Frame-1.png

Tallinki suuromanik Infortar – mis ettevõte see on?

Eesti üks suurimaid erainvesteerimisfirmasid, Infortar AS, omab investeeringuid energeetika, laevanduse, kinnisvara ja muudes toetavates ärivaldkondades. 2022. aasta seisuga kuuluvad kontserni investeeringute hulka 100%-line osalus AS-is Eesti Gaas, 42%-line osalus AS-is Tallink Grupp, mis on Läänemere piirkonna juhtiv laevandus- ja transpordiettevõte, arvukad kinnisvaraobjektid, sealhulgas umbes 100 000 ruutmeetri ulatuses majutusasutusi, kontorihooneid, hotelle, logistikakeskust ja muid kinnisvaraobjekte.

Infortari asutasid erainvestorid 1997. aastal eesmärgiga investeerida Tallinkisse, mis tol ajal oli rahalistes raskustes, ning süstida piisavalt vahendeid, et stabiliseerida laevandusettevõtte tegevust ja toetada tulevast kasvu. Alates 2005. aastast, mil Tallink Gupp noteeriti Balti põhinimekirjas, on algne investeering ettevõttesse kiiresti kasvanud. Kuigi Infortar on tegutsenud juba 26 aastat, on ettevõtte prioriteediks kasvukursil püsimine ja portfelli mitmekesistamine.

Infortari investeerimishuvid laienesid algselt Tallinkiga piirdumisest 2004. aastal ka kinnisvarasektorile, rajades Tallink City Hotelli. Alates 2005. aastast on Infortar arendanud lisaks veel 11 kinnisvaraprojekti. 2016. aastal sisenes Infortar ka energiaturule, omandades Eesti Gaasi, mis on oma tegevust märkimisväärselt laiendanud ja saanud Soome-Balti turu oluliseks maagaasitarnijaks.

Kokku töötab kontsernis 1333 töötajat (v.a Tallink) ja ta tegutseb kokku 5 turul (Eesti, Soome, Läti, Leedu ja Poola). Alates asutamisest on Infortar kasvatanud märkimisväärselt oma varasid, ulatudes 2023. aasta kolmanda kvartali seisuga enam kui 1,4 miljardi euroni, kusjuures omakapitali suurus oli samal ajal 772 miljonit eurot.

2022 aastal oli kontserni käive 1054 miljonit eurot, kasvades 2021. aastaga võrreldes 2,5x ja EBITDA 120 miljonit eurot, edenedes 2,6x. Ettevõtte puhaskasumiks kujunes eelmisel aastal 96 miljonit eurot, mis on võrreldes eelneva aastaga suurenenud 5,0x, suuresti tingitud kõrgetest gaasi ja elektri turuhindadest. 2023. aasta kolmandas kvartalis teenis kontsern 187 miljonit eurot müügitulu ja 186 miljonit eurot puhaskasumit, viies 9 kuu vastavad näitajad vastavalt 747 ja 270 miljoni euroni ning ületab sellega eelmise aasta samal perioodil näidatud tulemusi.

markdown-image Allikas: Infortar

Energeetika

Energia ärivaldkonda esindav Eesti Gaas on Soome-Balti piirkonna suurim erakapitalile kuuluv energiafirma, mille ajalugu ulatub 1864. aastasse. Ettevõtte võtmetoode ja -kompetents on maagaas, mida pakutakse klientidele torugaasina läbi jaotusvõrgu, surumaagaasina (CNG) tanklates ja veeldatud maagaasina (LNG) võrguvälistele klientidele. Eesti Gaasil on ligikaudu 45 000 klienti ja tema gaasi jaotusvõrk nii Eestis kui Lätis ulatub ligi 6 tuhande kilomeetrini. Lisaks ostab ettevõte gaasi börsilt ja oma partnerettevõtetelt. Peale maagaasi müügi pakub Eesti Gaas ka elektrit ca 12 tuhandele kliendile.

Eesti Gaas loob maagaasil põhinevaid terviklikke energialahendusi, mis on kohandatud iga kliendi vajadustele, alates gaasitorustike projekteerimisest kuni tervikliku küttelahenduse ja hooldamiseni. Eesti Gaas on olnud teerajaja maagaasi kui transpordikütuse arendamisel Baltimaades. Ettevõttel on üks suurimaid surumaagaasi tanklate võrgustikke Eestis, kus saab kasutada nii maagaasi kui ka kodumaist taastuvkütust rohegaasi ehk biometaani. Eesti Gaas tegutseb Elengeri nime all Soomes, Lätis, Leedus ja Poolas, mille läbi pakutakse energialahendusi äriklientidele.

2023 aastal tähistas Infortar olulist verstaposti, omandades 100% ulatuses Läti ainukese maagaasi jaotusvõrguettevõtte AS GASO, kes pakub maagaasi alates ülekandevõrgust kuni lõpptarbijateni. Kuna Läti gaasivõrk on Eesti omast ligi neli korda suurem ja sellel on ligi 400 tuhat tarbijat, on uue gaasivõrgu omandamine Eesti Gaasile oluline edasiminek, tugevdades oma kohalolekut Läänemere piirkonnas veelgi.

Laevandus

Nagu mainitud, on Infortari üks peamisi investeeringuid Tallink Grupp - Euroopa juhtiv laevandusettevõte, millest Infortarile kuulub 42%. Tallink on juba üle 30 aasta pakkunud kvaliteetset minikruiisi-, reisijate- ja ro-ro-kaubaveoteenust Läänemere põhjaosas. Kontserni ärimudel seisneb oma teenuste pakkumises kaubamärkide Tallink ja Silja Line all Eesti, Soome, Rootsi ja Läti vahelistel laevaliinidel. Kontserni laevastikus on 15 alust: kruiisilaevad, ro-pax-tüüpi kiirlaevad ja ro-ro-tüüpi kaubalaevad.

Lisaks sellele haldab Tallink kolme kvaliteethotelli Tallinna kesklinnas ja ühte Riias ning tal on Burger Kingi frantsiisiomanikuna Baltikumis 20 kiirtoiduketi restorani Eestis, Lätis ja Leedus. Tallink juhib edukat rahvusvahelist reisijate jaemüügiettevõtet, millel on mitmeid kauplusi nii pardal kui kaldal ning kasvav e-kaubanduse esindatus kontserni koduturgudel.

Tallink Grupp on oluline osa Balti transpordi infrastruktuurist, ühendades piirkondlikke pealinnu nii Tallinna ja Helsingi vahelise laevaliiklusega kui ka ööbimisega kruiisilaevade kaudu. Tallinki aktsiad on noteeritud Nasdaq Tallinna ja Helsingi börsidel.

Kinnisvara

Infortarile kuulub ligikaudu 100 tuhande ruutmeetri ulatuses erinevaid kinnisvaraobjekte, sealhulgas 324-toaline Tallink City Hotel, 300-toaline Tallink Spa & Conference Hotel ja 166-toaline Tallink Express Hotel Tallinnas ning Riias asuv 256-toaline Tallink Hotel Riga, mis avati uuesti 2023. aasta aprillis. Kõiki portfelli kuuluvaid hotelle haldab ja rendib Tallink Grupp, mis on bilansis kajastatud kasutusõiguse varana. Tallink City hotell kuulub võrdselt Infortar AS-ile ja Kapitel AS-ile.

Lisaks sellele kuuluvad portfelli Tallinki ja Eesti Gaasi peakontorid "Jäämaja" ja "Tulemaja" ning kokku üle 10 000 ruutmeetri üüritavat pinda, enam kui 14 000 ruutmeetri suurune logistikakeskus Maardus, büroohoone vanalinnas ning rohkem kui 150 000 ruutmeetri ulatuses arenduspotentsiaaliga maatükke Tallinnas ja selle ümbruses. Infortari kinnisvarasegmendi varade väärtus oli 2022. aasta seisuga 221 miljonit eurot. Kuna suur osa Infortari omandis olevast kinnisvarast on seotud turismi ja majutusega, on viimased aastad kujunanud kinnisvara ärisuunale keeruliseks, vaatamata Eesti majanduse osalisele avanemisele 2021. aastal.

Toetavad ärid

Kontserni muu segment hõlmab 18 ettevõtet, sealhulgas keskkonnarajatiste (sh gaasi- ja soojustorustike) ehituse, remondi ja hooldusega tegelevaid ettevõtteid haldav OÜ INF Engineering, trükiettevõtted Vaba Maa ja Printon, Tallinnas taksoteenuseid pakkuv Tallink Takso, ravimite ja apteegikaupade hulgimüüja Farmatar, lauanõusid ning köögitarvikuid müüv Gastrolink ning paljud teised. Arvukatest ettevõtetest hoolimata mängivad muu segmendi ettevõtted kontserni kogutegevuses üsna väikest rolli, mistõttu nimetatakse neid ettevõtteid toetavateks.

Alljärgnevalt on kujutatud Infortari struktuur seisuga 30.09.2023.

markdown-image Allikas: Infortar

Ettevaatavalt on Infortaril kindel eesmärk säilitada oma senist kasvu, laiendades oma kohalolekut nii kinnisvara- kui ka energiaturul. Kontserni lähiaastate investeeringute tegevusplaanis on projektide kogumahuks hinnatud 110 miljonit eurot, millest peamised on Rimi büroo- ja laohoone rajamine, Tallink Duty Free logistikakeskuse laiendamine, Tallinki tennisekeskuse kinnistu kaubandushoone (DIY pood) rajamine ning Hiiu tervisekeskuse rajamine. Lisaks oma turuosa suurendamisele maagaasi ja elektrienergia müügis Balti, Soome ja Poola turgudel on kontsernil kavas rajada lähitulevikus päikesepargid kogumahuga üle 40 MW, millest osa on juba ehitamisel.

Kasvu prioritiseerimisest hoolimata kavatseb Infortar oma kinnitatud dividendipoliitika kohaselt maksta dividendi vähemalt 1 eurot aktsia kohta majandusaastas. Dividendi väljamaksed tehakse kaks korda aastas. Oluline on rõhutada, et see ei sisalda Tallinki poolt makstavat dividendi, mis on ajalooliselt samuti Infortari aktsionäridele edasi makstud ning mille maksmise korral oleks Infortari aktsionäri dividend Tallinki poolt makstava dividendi võrra suurem.

AS LHV Pank on AS-i INFORTAR lihtaktsiate esmase avaliku pakkumise üks korraldajatest.