LHV logo2.png

Tavakonto väärtpaberitulu automaatselt MTA-sse

LHV kliendid, kes kasutavad investeerimiseks oma tavakontot ehk teenivad väärtpaberitulu väljaspool investeerimiskonto süsteemi, saavad alates märtsist esitada investeeringute deklareerimiseks vajaliku info Maksu- ja Tolliametile automaatselt.

LHV jaepanganduse juhi Annika Goroško sõnul võimaldab uus lahendus investoril ühe klikiga edastada eMTA-sse andmed 2023. aastal müüdud väärtpaberite ja krüptovarade ning laekunud dividendide ja intresside kohta.

Tavakonto investeerimistulu deklareerimiseks tuleb LHV internetipangas kasutada menüüpunktis VARAD JA KOHUSTUSED asuvat LHV Maksuaruannet.

Internetipangast saadetud andmete kandmiseks deklaratsiooni tuleb vaid vajutada iga täidetava deklaratsiooni tabeli küljes olevale nupule „MTA andmed“ → „Asendan andmed“ → „Kinnitan“. Maksuaruandest jõuavad andmed järgnevatesse tuludeklaratsiooni tabelitesse:

  • „5.1 Palk ja muu tulu“ tabelisse jõuavad hoiustelt ja võlakirjadelt saadud intressid.
  • „6.1 Väärtpaberite võõrandamine“ tabelisse jõuavad Eesti ettevõtete väljalastud väärtpaberite müügid.
  • „6.3 Muu vara võõrandamine“ tabelisse jõuavad kasumlikud krüptovarade müügid.
  • „8.1 Palk ja muu tulu“ tabelisse jõuavad välisriigist laekunud intressid ja brutosummas saadud välismaised dividendid.
  • „8.2 Väärtpaberite võõrandamine“ tabelisse jõuavad välismaiste väärtpaberite müügid.
  • „8.8 Välisriigis saadud, Eestis maksuvaba tulu“ tabelisse jõuavad välisaktsiatelt laekunud dividendid, millelt peeti väljamakse hetkel tulumaksu kinni.

„Maksuaruande automatiseerimine valmis LHV koostöös Maksu-ja Tolliametiga. LHV on esimene Eesti pank, kes hakkab antud teenust pakkuma. Loodame, et maksude deklareerimist lihtsustav lahendus teeb Eesti elanike jaoks investeerimisega alustamise veel lihtsamaks,“ rääkis LHV jaepanganduse juht Annika Goroško.

Maksuaruande arendus on aktuaalne mittefinantsvaradesse – turul mittekaubeldavatesse väärtpaberitesse ja krüptovaradesse – investeerijate jaoks ning nende jaoks, kes on soetanud finantsvarasid, näiteks aktsiaid, väljaspool investeerimiskonto süsteemi. Sellisel juhul peab deklareerima saadud tulu kassapõhiselt ehk sel aastal kui investeeringud on müüdud ja tulu on tekkinud.

Maksuaruande automatiseerimisest saavad kasu ka investeerimiskonto süsteemi kasutajad: edaspidi saadab LHV iga investeerimiskonto aruandega kaasa automaatselt eMTA-sse ka andmed välisriigist investeerimiskontole laekunud ning tulumaksuga maksustatud dividendide ja intresside (tabelid 8.1 ja 8.8) kohta, mida varem pidi sisestama deklaratsiooni käsitsi.

Investeerimisega tegeledes on eraisikul kaks valikut, kas kasutada tavasüsteemi, mille järgi tuleb deklareerida kõik väärtpaberite müügitehingud või investorile kasulikumat investeerimiskonto süsteemi, mida kasutades tuleb deklareerida vaid kontol tehtud rahalised sisse- ja väljamaksed. Investeerimiskontol teenitud tulu on tulumaksuvaba selle väljavõtmise hetkeni. See tähendab, et investor saab lükata jooksvalt teenitud kasumi pealt tulumaksu maksmist edasi, kasutada seda raha uuesti investeerimiseks ning tasuda see alles siis, kui ta raha kontolt välja võtab. Investeerimiskonto süsteemis tehtud investeeringute maksudeklaratsioonile kandmine oli LHV pangas juba varasemaltki automaatne.

LHV Group on suurim kodumaine finantskontsern ja kapitali pakkuja Eestis. LHV Groupi peamised tütarettevõtted on LHV Pank, LHV Varahaldus, LHV Kindlustus ja LHV Bank Limited. Grupi ettevõtetes töötab üle 1080 inimese. LHV pangateenuseid kasutab jaanuari lõpu seisuga 421 000 klienti, LHV hallatavatel pensionifondidel on 121 000 aktiivset klienti ja LHV Kindlustusega on kaitstud 163 000 klienti. Groupi tütarettevõte LHV Bank omab Ühendkuningriigi pangalitsentsi ning pakub pangateenuseid rahvusvahelistele finantstehnoloogia ettevõtetele ja laenusid väikese ja keskmise suurusega ettevõtetele.