iStock-1413557066.jpg

Finnair emiteerib 570,4 miljoni euro eest uusi aktsiaid

Uute aktsiate märkimisperiood algab reedel, 3. novembril kell 9.30 Soome aja järgi ja lõpeb 17. novembril kell 16.30. NB! LHV kliendid saavad märkimissoove edastada kuni 9.11.2023 kella 12.00-ni olenevalt meie välismaakleri poolt seatud tähtaegadest. Emissiooni täies mahus toimumise korral suureneb ettevõtte aktsiate koguarv 1,4 miljardilt enam kui 14 korda rohkem kui 20,4 miljardini. Ajavahemikul 3. novembrist kuni 17. novembrini on märkimisõigused ka vabalt võõrandatavad.

LHV kliendid saavad märkimises osaleda internetipanga jaotises: „Raha kasvatamine“ → „Väärtpaberite märkimine“.

Finnairi 30. oktoobril avalikustatud aktsiaemissioonitingimuste kohaselt on aktsiate märkimisel eelisõigus aktsionäridel, kes 31. oktoobri päeva lõpu seisuga juba omavad Finnairi aktsiaid. Iga olemasoleva aktsia kohta said aktsionärid 1 õiguse. Iga kahe õiguse eest saab märkida 27 Finnairi aktsiat ja murdosaline märkimine pole lubatud. Seega nt. 1 õiguse eest 13,5 aktsiat märkida ei saa, vaid tuleb märkida 2 õiguse eest 27 aktsiat.

Finnair on Soome suurim lennufirma, mis koos oma tütarettevõtetega on Soomes domineeriv nii sise- kui ka rahvusvahelistel lennureisidel. Ettevõtte suurim aktsionär on hetkeseisuga Soome valitsus, kellele kuulub 55,84% aktsiatest. Soome valitsus on juba ka teatanud, et plaanib oma õigusi uute aktsiate märkimiseks täies mahus kasutada.

Õiguste omanikel tuleb igal juhul tegutseda

Olemasolevad Finnairi aktsionärid, kes õigused kontole said peavad arvestama, et neil on igal juhul vaja midagi nendega teha. Kui õigusi uute aktsiate märkimiseks ei kasutata ega neid maha ei müüda, siis aeguvad nad väärtusetuna. Juhul kui investor märkimises ei osale, lahjeneb tema osalus 93,1%. Õigusi omaval investoril on kolm valikut:

  • Osaleda kõigi õiguste ulatuses uute aktsiate märkimises
  • Müüa õigused börsil
  • Soovi korral võib õigusi ka börsilt juurde osta, et neid märkimiseks kasutada

Aktsiaõigused on Helsinki börsil kaubeldavad alates 3.11.2023 kuni 13.11.2023 sümboli FIA1SU0123 all.

Kuidas Finnairi märkimisõiguste hind kujuneb?

Õiguste teoreetiline kauplemishind kujuneb märkimishinna 0,03 eurot lahutamisel aktsia turuhinnast 0,05 ja selle korrutamisel iga õiguse eest märgitavate aktsiate arvuga. Valem (0,05 - 0,03)*13,5 = 0,27. Seejuures tuleb arvestada, et teoreetiline kauplemishind põhineb vaid praegusel turuhinnal.

Rohkem infot märkimise kohta leiab Finnairi kodulehelt: https://investors.finnair.com/en/rights-issue-2023

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest. Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised. Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.