fluences.png

Fluence seisab kiire kasvuga energiasalvestite turu keskmes

Eelmise aasta oktoobris sai finantsportaalis kajastatud lähemalt kommunaalfirmadele, tööstusettevõtetele ja taastuvenergia arendajatele salvestite lahenduste pakkujat Fluence Energy’t, mida võib lähemalt lugeda siit. Järgnevas loos viskame pilgu ettevõtte viimase kvartali arengutele ning väljavaatele.

7.veebruaril teatas Fluence oma detsembris lõppenud 2024. fiskaalaasta esimese kvartali tulemused, raporteerides müügitulu 17,2% aastasest kasvust 363,96 miljonile dollarile, mis jäi alla analüütikute prognoositud 403,9 miljonile. Aktsia kohta teeniti 0,14 dollarit kahjumit, osutudes sendi võrra paremaks konsensuse prognoosist.

Kuigi müügitulu jäi alla analüütikute prognoositud 403,9 miljonile, ütles juhtkond juba eelneva kvartali tulemuste järel, et 2024. majandusaasta tulust tuleb lepingute täitmise ajastamise tõttu 30% esimeses pooles ja 70% teises pooles.

Kui neljandas kvartalis suudeti teenida aktsiakasumit, siis esimeses kvartalis uuesti kahjumisse langemine (aktsia kohta –0,14 dollarit) oli samuti ootuspärane, sest kvartalist kvartalisse on ärikulud suhteliselt stabiilsed ja lisaks täitsid nad kvartali jooksul viimased vanadel tingimustel sõlmitud tellimused (need olid fikseeritud hindadega ja toormete hinnatõusu tõttu firma enda kasumlikkus kannatas).

Kvartali jooksul saadud salvestisüsteemide tellimuste maht oli rekordilised 1,1 miljardit dollarit, märkides neljanda kvartaliga võrreldes 49% kasvu. Osaliselt võib sellest kasvanud tellimuste mahust välja lugeda liitiumi hinna langust üle 80%, mis omakorda muudab salvestid odavamaks ning motiveerib kliente parema ökonoomika tõttu neid paigaldama. Teine pikaajaline toetav tegur Ühendriikides on IRA seadusest tulenev toetus salvestite paigaldamisel (kui ka nende tootmisel).

markdown-image Allikas: Fluence

See kergitas täitmata tellimuste mahu kvartali lõpuks 3,7 miljardile dollarile.

markdown-image Allikas: Fluence

Lisaks sellele toovad nad välja ka potentsiaalset tellimuste mahu, mida võidakse 24 kuu jooksul tõenäoliselt saada. See kasvas kolme kuuga 400 miljoni võrra 13,4 miljardi dollarini.

Juhtkond andis neljanda kvartali järel 2024. aastaks esialgseks müügitulu ootuseks 2,7–3,3 mld dollarit, mis märgib 23–50% kasvu vahemikku ja seda ei muudetud ka esimese kvartali tulemuste järel. Kuna 80% 2024. fiskaalaasta müügitulu ootusest on juba täitmata tellimuste ning esimese kvartali tulemustega kaetud, siis on neil käesolevaks aastaks nii käibe kui ka marginaalide saavutamise osas väga hea kindlustunne. 2025. a osas on 40% tulust tellimustega juba kaetud ja ka hinnad fikseeritud nii tellijate kui ka tarnijatega, mis ei jäta neile toormete liikumise riski.

Fluence’i taasesinev osa tulust (hooldus ja digitaalsed teenused) peaks majandusaasta lõpuks jõudma 80 miljonini, moodustades kogu oodatava müügitulu keskpunktist vaid 2,7%. Need on palju kõrgema marginaaliga ärid (teenindus 20-30% ja digitaalne 70%), mistõttu hakkavad tulevikus andma suure osa kasumist, kui nende osakaal ajapikku suureneb. Paraku praegu moodustavad veel väga väikese osa segmendist, mistõttu sõltub firma peamiselt riistvara tellimuste laekumistest.

Kui 2023. a neljandas kvartalis saavutati 11,0% brutokasumi marginaal ja kogu 2023. a peale 6,4%, siis 2024 brutokasumimarginaali prognoos on 10–12% ja 2025 10–15%. Need ootused jäid samaks, mis anti neljanda kvartali tulemuste järel. Ka 2024. aasta kulumieelse ärikasumi (EBITDA) prognoos jäeti samuti samaks 50–80 mln dollari vahemikku.

Üsna kiire tulude kasv peaks jätkuma ka 2025. majandusaastal, mil müügitulu kasvuks oodatakse 35–40%.

Kokkuvõttes katab Fluence’i täitmata tellimuste maht sisuliselt juba ära alanud 2024 fiskaalaasta ootused ning tegelikult on neil ka 2025. osas üsna hea nähtavus, kuna potentsiaalse tellimuste (13,4 mld USD) konverteerimise määr on u 50%. Ehk nad näevad järgmise kahe aasta jooksul sealt laekumas u 7 mld dollari väärtuses tellimusi.

Fluence sõltub kolmanda osapoole akutootjatest, kelleks peamiselt on olnud Hiina ettevõtted. Hiina riski vähendamiseks on nad laiendamas partnerite ringi: eelmise aasta algusest kasutavad ka Northvolti toodangut ning tahavad edaspidi hakata lisaks USA elementide toodangut kasutama. 2024. aasta keskpaigast peaks hakkama tööle USA-s Utahis tegutsev tehas, kus valmivad akumoodulid. Kuna kaks kolmandikku nende ärist on seotud Ühendriikidega, siis on sinna tarneahela laiendamine oluline ning lisaks võimaldab see saada IRA seaduse raames toetusi.

Kvartali lõpuks oli bilansis 477 mln dollarit vabu vahendeid, kasvades kvartaliga 14 mln võrra. Arvestades juurde ka muid vahendeid, siis ulatub kogu likviidsus üle 600 mln dollari ja sellest peaks juhtkonna sõnul piisamaa käibekapitali juhtimiseks. Kuna nende üks konkurente Wärtsilä on endiselt mõtlemas oma salvestite üksuse saatuse üle, siis küsiti konverentsikõnel võimaliku ostuplaani kohta, kuid Fluence’i juhtkond ei pea ülevõtte praeguses punktis oma kasvuks vajalikuks.

Kvartali jooksul saadud rekordilise 1,1 mld dollari väärtuses salvestite tellimuste maht ilmestab väga tugevat nõudlust turul ja ka Fluence’i toodete atraktiivsust, mis saab tõenäoliselt olema pikaajalisem lugu arvestades ees seisvat üleilmset üleminekut kõikuvama roheenergia tootmise võimekusele. Liitiumi hinna langus koos valitsuste toetustega on sellele turusegmendile täiendavat taganttuult pakkumas.

Fluence Energy aktsia USA börsil (USD)

markdown-image Allikas: Bloomberg