iStock-986839892.jpg

Indeksid on 10 aasta keskmistest täna kallimad

2024. aasta teises kvartalis jätkus indeksite võidukäik. Sedapuhku tõusid aga odavamad arenevate riikide aktsiaindeksid rohkem, mis soosis võrreldes konkureerivate indeksifondidega rohkem arenevatele turgudele raha investeerivaid LHV II ja III samba indeksifonde. Täpsemalt tõusid arenenud turud euros netos mõõdetuna MSCI indeksite baasil kvartaliga +3,4% ja arenevad turud +5,8%.

LHV indeksifondide portfellid kauplevad täna 16,2 korda kaalutud 12-kuu ettevaatavat kasumit, 2,7 korda jooksva raamatupidamisväärtuse suhtarvu ja pakuvad 2,1% dividendimäära. Viimase 10 aasta keskmiste kordajatega võrreldes on portfelli valuatsiooni kordajad täna juba kallimad. Arenenud aktsiaturgude indeksi MSCI Worldi hinna ja 12 kuud ettevaatava kasumi suhtarv ehk P/E on täna 11% üle 10 aasta keskmise, arenevatel turgudel MSCI Emerging Markets indeksi näitel 3% üle keskmise. Jooksvat raamatupidamisväärtuse suhtarvu P/B vaadates näeme, et esimesel juhul ollakse keskmisest kallimad koguni 31%, teisel juhul 6%.

Keskmisest kallimad kordajad ei tähenda, et indeksid peaks selle peale kohe allapoole liikuma, kuid vähendab tõenäoliselt indeksitelt tulevikus teenitavat tootlust, sest on vähetõenäoline, et hinnatasemed võrreldes keskmiste kordajatega jäädavalt oluliselt kõrgematele tasemetele püsima jäävad või et ettevõtete kasumikasv võrreldes ajaloolise keskmisega nüüd oluliselt püsivalt suurem oleks.

Valimised Euroopas ja USAs

Maailm elab 2024. aastal spordivõistluste ja valimiste laines. Valimised on olulised seetõttu, et ajalooliselt on valimiste aastad investoritele olnud reeglina head aastad, sest poliitikat ajastatakse nii, et rasked otsused tehakse ära valimiste järgselt ning head olud jäävad valimiste eelsesse aega, et oleks suurem tõenäosus tagasi valitud saada.

Euroopa Parlamendi valimised on Euroopas äsja lõppenud ning kuigi hääli mängiti eri leeride lõikes päris palju ümber, tundub hääletustulemusi vaadates, et Euroopa jätkab siiski enam-vähem senisel kursil. USA valimised toimuvad novembris ning pärast juuni lõpus peetud Bideni-Trumpi presidendidebatti vähenesid Bideni šansid tagasivalituks saada päris oluliselt. Üles on kerkinud koguni küsimus, kas ta üldse peaks uueks ametiajaks kandideerima. Üheltpoolt tõotaks Trumpi uus ametiaeg teatud ebakindlust, teiselt poolt on ta silma paistnud ekspansiivse fiskaalpoliitika toetajana, kellele meeldib majandust stimuleerida ja kes ei karda riigi rahakoti raudu avada ka laenuraha arvelt.

Fondijuht vahetub, strateegia jääb

LHV indeksifondid on traditsiooniliste valuatsiooni mõõdikute poolest täna sisult odavaimad ning suurima hajutatusega Eesti pensioni indeksifondid. Kokku kuulub LHV indeksifondidesse tükike 5000st erinevast ettevõttest üle maailma. Teise kvartali jooksul jätkus tehnoloogiasektori aktsiate tõus ja nende kontsentreerumine indeksite suurimate positsioonide seas. 10 suurima osakaaluga ettevõtet on 2024. aasta teise kvartali lõpu seisuga nüüd LHV indeksifondides: Taiwan Semiconductor 3,6%, Microsoft 3,0%, Apple 2,9%, NVIDIA 2,8%, Alphabet 1,9%, Amazon 1,7%, Tencent Holdings 1,6%, Samsung Electronics 1,4%, Meta 1,1% ja Alibaba 0,7%.

15. mail teatasime börsile, et lahkun pärast 18 aastat LHVs töötamist Varahalduse juhatuse liikme ja fondijuhi kohalt selle aasta 31. juulil. Mu kirg investeerimise vastu ei ole kuhugi kadunud, tegelikult on see kõigi nende aastatega hoopis kasvanud, kuid muutused on elus – nii nagu ka börsidel – alati paratamatud. LHV indeksifondid olid esimesed Eesti pensioniturule jõudnud indeksifondid, kui me nendega 2016. aasta novembris alustasime. Tänaseks on nii LHV II kui III samba indeksifondis mõlemas ca 23-25 tuhat klienti, nende fondide maht kokku ligi 200 mln eurot ja indeksifondide osakute väärtused on oma kõigi aegade tippude juures.

Eesti II samba mahust on eri turuosaliste kõigis indeksifondides tänaseks kokku ca 25% kogu Eesti II samba pensionirahast ning ca 50% III samba rahast. Indeksite jaoks on viimane aastakümme olnud väga hea aeg ning selle laineharjal on nende populaarsus väga kiiresti kasvanud. Pensioni investeerimises on indeksid kindlasti tulnud selleks, et jääda. Kuid indeksitesse investeerimine eeldab ka inimeselt ise veidi suurema huvi tundmist oma pensionivara käekäigu ja eri indeksitesse investeerimise atraktiivsuse ja võimaluste vastu. Vahel on odavamad ühed indeksid, vahel teised ja vahel võivad olla kõik indeksid liiga kallid – Eesti pensioniturul on tänaseks piisavalt suur valik eri indeksitooteid, et valida endale sobivaim. LHVs oleme olnud seisukohal, et kui väga pikka perioodi vaadata, siis ajalooliselt on parima tulemuse andnud arenevate aktsiaturgude indeksid ja kui need on hinnastatud täna ka teistest turgudest odavamalt, siis tulevikku vaadates võiks sealt ka ju hea tulemuse saada.

Alates augustist võtab indeksifondide igapäevase juhtimise ja tehingute tegemise üle meie pikaaegne investeerimistiimi liige Erko Rebane. Järgmine kvartali kiri oktoobri alguses tuleb juba temalt.

Minu poolt aitäh teile usalduse eest, kummardan.

Joel Kukemelk
Fondijuht

Tutvu lähemalt LHV II samba pensionifondiga Indeks ja III samba fondiga Indeks III