iStock-929949082 (1).jpg

Tagasivaade 2023. aasta olulisematele IPO-dele

Kui 2022. aastal IPO-turg sisuliselt seiskus ja börsile tuli vaid käputäis uusi ettevõtteid, siis käesolev aasta on näidanud mõningast edasiminekut nii kaasatud kapitali mahu kui börsile tulnud ettevõtete arvu osas. Artiklis vaatame, millised olid 2023. aasta olulisemad IPO-d ning kuidas neil börsile tuleku järgselt läinud on.

Arm Holdings (ARM)

Tehingu suurust arvestades käesoleval aastal kõige olulisemaks osutunud Arm Holdingsi börsile tulek oli tehistintellekti megatrendi silmas pidades turuosaliste poolt kahtlemata ka üks oodatumaid IPO-sid. Valdkonna tempokale arengule toetuva ärimudeliga ja pooljuhtide disainiga tegelev Arm jõudis börsile 14. septembril, ehkki asutatud on ettevõte juba 1990. aastal. Enam kui 30 tegutsemisaasta jooksul on ettevõte jõudnud punkti, kus tema kavandatud kiipe kasutab ligi 99% kõikidest maailmas toodetud nutitelefonidest.

Lisaks nutitelefonidele leidub Arm-i protsessoreid seadmetes alates väiksematest sensoritest ja lõpetades superarvutitega, olles laialt levinud nii tahvel- kui personaalarvutites, andmekeskustes ja võrguseadmetes, sõidukites ning nutikellades, termostaatides, droonides ja tööstusrobotitest. Seega põhineb märkimisväärne osa kogu maailma tarkvarast just Arm-i protsessoritel. Ettevõtte hinnangul kasutab Arm-i protsessoreid ligikaudu 70% kogu maailma elanikkonnast.

Septembri keskpaigas 51 dollarilise IPO aktsiahinnaga börsile tulnud Arm Holdings kasvatas esimese kauplemispäeva lõpuks oma turuväärtust ligi 10% võrra ligi 66 miljardi dollarini, võttes seejärel suuna allapoole. 28. septembril sulgus Arm-i aktsia oma IPO hinna ehk 55,49 dollari lähedal, andes puhaskasumi prognoose arvesse võttes 12-kuu ettevaatavaks P/E suhtarvuks 66,4. SoftBankile ligi 90% ulatuses kuuluv Arm Holdings kaasas IPO-ga ühtekokku 4,9 miljardit dollarit, mis tähendab käesoleva aasta suurimat noteeringut.

Oma esimesed IPO-järgsed kvartalitulemused avalikustas ettevõte 8. novembril, mis näitasid oodatust paremaid käibe- ja kasuminumbreid. Kuigi tulemuste järgne lühiajaline langus aktsia hinnas peegeldas turuosaliste mõningast pettumust ettevõtte järgmise aasta väljavaadete osas, on aktsia 27. detsembri seisuga tugevas tõusutrendis, kerkides alates börsile tulekust 21% 74,25 dollarini. Ettevõtte turuväärtuseks annab see 76,1 miljardit dollarit ning jooksva 12 kuu P/E suhtarvuks 436,8x. Järgmise aasta kasumiootuste põhjal kaupleb aktsia aga 56,2-kordsel kasumil.

markdown-image Allikas: Yahoo.Finance

Maplebear (CART)

Toidu- ja esmatarbekaupade kohaletoimetamist pakkuv veebipõhine kullerfirma Maplebear, ärinimega Instacart, on 2012. aastal asutatud ettevõte, mis koondab oma veebilehel ja mobiilirakenduses mitmeid suuri jaekaubanduskette USA-s ja Kanadas. Praeguseks on Instacart sõlminud lepingu ligi 1400 jaemüüjaga, sealhulgas Walmart, Kroger, Costco ja paljud teised.

Kaupu tarnitakse enam kui 80 tuhandest kauplusest ja 14 tuhandest linnast üle Põhja-Ameerika, olles viimastel aastatel jõudsalt laienenud. Turuanalüüse läbiviiv eMarketer on Instacarti turuosaks hinnanud 2023. aastal 22%, mis on aastatagusega võrreldes suurenenud 0,2 protsendipunkti võrra. Võrdluseks, 2017. aastal oli Instacarti turuosa vaid 5,7% ja 2019. aastal 10,2%.  

Ettevõte avalikustas oma kolmanda kvartali tulemused 8. novembril, mis näitasid käibe osas aastavõrdluses 14% kasvu 764 miljoni dollarini. Instacarti platvormil tehtud ostude koguväärtus kasvas kolmandas kvartalis 6% ja ulatus 7,5 miljardi dollarini, tulenedes tõhusast turundustegevusest. Sealjuures kasvasid nii tellimuste koguarv kui keskmise tellimuse väärtus, ehkki kuna infaltsiooni mõjud on hakanud vähendama tarbijate kulutusi, siis on nende kahe näitaja kasv varasemate perioodidega võrreldes mõnevõrra aeglustunud.  

Maplebeari IPO hinnaks kujunes 30 dollarit, kuid 19. septembril börsidebüüti tehes avanes see 40% kõrgemal tasemel ehk 42 dollaril. Siiski asusid osad investorid kohe oma kasumeid ka lukku lööma ning kauplemispäeva lõpuks kahanes päevane tootlus 12% peale. 27. detsembri seisuga oli aktsia hind langenud 23,93 dollarile, andes turuväärtuseks 6,7 miljardit dollarit, mis on 29% väiksem kui esmase kauplemispäeva lõpus.

markdown-image Allikas: Yahoo.Finance

Infortar (INF1T)

Globaalses mõistes küll marginaalse suurusega, kuid eestlaste jaoks ehk üks enim tähelepanu saanud sündmus oli detsembri keskpaigas toimunud valdusettevõtte Infortari IPO. Eesti üks suurimaid erainvesteerimisfirmasid, Infortar AS, omab investeeringuid energeetika, laevanduse, kinnisvara ja muudes toetavates ärivaldkondades.

2022. aasta seisuga kuuluvad kontserni investeeringute hulka 100%-line osalus AS-is Eesti Gaas, 42%-line osalus AS-is Tallink Grupp, mis on Läänemere piirkonna juhtiv laevandus- ja transpordiettevõte, arvukad kinnisvaraobjektid, sealhulgas umbes 100 000 ruutmeetri ulatuses majutusasutusi, kontorihooneid, hotelle, logistikakeskust ja muid kinnisvaraobjekte.

Infortari aktsiate esmaemissioon märgiti investorite poolt täis 1,3-kordselt ning kokku õnnestus ettevõttel kaasata 35,4 miljonit eurot. Ettevõtte aktsiaid märkis ühtekokku 5517 tuhat investorit, kuid 27. detsembri seisuga on aktsionäride arv langenud 5502 peale.

Kuna ettevõte on jõudnud börsil olla lühikest aega ja aktsia märkimistulemused ei erinenud olulisel määral pakkumise kogumahust, kaupleb Infortari aktsia stabiilsel hinnatasemel oma IPO lõpphinna juures ning on kõikunud vaid väga kitsas 25,9 -- 26,8 euro hinnavahemikus. Infortari aktsia sulgemishind 27. detsembril oli 26 eurot.

markdown-image Allikas: Nasdaqbaltic