätkuvalt vaid 4% kogu USA energiatootmisest, mistõttu on kasvu väljavaade endiselt väga atraktiivne. Prognooside järgi peaks 2025. aastal päikeseenergia Ühendriikides moodustama 7% kogu energia toodangust ning jätkama sealt edasi kasvu.

--See kasv võib tulevikus olla andmekeskuste ja ekstreemsemate ilmaolude tõttu isegi kiirem: kui viimase viie aasta jooksul kasvas USA energianõudlus keskmiselt 0,1% aastas, siis järgmisel viiel aastal prognoositakse keskmiseks kasvuks 4,7% aastas ning päikeseenergia on üks kiiremaid ja lihtsamaid viise taastuvenergia loomiseks.

--Ettevõte on siiani keskendunud Ühendriikidele, kus nad on turuliidrid, kuid rahvusvaheline turg pakub veel haaramata võimalust oma kohalolu ka seal laiendada.

Valuatsioon

Shoalsi valuatsioon pole väga nõudlik, kaubeldes 12x käesoleva aasta kasumit ja 9x järgmise aasta oma aga eks sinna ole sisse hinnatud risk, et ettevõte kaotab 12. juulil patendivaidluses ja et päikeseparkide arendusse on tekkinud Ühendriikides viivitused. Väga vabalt võib soodne valuatsioon aidata aktsial lühikese ajaga rallida 100%, kuid eelmainitud patendivaidlus ja turuosa võimalik kaotamine konkurendile jätavad õhku mitmeid küsimärke. Suure riskina jääb õhku ka ühe kliendi 36% panus müügitulusse ja nii nagu Array puhulgi räägib Shoalsi kahjuks teadmine, et ettevõtte asutaja pole enam firmaga seotud.

Shoalsi aktsia USA börsil (valge), 12 kuu oodataval kasumil põhinev P/E (lilla) ja 12 kuu oodataval EBITDA-l põhinev EV/EBITDA kordaja (sinine). markdown-image Allikas: Bloomberg