Bonds.jpg

Välisvõlakirjad – uus sihtmärk ka kohalike jaeinvestorite radaril

Kuigi jaeinvestoritele on tuttavam varaklass aktsiad, on globaalne võlakirjaturg siiski märksa suurem kui aktsiaturg. 2022. aasta lõpuks oli ülemaailmne võlakirjaturg dollarites mõõdetuna väärt 133 triljonit ehk 133 miljonit miljonit (133 000 000 000 000), samal ajal kui globaalne aktsiaturg oli väärt „kõigest“ 98,5 triljonit.

Võlakirju emiteeritakse selleks, et laenata teistelt turuosalistelt raha ning laenatud raha eest finantseeritakse enda jaoks vajalikke tegevusi. Väga lihtsustatult öeldes on tegemist tavalise laenulepinguga. Põhiliselt kasutavad raha laenamiseks võlakirju riigid ja suurettevõtted.

Investorite jaoks on võlakirjad atraktiivne varaklass seetõttu, et need on aktsiatest vähem riskantsed ning pakuvad investorile stabiilset rahavoogu tänu regulaarselt laekuvatele intressidele. Üldiselt määratakse igale emitendile krediidireiting - mida parem on antud krediidireiting, seda turvalisem võlakiri on. Eriti atraktiivseks muutusid võlakirjad investoritele siis, kui toimus muutus intressikeskkonnas. Nimelt on võlakirjade tootlus ja intressikeskkond omavahel seotud – mida madalam on keskpanga poolt kehtestatud raha hind (intressimäär), seda madalam on ka võlakirjade tootlus. Viimased kümmekond aastat, mil intressimäärad olid Euroopas negatiivsed, oli Saksamaa (kõige kõrgema krediidireitinguga Euroopa riik) riigivõlakirjade tootlus investori jaoks negatiivne. Piltlikult tähendas see seda, et kõik, kes ostsid Saksamaa riigivõlakirju (laenasid oma raha Saksamaale), maksid neile peale selleks, et nad kasutaksid sinu raha.

Täna ei ole maailmas enam ühtegi riiki, kus intressimäärad oleksid negatiivsed. Vastupidi - keskpankade poolt kehtestatud intressimäärad on oluliselt tõusnud – Euroopas üle 4% ja Ameerika Ühendriikides üle 5%. See on kaasa toonud selle, et isegi kõige kõrgema krediidireitinguga riigivõlakirjad pakuvad investoritele atraktiivset tootlust.

Näiteid erinevatest välisvõlakirjadest ja nende tootlustest

markdown-image

Allikas: Bloomberg

markdown-image

Allikas: Bloomberg

* Välisvõlakirjade minimaalne tehingusumma on 50 000 eurot
** Saadaval ainult asjatundlikule kliendile

Tabelis välja toodud võlakirjad on väga väikene hulk kõikidest globaalsel võlakirjaturul olevatest võlakirjadest ning on mõeldud ainult näidisena. Juhul kui tunned rohkem huvi välisvõlakirjadesse investeerimise vastu, siis võta ühendust otse LHV maakleritega aadressil maaklerid@lhv.ee.