imgonline-com-ua-resize-oLFCIZt5LtSNRL.jpg

Kuhu investeeriti LHV Kasvukontoga IV kvartalis 2023?

2023. aasta neljas kvartal möödus nii USA kui paljude teiste aktsiaturgude jaoks tugevalt, sealjuures eriti võidukad olid arenenud turud, mis moodustavad suurema osa LHV Kasvukonto väärtpaberite valikust. Valikus olevast 44st fondist näitasid positiivset tootlust 42, samas kui 29st üksikaktsiast lõpetasid kvartali positiivselt 22. Artiklis vaatame lähemalt peale, mis Kasvukontos neljandas kvartalis toimus ning milliseid valikuid investorid tegid.  

2023. aasta IV kvartali seisuga on olemasolevatest positsioonidest endiselt enim investeeritud USA suurimaid ettevõtteid katvasse fondi SXR8, kus paikneb ligi 22% kogu Kasvukonto mahust. SXR8 osakaal vähenes kvartaliga 1,8 protsendipunkti võrra, ehkki aastataguse IV kvartaliga võrreldes on selle osakaal suurenenud 1,7 protsendipunkti, osaliselt tingituna fondiosaku väärtuse tõusust.

Ajaloolise keskmisena on SXR8 osatähtsus püsinud kõikidest teistest fondidest oluliselt eespool ehk 27% juures. Langus võib tuleneda osaliselt sellest, et viimastel aastatel on Kasvukonto valikusse lisandunud palju uusi instrumente (sh üksikaktsiad), võimaldades kasutajatel valida laiema valiku väärtpaberite vahel ning vähendades seeläbi portfelli sõltuvust ühest kindlast instrumendist.

Kasvukonto kasutajate teine suurim investeering on peamiselt USA tehnoloogiaettevõtteid järgiv EXXT, kus paikneb IV kvartali seisuga 12% kogu Kasvukonto varadest. Fondi osakaal investeeringute kogumahust on kvartaliga vähenenud 0,8 protsendipunkti võrra, ehkki suurenenud aastataguse kvartaliga võrrelduna 0,5 protsendipunkti võrra.

Ülemaailmse fookusega VWRL-i osakaal jäi kvartalivõrdluses üldjoontes samaks, vähenedes veidi 9,7% pealt 9,6% peale. Neljandale ja viiendale kohale platseerusid vastavalt dividendimaksjad (ISPA) ja Euroopa suurettevõtteid koondav EXSA, varade mahtude osakaaludega vastavalt 3,6% ja 3,5%. Esiviisikust palju maha ei jäänud ka Bitcoini hinda järgiv COINXBE, mille varade maht suurenes kvartaliga 1,2 protsendipunkti ja ulatus 3,3%ni.

markdown-image Allikas: LHV

Uus raha investeeriti IV kvartalis suuresti vastavalt fondide populaarsusele, eesotsas SXR8-ga, mida soetati 24% ulatuses kõikidest kvartali jooksul tehtud ostudest. USA tehnoloogiasektorit järgivasse fondi EXXT investeeriti protsentuaalselt veidi väiksemas mahus kui kvartal varem, jäädes 10% peale (III kv 2023: 11%). Järgnes VWRL, mida osteti 9% ulatuses ning USA dividendimaksjad, kuhu suunati 5% Kasvukontodele laekunud rahadest.

Tähelepanuväärne on see, et Kasvukonto 44 indeksfondist püsib IV kvartali seisuga populaarseimate ostude hulgas Kasvukonto valiku üks riskantsemaid instrumente - Bitcoini hinda järgiv fond COINXBE, mida osteti 2% ulatuses. Muudest populaarsematest fondidest osteti IV kvartalis aktiivsemalt kinnisvaraettevõtteid koondavat fondi SPYJ ja tervishoiuinnovaatoreid HEAL, mis moodustasid IV kvartalis vastavalt 2,5% ja 2,6% tehtud investeeringutest. Kokku moodustasid 10 suurima ostumahuga väärtpaberit IV kvartalis 67% kogu kvartali jooksul investeeritud rahast, võrreldes 64%-ga aasta varem.

markdown-image Allikas: LHV

Kasvukonto valikus olevate fondide keskmiseks tootluseks kujunes IV kvartalis 6,8%, võrrelduna kvartalitaguse 2,4% langusega. Kui suurimad tõusjad olid peamiselt seotud tehnoloogiaga, eesotsas kahe krüptofondi (COINXBE ja COINETHE) ning robootika ja automatiseerimise ettevõtteid koondava ETF-ga (RBOT), siis kaotajateks osutusid IV kvartalis Hiina ettevõtted (XCHA) ja mitmesugustest toorainetest koosnev SXRS, mis kaotasid kumbki 9%.

Kõikidest kasvukonto fondidest lõpetas IV kvartali plusspoolel 42 ETFi ehk 95%, samas kui kvartal varem oli positiivse tootlusega fondide osakaal vaid 32%.

markdown-image Allikas: Bloomberg

Üksikaktsiate puhul osutusid IV kvartalis võitjateks samuti peamiselt ettevõtted, mis on seotud üht- või teistpidi tehnoloogiaga. Intel kerkis 41%, Netflix tõusis 29% ja Wise edenes 27%. Boeing sai kirja 36% tootluse, kui see põrkas oma madalaimast tasemest alates 2020. aasta aprillist. Langejate poolel domineerisid naftafirmad: Exxon Mobil kaotas 15% ja Equinor loovutas 8%, samas kui Shell piirdus marginaalse 1% langusega. Oluliselt paremini ei läinud ka ravimifirmadel: Pfizer andis ära 13% ja Moderna odavnes 4%.

markdown-image Allikas: Bloomberg

Kasvukonto valikus olevast 44-st fondist teeb regulaarseid väljamakseid 14 ning ülejäänud 30 fondi reinvesteerivad dividendid automaatselt. Väljamakstavatest fondidest pakub kõrgeimat aastatootlust ISPA, mis investeerib sajasse stabiilselt dividende maksvasse arenenud riikide ettevõtetesse, sh Shell, GlaxoSmithKline, Ford, Fortum jne). Fondi jooksev dividenditootlus ulatub 5,9%ni ning väljamakseid tehakse neli korda aastas. Kui aastaga on ISPA oma väljamakseid suurendanud korralikult 20% võrra, siis esikoha võtab endale selles osas tehnoloogiaettevõtetesse investeeriv EXXT, mis on aastaga suurendanud väljamakseid 58% võrra. Hetkel pakub fond vaid 0,4% dividenditootlust, kuid fondis olevate ettevõtete eesmärk ei olegi niivõrd pakkuda kõrget dividenditootlust, kuivõrd laiendada äri ja investeerida kasvu.

markdown-image Allikas: Bloomberg

  1. aasta neljandas kvartalis kujunes LHV Kasvukonto kasutajate ostumahtude osakaaluks 71%, mis on viimase kolme kvartali kõrgeim tase. Samas jääb see endiselt alla ajaloolisele 75% keskmisele, peegeldades kasutajate mõningast ettevaatlikkust aktsiaturgude suhtes.

markdown-image Allikas: LHV

LHV Kasvukonto on üks vanimaid LHV Panga investeerimistooteid, mille kasutajate arv läheneb nüüdseks juba 60 tuhandele.