iStock-1210539393.jpg

Kuidas on läinud LHV Pensioni investeerimiskontodel?

2021. aasta septembris hakkas oma II samba pensioniraha ise investeerima pea 3 tuhat investorit, olles käesoleva aasta alguseks suurenenud enam kui 5 tuhandeni. LHV PIKi kasutajatest koguni 81% on aktiivsed ehk PIK on ühtlasi ka nende II samba aktiivne valik, kuhu suunatakse kogumispensioni igakuised sissemaksed. LHV turuosa selliste aktiivsete PIK-de osas on 79% kõigist Eesti PIK-idest. Selle aasta jaanuarikuu seisuga on LHV PIKi kasutajate suurimate investeeringute esikümme püsinud eelnevate perioodidega võrreldes sarnane, hõlmates nii Balti ettevõtteid, laiapõhjalisi indeksfonde, USA tehnoloogiahiiglasi kui ka suuremaid krüptorahasid järgivaid fonde.

Suurima turuväärtusega positsioonide seas moodustavad PIKi kasutajate kaks suurimat investeeringut, LHV Group ja USA 500 suurimat ettevõtet järgiv indeksfond SXR8, PIKi väärtpaberite kogumahust vastavalt 9% ja 6%, ehkki kümne suurima positsiooni turuväärtusest moodustavad need kaks väärtpaberit kokku juba pea poole ehk 43%. Lisaks sellele, et mõlemad väärtpaberid on populaarsed valikud automaatsel investeerimisel, on eelkõige SXR8 osatähtsust aidanud kasvatada fondiosaku hinna märkimisväärne tõus nii 2023. aastal kui kogu PIK-i turul oleku vältel.

Balti börsi aktsiatest jääb suurimate investeeringute esikümnesse lisaks ka rahvaaktsiana tuntud Enefit Green, mille investeeringute maht jääb veidi alla 6% kogu PIK-i väärtpaberite kogumahust. Coop Pank asub populaarsuselt seitsmendal kohal ning selle osatähtsus on võrreldes aastatagusega omajagu langenud, osaliselt seetõttu, et ettevõte kaotas 2023. aastal oma turuväärtusest pea viiendiku. Kokku moodustavad need kolm Balti väärtpaberit kümne populaarseima väärtpaberi kogumahust koguni 46%, ehkki PIK-i väärtpaberite kogumahus on Balti aktsiate osakaal oluliselt väiksem.

Välisväärtpaberitest domineerivad LHV PIKi kasutajate valikutes laiapõhjalised indeksfondid, eesotsas varem nimetatud 500 suurimat USA ettevõtet järgiv SXR8. Ka krüptovara on LHV PIKi kasutajate seas populaarne instrument, mille abil loodetakse oma II samba varasid kasvatada. Sel puhul investeerivad LHV PIK-i kasutajad peamiselt Bitcoini ja Ethereumi hinda järgivatasse fondidesse COINXBE ja COINETHE, mis kokku moodustavad 4% PIK-i kontodel olevate väärtpaberite kogumahust. Lisaks investeerivad PIKi kasutajad eraldi suurematesse tehnoloogiahiiglastesse, sealhulgas Tesla ja Microsoft, kuid pigem eelistatakse tehnoloogia arengust kasu lõigata läbi laiapõhjalise indeksfondi iShares NASDAQ-100 UCITS ETF, kus ülekaalus on just USA tehnoloogiafirmad.

Kokku moodustavad LHV PIKi kasutajate 10 suurimat positsiooni 37% kogu PIKi mahust, mistõttu omavad nimetatud väärtpaberid portfelli arengule märkimisväärset mõju.

markdown-image Allikas: LHV

LHV PIKi kasutajad hoiavad rahas märkimisväärset osa oma pensionivarast, ulatudes osakaaluna PIKi kogumahust 21%ni. Tõsi, see on ajalooliselt üsna madal tase ja jääb oluliselt alla aasta 2023. aasta algusele kui vaba raha kontodel moodustas ligi 30% portfellidest, kuid märkimata ei saa jätta seda, et nõnda suure vaba raha osakaalu tõttu ei saanud PIK-i kasutajad eelmisel aastal täiel määral osa laiapõhjalisest aktsiaturgude rallist. 100% ulatuses väärtpaberitesse investeerituna oleks LHV PIK-ide väärtus praeguseks palju lähemal sajale miljonile eurole. Jaanuari alguse seisuga moodustab see aga 61 miljonit eurot.

markdown-image Allikas: LHV

2021. aasta septembris pensioni investeerimiskontot kasutama hakanud investorid on praeguseks oma II samba varasid saanud ise juhtida juba enam kui kaks aastat. Selle aja jooksul on LHV PIKi kasutajad näidanud keskmisena −7,0% tootlust, mida saab üha vähem ajada selle süüks, et esimeste pensioni investeerimiskontode avamine ja suuremate ostude tegemine langes 2021. aastal just sellesse aega kui turud olid oma kõigi aegade tippe saavutamas. Mida aeg edasi, seda suuremal määral hakkab portfelli arengut mõjutama turul oldud aeg ja kuna LHV PIK-i kasutajad hoiavad osa oma portfellist rahas, siis peavad turud tõusma veel rohkem, et tootlusega plusspoolele jõuda.

Pensionifondide koondindeks on samal ajal tõusnud 5,1% ehk 12,1 protsendipunkti rohkem kui LHV PIKi portfellid. Olgugi, et EPI üldindeksis on ülekaalus pensionifondid, kus suurem osatähtsus on turvalistel ja väiksema tõusupotentsiaaliga võlakirjadel, on pensionifondid alati 100% investeeritud ning vaba raha kontol pikalt üldjuhul ei hoita.

Seega ei ole LHV PIK-ide mahajäämus pensionifondidest tingitud mitte kehvadest aktsiavalikutest, vaid märkimisväärsest vaba raha osakaalust, mis tõusva turu ajal tootlust ei teeni.

markdown-image Allikas: LHV