nexans2.png

Ülevõtutehing suurendaks Nexansi haaret kaablitööstuses

Prantsusmaa kaablitootjast Nexans sai pikem ülevaade kirjutatud siin. Järgnevalt käime üle ettevõtte esimese kvartali majandustulemused ning heidame pilgu lähiaja väljavaatele.

Nexans kasvatas 24. aprillil avaldatud esimese kvartali tulemustes oma müügitulu standartsete metallihindadega arvestades mullusega võrreldes 2,8% 1,692 miljoni euroni. Ettevõte on parasjagu osa äride rolli vähendamas ning kui selle segmendi müügi langust mitte arvestada (–8,2% 220 mln euroni), siis näitas ettevõtte käive 4,7% kasvu 1,472 mln euroni. Kõige suurema osakaaluga (60,5% kogukäibest) elektrifitseerimise üksus (ülekanne, jaotus ja kasutus) suurendas käivet 6,7% 1,03 mld euroni.

Kui vaadata elektrifitseerimise üksust detailsemalt, jaotub see kolmeks: tootmine ja ülekanne, jaotus ning kasutus. Tootmise ja ülekande osa esimese käibest oli 257 mln eurot (25% elektrifitseerimise üksuse tulust), näidates aasta baasil 33,9% kasvu. Sinna alla lähevad kõrgema väärtusega kõrgepingekaablite tootmine, mida kasutatakse riikidevaheliste elektriühenduste loomiseks ja tuuleparkide ühendamiseks võrguga. Selle segmendi täitmata tellimuste maht kasvas kvartaliga 10% 6,7 miljardi euroni, mis tähendab seda, et neil on tootmise ja paigaldamise osas üsna hea nähtavus kuni vähemalt 2030. aastani.

Erinevalt Taani kaablitootjast NKT, kes lähiaastail kõrgepingekaablite tootmise osas ei suuda mahtu tõsta, siis Nexans viis hiljuti läbi USAs Charlestoni tehase laienduse ja veebruarist lõpetati ka Norras asuva tehase laiendus, millega kahekordistus tootmisvõimekus Norras. Sellest 6,7 miljardist on u 10-12% madalama marginaaliga vanad tellimused, mistõttu hoiab nende tänavune realiseerimine marginaalide paranemist tagasi, kuid järgmise aasta algusest peaksid viimasel kahel aastal sõlmitud kõrgemalt hinnastatud lepingud hakkama tuludesse jõudma.

Jaotuse üksuse tulu suurenes esimeses kvartalis aastaga 3,4% 303 mln euroni (29,4% elektrifitseerimise üksuse tulust). See üksus saab kasu elektrivõrgu operaatorite suurenenud investeerimisvajadusest. Itaalias said nad hiljuti tellimuse 6000 km madal- ja keskpingekaablitele, mida tarnitakse järgmised poolteist aastat. Üksuse tulu hoidsid esimeses kvartalis veidi tagasi Ameerika ja Aafrika aeglustumine tellimuste ajastuse tõttu.

Kasutuse üksuse käive suurenes esimeses kvartalis aastaga 10,9% 465 mln euroni (45% elektrifitseerimise üksuse käibest). Selle üksuse alla lähevad tulekindlad kaablid hoonetele, haiglatele, raudtee- ja lennujaamadele, andmekeskustele ja EV taristule – need kaablid on viimaseks ühenduslüliks lõpptarbijaga.

Mitte-elektrifitseerimise üksuse (kaablid ja ühenduslahendused lennukitootjatele, autotööstusele, nafta ja gaasi sektorisse, tervishoidu, tuumajamadele, ehitusfirmadele jne) müük püsis aastataguse kõrge võrdlusbaasi tõttu paigal 447 miljonil eurol (26,4% kogukäibest).

Eelpool nimetatud üksus, mille rolli vähendatakse, koges esimeses kvartalis müügi 8,2% YoY langust 220 miljonile. Sinna alla läheb metallurgia, kus ettevõte on otsustanud vähendada vase müüki teistele. Praegu kasutab Nexans oma metallurgiaüksust ka selleks, et saada taaskäideldud vaske – selle osakaal toodetes on 12–14% aga täiendavate investeeringutega tahetakse see tõsta 50% peale ning lähiaastail ollakse võimelised pakkuma klientidele ka 100% ulatuses taaskäideldud vasest ja polümeerist valmistatud kaableid, mis annaks konkurentide ees eelise.

Vahekokkuvõttena võiks öelda, et ettevõtte kõik segmendid on avatud kasvule, kuid seda eriti elektrifitseerimise üksus (ligi 61% käibest). Kõrgepingekaablite segmendi 6,7 miljardi euro suurune täitmata tellimuste maht annab nähtavuse väga pikaks ajaks, jaotuse segmendis ütleb Nexans, et praegu ollakse investeeringute kasvu hüpertsükli alguses ja kasutuse osas võidab firma üleüldisest elektrifitseerimise trendist, kuigi seal mängib rohkem rolli ehitusaktiivsus. Mitte-elektrifitseerimise üksus on rohkem seotud makrotrendidega.

Esimese kvartali järel Nexans oma 2024. a eesmärke ei muutunud, oodates korrigeeritud kulumieelset ärikasumit (EBITDA) vahemikus 670–730 mln (see märgiks vastavalt 0,8%–10% kasvu). Aga siia sisse pole arvestatud pooleliolevad ülevõtu- ja müügitehingud. Nexansil on pooleli hetkel Itaalia madalpingekaablitootja La Triveneta ülevõtt, mis peaks jõudma lõpule teises kvartalis (viimast vajalikku heakskiitu oodatakse konkurentsiametilt mai lõpus või juuni alguses). Selle müük oli mullu 800 mln eurot ning kohe esimesest aastast peaks see Nexansi aktsiakasumit tõstma firma enda sõnul kõrge ühekohalise arvu võrra. La Triveneta EBITDA kohta pole infot jagatud, aga kui arvestada 10% EBITDA marginaali (Nexans ise tahab 2024.a olla vahemikus 10–12%), siis tähendaks see 80 miljoni euro suurust lisa Nexansi EBITDA prognoosile (2024.a EBITDA kasv oleks koos ülevõtuga sellisel juhul 13-22%).

Konsensus ootab Nexansi 2024. aasta EBITDAks 703 mln EUR, mille pealt kaupleb aktsia 7,4x EV/EBITDA (Prysmian 11x ja NKT 11,5x). Kui lisada La Triveneta ülevõtust tekkiv täiendav teoreetiline EBITDA konsensuse praegusele ootusele (703+80 mln=783 mln), kaupleks Nexans isegi 6,6x EV/EBITDA. Mõistagi ei pruugi kogu täiendav EBITDA kohe 2024. aasta tulemustesse jõuda ja samuti võib selle mõju vähendada ka osadest äridest väljumised, mis endiselt kestavad aga aktsia on selgelt odavam võrreldes konkurentidega, tulenevalt elektrifitseerimise väiksemast osakaalust müügis.

Nexansi 2024. aasta aktsiakasumiks ootab konsensus 6,70 EUR (2023.a 4,92 EUR), mille pealt kaupleb aktsia praegu 17x. Kuna EBITDA ootuse baasil ei tundu, et konsensus arvestaks La Triveneta ülevõtuga, siis ilmselt pole sellega arvestatud ka aktsiakasumi osas. Prysmian kaupleb 20,7x 2024.a oodatavat kasumit ja NKT 24,7x.

Täiendavad katalüsaatorid võiksid tulla 2024. a 13. novembril, mil ettevõte paneb paika oma järgmise nelja aasta kasvuvisiooni. Esimese kvartali konverentsikõnes ei tahetud üldse rääkida pikematest prognoosidest, kuna need saavad olema investorite päeval üheks oluliseks nurgakiviks.

Ettevõttel oli neljanda kvartali seisuga (bilanss ja rahavoog avaldatakse vaid poolaasta seisudega) vaba raha 1,1 mld EUR, võimaldades neil ehitada ka kolmandat kaablit paigaldava laeva.2023.a normaliseeritud vaba rahavoog oli 454 miljonit eurot ja netovõlg ulatus 214 miljoni euroni, mis jättis netovõla ja EBITDA suhte üsna madalale 0,4x peale. Esimeses kvartalis emiteerisid nad 350 mln euro eest võlakirju. La Triveneta ülevõttu finantseeritakse võla ja rahaga, ent maksimaalselt tõstab see netovõla ja EBITDA suhte firma sõnul 1,0-ni.

--Võimalused: elektrifitseerimise megatrend veab Nexansi kõiki ärisid, ent eriti ülekande ja jaotuse segmente, kus on väga kõrgeks kasvanud (6,7 mld) täitmata tellimused ning Euroopa võrguoperaatorid on hakanud prioritiseerima investeeringuid võrgustiku laiendamiseks ja uuendamiseks. Uuringute kohaselt vajatakse maailmas urbaniseerumisest ja uute äride tekkimisest kujuneva nõudluse tõttu täiendavalt 55 mln km kaableid olemasolevale 85 miljonile kilomeetrini. Samal ajal tuleb potentsiaalselt välja vahetada ka 40% olemasolevatest kaablitest. Nexans jätkab järjest rohkem elektrifitseerimise suunal oma müügi kasvatamist, mis annab võimaluse ka marginaalide parandamiseks.

--Riskid: Mitte-elektrifitseerimise üksus on avatud laiematele makrotrendidele ja ka kõrged intressimäärad on tagasi hoidmas kaablite nõudlust kinnisvaraarenduses. Vase edasine kiire tõus võib vähendada selle kättesaadavust kaablitootjate jaoks ning vähendada ka vaba rahavoogu, kuna vase varude ümberhindluse tõttu käibekapital suureneb. Nexansi sõnul avaldab vase jõudmine 11–11,5 tuhande dollarini tonni eest praegu veel marginaalset mõju rahavoole. Ettevõte sihib 2024.a normaliseeritud vabaks rahavooks 200–300 mln EUR.

Kokkuvõttes on kõikide suuremate kaablitootjate aktsiad alates eelmise aasta sügisest väga tugevalt rallinud, kuid nendest kolmest (NKT, Nexans ja Prysmian) on jäänud soodsama valuatsiooni juurde vaid Nexans. Erinevus tuleneb osaliselt sellest, kui palju keegi elektrifitseerimise ja veel konkreetsemalt eriti kiire kasvuga kõrgepingekaablite tootmisega on seotud. NKT-l on sisuliselt kogu müük seotud elektrifitseerimisega (57% sellest koguni puhtalt kõrgepingekaablid aga nende tootmismahu kasv on kuni 2026.a piiratud), Itaalia kaablitootjal Prysmianil u 90% ja Nexansil ligi 60%.

Samuti hoiab Nexansi valuatsiooni tagasi jätkuv transformatsioon rohkem elektrifitseerimise suunal, aga alates 2019. a on progress olnud selge: toona moodustas energiaülekanneteks vajalike kõrgepingekaablite tootmise segment 16% (ülejäänud suurematest üksustest oli 39% seotud ehitusturuga ja 25% tööstusega). Edasist transformatsiooni elektrifitseerimise suunal võiks aidata saavutada La Triveneta omandamine, kui konkurentsiamet selle heaks kiidab. Ühtlasi annaks see tõenäoliselt juhtkonnale suurema kindluse esitleda sügisel investoritele järgmise nelja aasta kasvueesmärkide.

Nexansi aktsia Prantsusmaa börsil (valge), järgmise 12 kuu oodataval kasumil põhinev P/E (lilla) ja järgmise 12 kuu oodataval EBITDA-l põhinev EV/EBITDA kordaja (kollane). markdown-image Allikas: Bloomberg