shutterstock_121855303 (2).jpg

LHV 2023. aasta ennustusvõistluse tulemused

2024 täitub LHV finantsportaalis juba 12. aasta, mil korraldame kõikide huviliste vahel ennustusvõistluse, kus saab enda turu ja majanduse tunnetust proovile panna. Erinevate varade, instrumentide ja näitajate liikumised on nüüdseks fikseeritud ja aeg on vaadata, kes sai prognoosimisega kõige edukamalt hakkama.

Kuna börsidel oli 2022. aasta üsna nutune (MSCI World aktsiaindeks langes eurodes mõõdetuna 14%), siis polnud ka LHV foorumi kasutajad üleliia optimistlikud 2023. aastale otsa vaadates. Ehkki aasta esimeses pooles jätkasid keskpangad intressimäärade tõstmist, siis andis aeglustunud inflatsioon teises pooles võimaluse tõstmise tsükkel lõpetada ning võtta tulevikuplaanidesse ühel hetkel uuesti rahapoliitika lõdvendamine. See omakorda toitis börsidel investorite riskiisu.

Kokku osales 2023. aasta prognoosimisel 70 finantsportaali kasutajat, kes kollektiivselt nägid kümnest küsimusest kuue puhul vara või instrumendi õiget liikumist, kuigi mitmel juhul alahinnati seda oluliselt. USA aktsiaturule oodati ligi 5% tõusu, kuid tegelikult sööstis S&P 500 indeks 24% võrra kõrgemale. Tallinna börsil prognoositi üle 7% kasvu ja kuigi aasta algaski väga lootusrikkalt, siis lõpuks jäi järele vaid +0,1%. Samuti kujunes toornafta 16,6% langus suuremaks –6,6% ootusest ning kuld rallis prognoositud 4,2% asemel 13,1% 2063 dollarile. Üsna korrektseks osutus kuue kuu Euribori liikumise ootus ning ka hinnang, et Eesti töötuse määr võib aastaga tõusta 5,6% pealt 7,2% peale.

Vastupidised arengud leidsid aset Eesti sisemajanduse kogutoodangu osas: kui 2022. aasta kolmandas kvartalis näitas SKP 2,4% langust võrreldes 2021. aasta samas perioodiga ja antud punktis loodeti, et 2023.a kolmandas kvartalis võiks meie majandus vähemalt nullkasvu saavutada, siis tegelikult langus süvenes 3,9%-ni. Samuti ei osatud ette näha Bitcoini hinna taastumist 16,5 tuhandelt dollarilt 42,5 tuhandele ega ka Tallinna korteri keskmise ruutmeetri hinna edasist kallinemist 6% võrra 3065 eurole (oodati 14% langust 2474 eurole).

markdown-image

Kümne küsimuse peale kokku eksis kõige vähem finantsportaali kasutaja nimega „rocobaroco“, kes saab auhinnaks finantsalase raamatu. Tema jaoks oli tegemist juba teise võiduga, olles osutunud kõige täpsemaks 2021. aastal. Kõikide osalejate prognooside ja punktidega saab lähemalt tutvuda siin: 2023 prognoosid.xls

Parimate ennustajate väljaselgitamisel kasutasime punktisüsteemi, kus iga küsimuse puhul suhestasime kasutaja prognoosi ja tegeliku näitaja absoluutset erinevust kõikide osalejate absoluutsete erinevuste keskmisega. Mida lähemal nullile oli suhe, seda täpsem oli järelikult kasutaja pakkumine. Juhul kui eksimus jäi keskmisest suuremaks, oli trahvipunktide maksimaalne arv piiratud kahega.

Täiendavalt esitasime kolm lisaküsimust, mis küll punkte ei andnud, ent aitasid mõista paremini foorumlaste kollektiivset hinnangut päevakajalistele teemadele. Eesti poliitmaastikul kujunesid mulluseks suursündmuseks Riigikogu valimised ja sestap uurisime ootusi nende eel. Allolevalt jooniselt on näha, et märksa optimistlikumad oldi Keskerakonna ja EKRE tulemuste suhtes, alahinnati aga eeskätt just Eesti 200 tegelikku häältesaaki.

markdown-image

Veel uurisime, kas sõda Ukrainas saab 2023. aastal lõpuks läbi. 51,5% seda uskus ja 48,5% mitte – paraku seisab Ukraina endiselt silmitsi Venemaa rünnakutega ja peab kaotatud territooriumite nimel võitlusi.

Lõpetuseks võtsime fookusesse Tesla aktsia. 2022. aastal kukkus elektriautode tootja aktsia 352 dollarilt 123 dollarile, mistõttu oli huvitav näha LHV finantsportaali kasutajate meelestatust firma edasise tuleviku osas. Keskmise hinnasihi järgi prognoositi 2023. aasta lõpuks vaid 11% tõusu, kuigi tegelikult ronis aktsia 248 dollarile. Vaid 8 inimest 70-st uskus taastumist tagasi üle 200 dollari.

Aitäh kõigile osavõtu eest ja kutsume kindlasti kätt proovima ka käesoleva aasta ennustusvõistluses, mida saab teha foorumis „Head uut aastat - prognoosid 2024. aastaks“. Ka sel korral paneme täpseimale auhinnaks välja ühe raamatu.