LHV2030c.jpg

Kasvukonto eksperimendi IV kvartali tulemused

2023. aasta neljas kvartal on läbi saanud ja aeg on teha ülevaade, kuidas muutusid meie Kasvukonto eksperimendis osalenud Eesti tuntud väikeinvestorite portfellid. Ülesandeks oli koostada LHV Kasvukonto portfell, mille kaudu nad investeeriksid igakuiselt 10-aastases perspektiivis keskmisest kuupalgast 10%. Portfellide seisu uuendame kord kvartalis.

Ülesanne oli sellevõrra raskem, et vahepeal fondivalikut muuta ei saa. Seega tuli portfelli koosseis hoolikalt valida ja proovida ette ennustada parimat tootlust toovad regioonid või sektorid kümne aastases perspektiivis. Sissemaksete summasid korrigeerime vastavalt keskmise palga muutusele. 10% suurus on valitud selle järgi, mis võiks olla sellist palka teenivale töötajale jõukohane igakuiselt kõrvale panna, ilma et elustandard oluliselt kannataks. Lõppenud kvartalis lisasid osalejad oma portfelli igakuiselt 144 eurot ja tänase seisuga on iga investor oma virtuaalportfelli investeerinud kokku 6099 eurot.

Kolmanda kvartali tulemusi saad vaadata siin.

2023. aasta neljas kvartal möödus eksperimendis osalenutele kokkuvõttes võidukalt, peamiselt tänu tehnoloogiasektori jätkuvale eduloole, kuhu moel või teisel on investeerinud enamik osalejaid.

Osalejate valitud 14 fondist näitas lõppenud kvartalis parimat tootlust Bitcoini hinnaliikumist järgiv COINXBE, kuhu väikese 2% panuse tegi 2020. aastal vaid Tauri Alas. Kui neljandas kvartalis suurenes fondiosaku väärtus 45%, siis alates eksperimendi algusest on see kirja saanud 339% tootluse.

Tootlusmääralt teiseks parimaks fondiks kujunes neljandas kvartalis USA väikeettevõtteid koondav XRS2, mis näitas kvartalivõrdluses 11% tootlust. Pea nelja aastaga on väikeettevõtted küll alla jäänud suurfirmasid koondavale SXR8-le (tootlused vastavalt 31% ja 55%), kuid edestanud maailma ettevõtteid koondavat VWRL-i kolme protsendipunktiga. Põhjuseks võib tuua arenevate turgude kehva käekäigu, mille osakaal ei ole maailma indeksis küll suur, kuid piisav, et vähendada oluliselt fondi tootlust.

Hiina ettevõtteid koondav XCHA alanes neljandas kvartalis 9%, olles kehvima tulemuslikkusega fond lõppenud kvartalis. Just sellesse fondi on 100% ulatuses investeerinud Äripäeva väljamõeldud tegelane Investor Toomas, kelle portfelli väärtus jätkas neljandas kvartalis vähenemist, jõudes 5066 euro peale (III kv 2023: 5093 eurot).

Tabelit juhib jätkuvalt Marko Oolo, kelle portfell koosneb 100% ulatuses tehnoloogiaettevõtteid koondavast EXXT-st, mis sai neljandas kvartalis kirja 8% tootluse. Alates eksperimendi algusest on tehnoloogiaettevõtted kerkinud pea 85% võrra, mis märgib COINXBE järel paremuselt teist tootlusmäära. Lisaks Marko Oolole investeerivad EXXT-sse Rahakratt (20% portfellist) ja Rahapuu blogi pidav Tauri Alas (21% portfellist).

markdown-image

Eksperimendis osalejad on 2023. aasta neljanda kvartali seisuga valitud fondidesse investeerinud juba pea neli aastat ning positiivne on see, et hoolimata turukõikumistest on enamik investoritest oma portfelliga plussis ning nende portfelli koguväärtus ületab enda investeeritud raha. Kui kuni 2023. aasta alguseni oli kõikide osalejate portfellide käekäik üsna sarnane, siis alates eelmise aasta teisest poolest on muutunud lahknevused märgatavalt suuremaks. Mida aeg edasi, seda rohkem hakkab portfelli väärtust mõjutama valitud fondide käekäik. Samal kerkib üha paremini esile liitintressi mõju – kui algusaastatel oli portfelli väärtuse suurenemise taga peamiselt osalejate igakuiselt lisatavad säästud, siis mida aeg edasi, seda rohkem hakkab portfell end liitintressi toel ise kasvatama.

markdown-image

Kokkuvõttes püsivad enamik eksperimendis osalejaid portfelli kogutootluse joonel ühel kõrgusel, kuid suuremal määral eristuvad need investorid, kelle portfell on rohkem kontsentreeritud ja investeerivad vaid mõnda üksikusse fondi. Hajutatuma portfelliga osalejate portfelli koguväärtus jääb neljanda kvartali seisuga vahemikku 6829 -7335 eurot, näidates, et pikaajaliselt investeerides ei ole oluline niivõrd konkreetse fondi valik, vaid hajutatus ja järjepidevus. Ostes portfelli vaid ühe kindla sektori või piirkonna ettevõtteid koondavat fondi, on võimalik potentsiaalset tootlust suurendada, kuid teisalt on suurem oht ka ebaõnnestuda.

markdown-image