email-vaartpaber.png

LHV klientide lemmik oli juunis uue tipu saavutanud kiibitootja aktsia

Esimesel suvekuul meelitasid LHV kliente ostupoolele kiibiaktsiad, aga ka legendaarseks saanud meemiaktsia ning mõned Euroopa ettevõtted. Enim müüdi aga investoreid ülevõtupakkumisega ehmatanud kohaliku ettevõtte aktsiaid.

LHV klientide enimostetud aktsia oli juunis Nvidia (NVDA), mis püstitas kuu alguses oma uue hinnatipu ning mis on aasta algusest rallinud juba erakordsed 149%. Rallile andsid hoogu juurde ettevõtte eelmisel kuul avaldatud I kvartali tulemused, kus teatati 262% suurusest tulu kasvust aastases võrdluses, 150% dividendide suurendamisest ja 1:10 split.

LHV klientide enimostetud aktsiad juunis. markdown-image Allikas: LHV

Positiivsete uudiste ning ülikõrgete ootuste peale tõusis aktsiahind ühel hetkel 140 dollarini ning seeläbi jõudis ettevõte ka kolme triljoni klubisse olles mõnda aega maailma väärtuslikem ettevõte. Kuu teises pooles võtsid turuosalised aega, et hinnata, kas NVDA ning teised suure seitsmiku aktsiad on õiglane ning aktsiahind langes kolme päeva jooksul rohkem kui 13%. Nvidia juuni sulgemishinnaks jäi 123,5 dollarit.

Vonovia (VNA) on Saksa haldusgigant, mis tegeleb nii elamute haldamisega, rentimise, müügi kui ka arendusega. Vonovia kuu tulemus osutus kesiseks, langedes 8,7%. Küll aga avalikustas ettevõte enda tulemused mai lõpus, kus ületati eeldatud kvartalitulu ning aktsiahind reageeris positiivselt. Aktsiahinna kerkimist aga pikalt nautida ei saanud ning kuu teises pooles asus väärtpaber enda väärtust kaotama. Teatavat mõju võis avaldada ka turuosaliste pettumus seoses euroala keskpanga intressiga. Kui aasta alguses olid turuosalised veendunud, et inflatsioonist saadakse kiiresti võitu ning aasta jooksul toimub 4-5 intressikärbet, siis paraku on inflatsiooniga võitlemine osutunud arvatust raskemaks.

Micron (MU), Ameerika arvutimälu ning andmesalvestuslahenduste tootmisele spetsialiseerunud ettevõte lõpetas juuni 2,62 protsendilise tõusuga. Ettevõte on viimase aasta jooksul toimunud kiibisektori rallist osa saanud ning olnud osaliselt ka üks ralli eestvedajaid. Sarnaselt Nvidiale kerkis aktsiahind juuni esimeses pooles, kuid kuu teise poolde jäänud üldisemas kiibisektori korrektsioonis langes ka Microni aktsiahind. Ettevõte avalikustas enda 3. kvartali tulemused 26. juunil, ületades analüütikute ennustatud EPS-i 26 protsendiga, pakkudes kvartaalseks aktsiatootluseks 0,62 USA dollarit. Aktsiahind aga reageeris headele tulemustele negatiivselt ning langes uue börsipäeva avanedes 4,77%.

Maailma tuntuim meemiaktsia Gamestop (GME) muutus juunikuus vähem volatiilsemaks, kui oli olnud mais peale meemiaktsia mõjuisiku Roaring Kitty postitust X-is (endises Twitteris) toolil ette kummarduvast mängurist. Aktsiahind üritas veel kuu algul teha uut aastast hinnarekordit, jäädes mõned protsendid viimasele rekordile alla. Peale aasta lõikes kõrgeimale tasemele jõudmist taandus aktsiahind kiirelt ning stabiliseerus 22-23 dollari tasemel. Kuigi GME on lühiperspektiivis olnud kõrgema tootlusega kui üldised turuindeksid, siis tasub aktsia ekstreemse volatiilsuse tõttu olla ettevaatlik.

Neste (NESTE) on Soome kütusettevõte, mille tegevus on kestnud juba pea 80 aastat. Aktsia müügihind on kuu vältel surve all olnud ning sulgus võrreldes kuu algusega 14 protsenti allpool. Aktsia hinda mõjutas üldine ülemaailmne nõudluse vähenemine ja pakkumise suurenemine naftatoodete globaalsetel turgudel, mistõttu on nafta barreli hind langenud alla 90 dollari.

Lisaks eelmainitule aktsiatele ostsid LHV kliendid aktiivselt Nike (NKE), Rheinmetalli (RHM), Enefit Greeni (EGR1T), Lufthansa (LHA) ja Nordea (NDA-FI) aktsiaid.

LHV klientide enimmüüdud aktsia oli eelmisel kuul aga kohalik kauba- ja reisijateveo kontsern Tallink (TAL1T), kellele kulges kuu üsnagi külgsuunaliselt, olles kogunud aasta algusest tuure ning tõustes YTD ligikaudu 14 protsenti. Kuu keskel aga tuli Tallinki suuromanik Infortar välja kavatsusega sooritada vabatahtlik ülevõtupakkumine, mille peale turg ehmus ning mitmed investorid kiirustasid enda positsioone sulgema. Esimesel päeval peale pakkumise avalikustamist lõpetas Tallinki aktsia ligi 8 protsenti madalamal tasemel ning negatiivse meelestatuse tõttu lõppes ka kogu kuu 14 protsenti madalamal, lähenedes vabatahtliku ülevõtmise pakkumise hinnale 0.55 EUR aktsia kohta. Lisaks mõjutas aktsiahinda Tallinki dividendi väljamakse.

LHV klientide enimmüüdud aktsiad juunis markdown-image Allikas: LHV

Eestlaste loodud rahvusvahelise rahaülekannete teenust pakkuva Wise'i (WISE) aktsiahind jätkas langustrendil. Ettevõte avalikustas juuni keskel enda 2024. majandusaasta tulemused, mis ületasid küll analüütikute ootusi, kuid juhtisid tähelepanu ettevõtte pigem madalatele kasvu- ning kasumiprognoosidele, mistõttu reageeris aktsiahind negatiivselt ning ettevõtte kaotas ligi 2,36 miljardit eurot enda turuväärtusest ühe kauplemissessiooni jooksul. Kuu lõpetas Wise 16,53% madalamal võrreldes kuu algusega.

Apple (AAPL) sõitis heade tulemuste ja uudiste lainel kõrgemale ka juunis, tõustes kuuga üle 9 protsendi. Mais alanud rallile andis hoogu juurde Apple'i Worldwide Developers Conference, kus avalikustati plaanid seoses AI integreerimisega kõikidesse Apple'i seadmetesse. Aktsiahind tõusis peale planeeritavate uuenduste avalikustamist järgmise kolme päeva jooksul 10,6%. Kuu lõpu poole liikus aktsia küll veidi allapoole, kui tuli avalikuks, et uued AI-funktsioonid ei tule esialgu kasutusele Euroopa Liidu liikmesriikides, ent sellest langusest taastus aktsia kiiresti.

Volkswagen teavitas juuni teises pooles, et soovib investeerida Riviani (RIVN) esialgu miljard dollarit ning lõpuks kokku viis miljardit dollarit. Lisaks soovib Volkswagen alustada koostööd tarkvara loomisega sõidukitesse. Uudised mõjusid aktsiahinnale plahvatuslikult ning see tõusis üle 35 protsendi. Kuu lõpuks tõmbus hind küll veidi tagasi, ent lõpetas kokkuvõttes 20 protsenti kõrgemal kui kuu alguses.

Super Micro Computer (SMCI) käis teiste kiibitootjatega juunis sama rada, tõustes kuu esimeses pooles ning taandudes kuu teises pooles. Siiski on investorid jäänud äraootavale seisukohale, kuna aktsia lõpetas juuni ligi 25% madalamal, kui oli märtsis püstitatud läbi aegade kõrgeim tase. Samas eeldatakse kiibisektorile jätkuvat tõusu seoses suuremate andmemahtude ning talletusvajadustega.

Veel müüsid LHV kliendid aktiivselt Boeingu (BA), Amazoni (AMZN), Microstrategy'i (MSTR), Adobe (ADBE) ja Tesla (TSLA) aktsiaid.