austin-schmid-5Dga0T0x6GY-unsplash.jpg

Lainete lummuses

Finantsturud liiguvad oma olemuselt kohati lainetena. Laineharjal sõites kogub optimism ja eufooria võimu, täpselt nagu majanduse hoogsa kasvutsükli ajal. Populaarsed sektorid ja üksikaktsiad haaravad tähelepanu, samas kui moest väljas teemad jäävad justkui piltlikult lainepõhja.

Investeerimise psühholoogiat arvesse võttes võib antud olukorras mõelda, kas lainehari tuleb alla või hoopis algab uus sõit ülespoole. See peegeldab suurepäraselt üleilmselt finantsturgude ettevaatavaid ootusi majanduse väljavaate osas.

Finantsturud hindavad ka erinevate riikide poliitilisi riske ja võimalusi ning kajastavad seda jooksvalt varade hinnaliikumistes. USA presidendivalimiste aastal on see hea näide, kuid sama kehtib ka Euroopa rohepöörde ja teiste sarnaste teemade puhul.

Septembrikuus oli LHV pensionifondi Roheline tootlus 3,9% ja pensionifondi Roheline III 3,5%.

Positiivse kuu taga oli nii USA Föderaalreservi otsus langetada intressimäära 50 baaspunkti võrra kui ka Hiina valitsuse plaan majandust elavdada. Madalamad intressimäärad toetavad eriti taastuvenergiavarasid ning ka erinevaid salvestuslahendusi, mis on vajalikud taastuvenergia katkendlikkuse tõttu.

Teine toetav trend on andmekeskuste ja tehisintellekti arendamisega seotud kasvav vajadus energia järele. Andmekeskused töötavad 24/7 ning vajavad stabiilset energiat.

Näiteks on nii Microsoft kui ka Alphabet (varem Google) suures mahus taastuvenergia ja süsinikuvaba energia kasutajad ning soovivad sellega tarbimise kasvu rahuldada. Andmekeskused vajavad jahutamiseks ka olulises koguses vett.

Mõlemad teemad on head näited sellest, kuidas tehnoloogia arenguga on võimalik esmalt luua uus ressursside kasutamise valdkond ja seejärel arendada tehnoloogiaid, mis võimaldavad neid ressursse tõhusamalt kasutada. See on hea näide sellest, kui keeruline võib olla tehnoloogilise arengu ja keskkonnasäästliku mõtlemise sobitamine ühte lausesse.

Jani Mäenpää
Portfellihaldur

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest. Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised. Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga. Tutvu võrreldud fondide viimase 2, 3 ja 5 kalendriaasta keskmiste tootlustega. Fondide lühikese ajaloo tõttu andmed 5 aasta kohta puuduvad. Pensionifondi Roheline viimase 12-kuulise perioodi (30.09.2023-30.09.2024) tootlus on -4,73%. Pensionifondi Roheline III viimase 12-kuulise perioodi (30.09.2023-30.09.2024) tootlus on -4,66%.