andreas-gucklhorn-Ilpf2eUPpUE-unsplash.jpg

Solaredge: päikeseenergia sektori põhi jääb esimesse kvartalisse

Kui inverterite ja võimsuse optimeerijate tootja Solaredge teatas oma kolmanda kvartali tulemused 1. novembril, siis toona üllatati üsna negatiivse neljanda kvartali prognoosiga (käibe ootus toodi 300–350 mln dollari vahemikku, mis oli poole madalam konsensuse toonasest prognoosist). 20. veebruaril raporteeritud neljanda kvartali tulemustest selgus, et antud perioodi tuluks kujunes 316 mln dollarit (aastatagusega võrreldes –56%).

Brutokasumi marginaal alanes viimases kvartalis aastaga 30,2% pealt 3,3% peale ja ärikahjumiks kujunes –107,8 mln dollarit (aasta varem +149,6 mln USD). Puhaskahjum oli –52,5 mln USD (aasta varem +171,5 mln USD) ja see andis aktsia kohta –0,92 USD (aasta tagasi +2,86 USD). Kuna ettevõte teenib olulise osa tuludest Euroopast (neljandas kvartalis oli Euroopa 43% ettevõtte päikeseenergia käibest ja USA 40%), kus nõudlus päikeseenergia sektoris kukkus pärast suve intressimäärade ja odavnenud gaasi/elektri tõttu üllatavalt järsult ära, tekitades edasimüüjatele suured varud, siis peab Solaredge tegema alamüüki seniks kuni toodete varud on edasimüügi kanalites normaliseerunud. Neljandas kvartalis müüdi oma tooteid lõppturu nõudlusest u 200 mln dollari võrra vähem ehk siis lõppturu nõudluseks oli ilma varude korrigeerimiseta veidi alla 500 mln dollari.

Ettevõtte esimese kvartali prognoosi vaadates on näha, et varude probleemiga pole veel ühele poole jõutud. Esimese kvartali müük peaks jääma 175–215 mln dollari vahemikku ja brutokasumi marginaal –3% ja +1% vahemikku (arvestades sh IRA toetust 850 baaspunkti ulatuses). See on taas selgelt nõrgem konsensuse oodatud 373 miljonist dollarist ja märgib keskpunktis mullu sama perioodiga võrreldes käibe kukkumist 943,9 mln pealt tervelt 79% võrra. Samuti pole midagi järele jäämas ka brutokasumi marginaalist, mis aasta tagasi oli 32,6%.

Konverentsikõnes oldi siiski optimistlikud, et Euroopa majapidamiste turg võiks pärast talveperioodi muutuda paremaks. Saksamaa valitsus kaotas ära toetuse, mis kaitses tarbijaid 2022. aastal kõrgete elektrihindade eest ja kui hinnad peaksid uuesti tõusma hakkama, siis toetab see ka paneelide paigaldamise huvi. Austrias oli neljas kvartal nõrk, sest uuest aastast kadus päikeseenergia käibemaks ja see peaks kiirendama turgu, kuna tarbijad saavad odavamast päikeseenergiast kasu lõigata. Hollandis on majapidamised olnud mures võrku müüdava päikeseenergia toetuse kaotamise pärast, kuid senat lükkas selle plaani hiljuti tagasi, mis vähendab turul ebakindlust.

Neid riikide spetsiifilisi tegureid ja hooajalist nõrkust arvestades peaks Euroopa majapidamiste turg Solaredge’i hinnangul tegema esimeses kvartalis põhja ning hakkama seejärel taastuma. Samuti peaks ka kommertsturg paranema, kuna erinevates riikides on ette nähtud toetused paneelide paigaldamiseks põllumajanduses ja kinnisvaraarenduses.

Ühendriikide majapidamiste turul jätkusid neljandas kvartalis sarnased arengud nagu kolmandas: Californias on NEM 3.0 üleminek jahutanud turgu ning mujal vähendab nõudlust odavnenud elekter. Inverterite ja optimeerijate sell through kahanes kvartaliga 12%, aga salvestite müük suurenes 43% (mõlema segmendi peale kokku –8%). Seal oodatakse olulisemaid arenguid positiivsemas suunas alles siis, kui intressimäärad hakkavad allapoole tulema.

USA kommertsturg seevastu on kasvuperspektiivist kõige positiivsem segment, näidates kvartaliga 22% kasvu rekordkõrge mahuni. Arvestades erinevaid IRA toetusi, siis nähakse USA kommertsturul tervet 2024. aastat positiivsena.

Kokkuvõttes: kui esimese kvartali müük kannatab veel selle tõttu, et edasimüüjate varude vähendamise arvelt müüvad turu lõppnõudlusest 250–300 mln dollari võrra vähem (Q4 oli see 200 mln) ja käive peaks tulema 200 mln dollari lähedale, siis aasta teises pooles peaks müük koos hooajalisusega taastuma lõppturu nõudluse juurde, mis oleks 600–650 mln vahemikus. Varude tase normaliseerub täielikult tõenäoliselt siiski alles aasta lõpuks.

Solaredge vähendab praegust turuseisu arvestades oma tööjõudu 16% ning kärbib ka tootmismahtusid üleilmselt, ent suurendades tootmist USAs, kus IRA pakub pikaajalist taganttuult. Investeeringute vallas järelandmisi ei tehta, jätkates aktiivselt uute toodete arendamist, et turgude erinevates segmentidest paremini kasu lõigata.

Kuigi ettevõte on kulusid vähendanud, siis nõnda madal müük ja selle tõttu ka oluliselt muutunud toodete ja klientide osakaalud müügis põhjustavad anomaalsusi brutokasumi marginaalis, aga kohe kui varude probleem on turul likvideeritud, siis peaksid ka marginaalid aasta teises pooles uuesti paranema. Brutokasumi marginaali oodatakse tagasi 30–32% vahemikku (Q4 oli 3,3%) ja ärikasumi oma 11–14% vahemikku. Neis marginaalides on sees ka IRA positiivne efekt. Päris tagasi tippu jõuda pole ilmselt võimalik, sest praeguses turuolukorras täheldatakse tihenenud konkurentsi turuosa nimel ja selleks kõik üritavad pakkuda paremat hinda. Solaredge’i juhtkond nentis, et peavad oma hinnastamise strateegiat ilmselt veidi muutma ja see tähendab keskmiselt 5-9% langetamise sel aastal.

Ettevõtte bilanss püsib tugevana, omades 1,3 mld vaba raha ja võlga arvestades on netoraha 0,63 mld USD. Neljandas kvartalis aktsiaid tagasi ei ostetud, kuid esimeses kvartalis plaanitakse 300 mln dollari suuruse programmi raames seda teha.

Kuigi Solaredge’i tulud on drastilises languses, siis suur osa sellest on tingitud vajadusest müüa alla turu nõudluse, et edasimüüjate kõrged varud tuleksid madalamale. Hooajalisest mustrist ja poliitilistest arengutest tingituna peaks Euroopas majapidamiste ja kommertsturu nõudlus hakkama teises kvartalis uuesti taastuma ja ka varude probleem leevenema, kuid erinevalt Enphase’ist, kes ootab varude taseme jõudmist normaalsele tasemele juba teiseks kvartaliks, kestab see Solaredge’i puhul aasta lõpuni. Aga juhtkond loodab juba aasta teises pooles näha oma tuludes ja marginaalides olulisi paranemise märke.

Solaredge'i on läbi börsil kaubeldava fondi Invesco Solar ETF investeerinud LHV pensionifondid Roheline ja Roheline III.

Solaredge'i aktsia USA börsil (USD)

markdown-image Allikas: Bloomberg