luca-dugaro-51QuDmUuySk-unsplash (1).jpg

Investeerimise olümpia

Pariisi olümpiamängud kestavad 26. juulist 11. augustini. Investeerimisel on olümpiamängudega tegelikult rohkem seoseid, kui pealtnäha arvata võiks. Olümpiamängud näitavad, kui paljudel kõikvõimalikel aladel on omavahel võimalik mõõtu võtta – kärestikuslaalomist, rulasõidust, breiktantsust, vibulaskmisest, triatlonist kuni erinevate traditsiooniliste meeskondlike pallialadeni välja. Ka investeerimisel on väga palju erinevaid varaklasse ja investeerimisvaldkondi. Suurepärane judokas ei ole tõenäoliselt hea ujuja ja parim kaljuronija ei tea ilmselt kuigi palju purjetamisest. Eri aladel on vaja oma lähenemist ja spetsiifilisi oskusi. Rohelise fondiga investeerime maailma pikaajalistesse rohetrendidesse – see pole 400 meetri jooks, vaid maraton. Maratoonarit ei morjenda, kui sprinter teda esimestel kilomeetritel edestab, maratonijooksus on tema päris vastasteks vaid teised maratoonarid.

Juuli tulemus +1,7%

Juuli oli suurte üles-alla liikumistega kuu. Kuu esimeses pooles tegid USA indeksid oma uued ajaloolised tipud, kuu teine pool oli aga nõrk ning pikalt tõusnud tehnoloogiasektorist lasti auru välja. 24. juuli Nasdaq indeksi 3,6%line ühepäevane langus oli viimase 2 aasta suurim. LHV II ja III samba rohefondide juulikuu tulemuseks oli vastavalt +1,7% ja +1,9%.

Juulis kaardistasime uusi võimalikke investeerimisobjekte ja jälgisime oma portfelliettevõtete 2. kvartali tulemusi. Kui Euroopa Keskpank on oma esimese intressilangetuse viimase enam kui 5 aasta jooksul nüüdseks ära teinud, siis USA Föderaalreservilt ootame seda sügisel. Raha kontrollimatu kallinemise ajastu on läbi saanud ja liigume stabiilsema raha hinna keskkonda – see on kapitaliintensiivsete pikaajaliste roheinvesteeringute tegemisel hädavajalik ja oodatud areng.

Kuhu me selle raha ikkagi investeerinud oleme?

Juuli lõpu seisuga oli LHV Rohelisel Pensionifondil kokku 39 erinevat investeeringut. 35% fondist oli investeeritud taastuvenergiasse, 22% elektrifitseerimisse, 15% akutehnoloogiasse, 10% energiatõhususse, 8% ringmajandusse, 4% metsa- ja põllumajandusse, 1% vesinikutehnoloogiasse ning 5% oli rahas.

Meie 10 suurimat üksikinvesteeringut – kõik vahemikus 2,0%...3,5% fondi mahust – on Hollandis ja Belgias jäätmekäitlusega tegelev Renewi, roheenergiat pakkuv Leedu Ignitis, soojustusmaterjale tootev Taani Rockwool, börsivälise erakapitaliinvesteeringuna Norra jäätmekäitlusettevõte NG Group, hoonete kliimajalajälge vähendavaid materjale tootev Prantsusmaa Saint-Gobain, elektriautosid ja taastuvenergia salvestus- ja laadimislahendusi tootev ameeriklaste Tesla, Hiina elektriautoturu vaieldamatu liider BYD, Birdeye Eesti metsainvesteeringud, Soome paberitootja UPM ja Taani tuulikutootja Vestas. Erinevate börsil kaubeldavate fondide kaudu, mis Rohelisest fondist moodustavad ligi poole, saame täiendavalt laia ligipääsu paljudele päikeseenergia, akutehnoloogia ning elektrifitseerimises hädavajalike metallide tootmise ja töötlemisega seotud ettevõtetele.

Renewi kaupleb täna 4,5x 2025. aasta EV/EBITDAt (s.o. ettevõtte väärtus jagatud intresside, maksude ja amortisatsiooni eelse kasumiga), Ignitis 5,1x, Rockwool 8,9x ja Saint-Gobain 6,6x. Viimase 10 aasta keskmine ettevaatav EV/EBITDA kordaja on olnud Renewil 6,5x, Ignitisel alates börsile tulekust 6,6x, Rockwoolil viimasel 10 aastal 9,1x ja Saint-Gobainil 6,5x. Oleme täna keskmiste või alla keskmiste kordajate juures nendes nimedes. Tesla ja BYD on kasvuaktsiad, kus ei ole pikka stabiilset äriajalugu, mille vastu kordajaid võrrelda ja nende käekäiku mõjutab eelkõige maailma elektrifitseerimise trend tervikuna. Kui Saint-Gobain on olnud Morgan Stanley analüüsimaja top pick valik juba mõnda aega, siis Tesla lisati sellesse nimekirja 29. juulil. UPM kaupleb 8,0x 2025. aasta EV/EBITDAt ja Vestas 9,3x – kuigi mõlemad ettevõtted on sisendihindade osas väga tundlikud, on ka need kordajad nende viimase 10 aasta ettevaatavatest EV/EBITDA ajaloolistest kordajatest täna väiksemad. Need loovad head eeldused maratonijooksus hea tulemuse tegemiseks, eriti kui vastutuul kõrgete intressimäärade näol on vaikselt ära kadumas, sest rohepööre laiemalt eeldab suuri kapitalimahukaid investeeringuid, kus iga protsendipunkt on arvel – mida odavam on laenuraha, seda paremad on äri väljavaated rohesektoris toimetavatele ettevõtetele.

Oma riik on kallis, oma planeet on veel kallim

Lõpetuseks üks filosoofiline mõte ka. Nüüd, kus me oleme lõpuks aru saanud, et tühi lootus, et keegi meie riigi kallale jõuga kippuda ei soovi, ei ole parim strateegia oma riigi pikaajaliseks säilitamiseks ja et me peame päriselt oma rahakotte kergendama, et muuta Eesti justkui üheks tugevalt kaitstud herilasepesaks, mida suur poiss tokiga torkima ei tahaks tulla, on mul ka üks laiem küsimus. Kui oma riik on kallis, siis miks me arvame, et oma elusõbraliku keskkonnaga planeet peaks tulema tasuta või iseenesest mõistetav olema? Kas paljas lootus, et me ei pea midagi tegema, et oma stabiilset elukeskkonda lõpmatult säilitada, ei ole mitte sama halb strateegia, kui oma riigi kaitsejõududesse investeerimata jätmine? Oma riik on kallis, oma planeet tegelikult veel kallimgi. Juulis nägime uute kuumarekordite püstitamist - need, kes propageerivad kliimaneutraalsete strateegiate ja rohepöörde eiramist, ei saa lihtsalt veel aru, mis tegelikult kaalul on.

Tutvu lähemalt II samba pensionifondiga Roheline ja III samba fondiga Roheline III.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest. Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised. Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga. Tutvu võrreldud fondide viimase 2, 3 ja 5 kalendriaasta keskmiste tootlustega. Fondide lühikese ajaloo tõttu andmed 5 aasta kohta puuduvad. Pensionifondi Roheline viimase 12-kuulise perioodi (31.07.2023-31.07.2024) tootlus on -14,93%. Pensionifondi Roheline III viimase 12-kuulise perioodi (31.07.2023-31.07.2024) tootlus on -14,78%.