buffett (5).jpg

Kuhu investeerisid Buffett ja Tepper IV kvartalis?

Veebruari keskel avaldasid teiste seas USA kaks tuntud investeerimisfirmat Berkshire Hathaway ja Appaloosa Management aruanded tehingutest, mida tehti 2023. aasta neljandas kvartalis. Kuigi eelmise aasta lõpu tõusev aktsiaturg aitas mõlemal fondijuhil portfelli koguväärtust suurendada, läksid nad 2024. aastale vastu ettevaatlikkusega, olles mõlemad aktiivsemad müügipoolel ning suurendades vaba raha osakaalu portfellides.

Appaloosa fondi asutajat ja juhti David Tepperit on Forbes-i poolt nimetatud oma põlvkonna kõige edukamaks riskifondijuhiks (ehkki paljudel analüütikutel on kindlasti teistsugune arvamus). Tepperi isikliku varanduse suuruseks hinnatakse 20,6 miljardit dollarit.

  1. aasta neljanda kvartali seisuga hõlmab Tepperi portfell kokku 21 väärtpaberit, mida on võrreldes eelneva kvartaliga 8 võrra rohkem. Portfelli kogu turuväärtus suurenes kvartaliga 14% võrra 5,8 miljardi dollarini, olles peamiselt tingitud tehnoloogiaaktsiate, sealhulgas Nvidia jätkuvast rallist. Sektorite lõikes moodustab Tepperi portfellis suurima osa tehnoloogia (39%), millele järgnevad sideteenuste sektor 25%ga ja tsüklilised tarbekaubad 23%ga.

Kuigi kolme suurima positsiooni järjestus on Tepperi portfellis püsinud kvartaalses võrdluses sama, müüs ta ära osa Meta Platformi aktsiatest (−5%) ning ostis juurde Microsofti ja Amazoni väärtpabereid vastavalt 4% ja 5% ulatuses. See tähendab, et kolm suurimat positsiooni moodustavad kogu portfellist nüüd enam kui 30%, kuid kui juurde arvestada ka 9%lise osakaaluga Nvidia ja veel mõned positsioonid, siis võib öelda, et suure osa portfelli arengust teevad vaid käputäis aktsiaid.

Alles 2023. aastal kolmandas kvartalis Nvidia aktsiat juurde ostnud Tepper muutis neljandas kvartalis meelt, vähendades positsiooni 23% võrra ning müües ettevõtte aktsiaid ära 116 miljoni dollari ulatuses. Tehnoloogiasektorist vähendas Tepper veel Inteli, Alphabeti ja Taiwan Semiconductor Manufacturing aktsiate arvu vastavalt 83, 63 ja 52 miljoni dollari ulatuses. Hiina e-kaubandusettevõtte Pinduoduo aktsiate müügist vabanes Tepperile 91 miljardit dollarit. Neljandas kvartalis muutis Tepper järsult meelt ka Hiina kinnisvaratehingute platvormi haldava KE Holdingsi osas, millesse ta alles kvartal varem oli teinud 37 miljoni dollari suuruse investeeringu. Sel puhul vähenes aktsiate arv 29% võrra.

Tepper sulges neljandas kvartalis kolm positsiooni, eesotsas jällegi Hiina e-kaubandusfirma, JD.com-ga. Tehnoloogiasektoris müüs Tepper ära Anet Networksi positsiooni, mille osakaal portfellist oli 1%, ja energiasektorist Enterprise Products Partner, mis moodustas 0,3% portfelli kogumahust. Uusi positsioone avas Tepper neljandas kvartalis kogunisti 10, millest märkimisväärseim oli hinnanguliselt 140 miljoni dollariline investeering maailma suuruselt kolmandasse tarkvarafirmasse Oracle. Sellega investeeringud tehnoloogiasektorisse piirdusid, kui ostutehingu summa poolest teisele kohale platseerus kullerteenuseid pakkuv United Parcel Service ja kolmanda koha sai tervishoiusüsteemi opereeriv HCA Healthcare. Lisaks avas Tepper positsioone tsüklilisi tarbekaupu pakkuvates ettevõtetes ja tööstusfirmades.

Kui mitmed müügitehingud hõlmasid neljandas kvartalis Hiina ettevõtteid, siis üks neist sattus ka ostupoolele, kui 21% võrra suurendati olemasolevat Alibaba positsiooni, kus Tepperil on 0,16% suurune osalus 337 miljoni dollari ulatuses. Portfelli kogumahust moodustab see aga 5,8% ning on tõusnud pärast ostutehingu teostamist portfellis suuruselt kuuendaks positsiooniks. Kütuse logistika- ja jaotusteenused pakkuva MPLX-i puhul aktsiate arvu peaaegu neljakordistati ning hotelle ja kasiinosid haldava Eldorado Resortsi osas suurendas Tepper panuseid 48% ulatuses.

Valdusfirma Berkshire Hathaway tegevjuht Warren Buffett on üks kõigi aegade edukamaid investoreid, keda tuntakse ka hüüdnimega „Omaha oraakel“. Buffett ostis oma esimese aktsia 11-aastaselt ning tema väärtus on kasvanud 133,3 miljardi dollarini (millest lõviosa on ta lubanud heategevuseks ära anda). Buffett on tuntud ka omanimelise indikaatori poolest, mis on turuosaliste seas laialt kasutatav mõõdupuu otsustamaks, kas aktsiaturg on parasjagu üle- või alahinnatud.

Berkshire Hathaway neljanda kvartali üheks kõige märgilisemaks tehinguks oli suurima positsiooni, Apple’i, osaline müük, mis on Buffetti puhul üsna haruldane nähtus. Viimati kärpis Buffett Apple’i positsiooni 2020. aasta teises pooles, müües ettevõtte aktsiaid 11 miljardi dollari ulatuses ning mida ta hiljem nimetas suureks veaks. Seda viga parandas ta 2022. aastal, kui lisas Apple’i aktsiaid 31 miljardi dollari ulatuses, kuid nüüd 2023. aasta neljandas kvartalis on ta asunud jällegi müügipoolele, vabastades Apple’ist 10 miljoni aktsia ulatuses raha. Ligikaudu 2 miljardi dollari suurune müügitehing on varasemate tehingutega siiski üsna marginaalne ning oluliselt ei muutunud ka Apple’i osakaal portfellis, mis moodustab investeeringute kogumahust endiselt poole.

Muudest müükidest vähendas Buffett oluliselt arvutiriistvaraettevõtte HP positsiooni, müües ära 78% aktsiatest, ning massimeediakonglomeraadi Paramount Globali puhul vähenes aktsiate arv 32%. Täielikult sulges Buffett neljandas kvartalis kokku neli positsiooni, millest kõige märkimisväärsem D.R. Hortoni ligi 6 miljoni aktsia müük. Kuna positsioon avati alles 2023. aasta teises kvartalis ja Buffetti investeerimisstrateegia põhineb pigem pikaajalisel hoidmisel kui positsioonikauplemisel, siis on see tehing mõnevõrra üllatav. Samas on Buffett neljandas kvartalis väljunud ka kindlustusteenuseid pakkuvast Markelist, mis jõudis portfellis olla kaks aastat, ja finantstehnoloogiafirmast StoneCo, kuhu tehti investeering 2018. aasta lõpus.

Uusi positsioone Berkshire Hathaways neljandas kvartalis ei avatud, kuid naftafirma Chevroni aktsiaid osteti juurde 14% ulatuses ning ringhäälinguettevõtte SiriusXM positsiooni suurust enam kui neljakordistati. Nendest ostudest hoolimata kujunes müügitehingute kogusumma neljandas kvartalis suuremaks ostutehingute kogusummast, mis võib tähendada, et Berkshire Hathaways ollakse jätkuvalt ebakindlad aktsiaturgude edasiste arengute suhtes.

markdown-image Suuremad positsioonid on võetud väärtpaberite turuväärtuse järgi, numbrid sulgudes tähistavad positsiooni aktsiate arvu muutust. TOP3 uued on reastatud ostetud koguse järgi. TOP3 müüdud on reastatud müüdud koguse järgi. TOP3 lisatud ja TOP3 vähendatud on reastatud aktsiate arvu muutuse alusel. Kõigil sulgudega ridadel on sulgudes positsiooni aktsiate arvu muutus. Allikad: nasdaq.com

Kuidas me seda teame? USA-s on investeerimisfondidel (ehk institutsionaalsetel investoritel) kohustus esitada väärtpaberi- ja börsijärelevalvele (SEC) igas kvartalis aruanne 13F, kus on välja toodud investori kõik positsioonid ning nendega seotud tehingud. Kohustus on raporteerida ainult USA väärtpabereid ja pikkasid positsiooni, seega lühikeseks müüdud aktsiaid need aruanded ei sisalda. Tuleb veel märkida, et kuna investoritel on kohustus aruanded avaldada 45 päeva jooksul pärast kvartali lõppu (ning üldjuhul nad ka seda varem ei tee), siis ei peegelda kvartalilõpu seisuga kirja pandud info enam investeerimisfondi või –firma viimast seisu. Siiski pakuvad 13F-aruanded väga head võimalust heita pilk fondide (ja nende maailmakuulsate juhtide) mõttemaailma. Neid aruandeid analüüsides võib saada hea aimduse, kus näevad tuntud investeerimisgurud kasvupotentsiaali ja kus pigem mitte.