Põllumees websize (4).JPG

LHV vanemmaakleri 5 tähelepanekut alanud (börsi)kuu kohta

Märkamatult on kätte jõudnud aasta viimane kvartal. Oktoober tõotab tulla finantsturgude jaoks põnev kuu – ettevõtete tulemused, makromajanduslikud näitajad, Euroopa keskpanga istung jpm. Investoritel tasub tähelepanu pöörata just järgmistele sündmustele:

1. Kolmanda kvartali tulemused Kolmanda kvartali tulemuste hooaeg saab avapaugu oktoobri keskel, Ameerika Ühendriikides algab see suurpankadega. Investorite jaoks on tegemist väga olulise sektoriga kuna suurpankade tulemused annavad esimese indikatsiooni majanduse käekäigust. Järgmisena avaldavad tulemused tehnoloogiagigandid, muuhulgas Alphabet, Microsoft ja Amazon. Kuna tehnoloogiasektor moodustab maailma populaarseimast indeksist (S&P 500), 34.9%, siis kahtlemata on tehnoloogiasektori tulemused vedavaks faktoriks kogu finantsturul. Tallinna börsil avaldab esimesena tulemused TKM Grupp, millele järgnevad Coop Pank ja LHV Group.

2. Makromajanduslikud näitajad Makromajanduslikud näitajad on sisendiks keskpankade poolt kehtestatud rahapoliitikale. Nii Euroopa Keskpank kui ka USA Föderaalreserv on mõista andnud, et intressimäärasid alandatakse siis, kui seda toetab makromajandus. Teisalt kardavad turuosalised, et liigne viivitamine intressimäärade langetamisega võib kaasa tuua majanduslanguse. Neljandal oktoobril avaldatakse USA-s tööturu statistika ja kümnendal oktoobril septembrikuu tarbijahinnaindeks. Euroalal avaldati esialgne septembrikuu inflatsiooniraport 1. oktoobril, mille kohaselt langes Euroala inflatsioon alla 2 protsendi. Detailne ja lõplik statistika avaldatakse 17. oktoobril.

3. Euroopa Keskpanga istung Järgmine Euroopa Keskpanga istung toimub 17. oktoobril. Turuosalised ootavad Euroopa Keskpangalt sel aastal veel mitut intressilangetust, mis võiks positiivselt mõjuda ka finantsturgudele. Esialgse inflatsiooniraporti kohaselt oli Euroala inflatsioon septembris 1.8%. Viimati oli euroala inflatsioon nii madal 2021. aasta märtsis. Sel aastal ootavad finantsturud Euroopa Keskpanga poolt veel kahte intressilangetust. Samal ajal on aga konfliktid Lähis-Ida regioonis põhjustanud nafta hinna tõusu, mis on väga oluliseks sisendiks inflatsioonile. Oodatust kõrgem inflatsioon järgmistel kuudel võib muuta Euroopa Keskpanga intressimäärade langetamise osas kõhklevaks.

4. Tõotab tulla volatiilne kuu Ajalooliselt on oktoober olnud finantsturgudel väga volatiilne. Finantsmaailmas viidatakse sellele kui oktoobri efektile. Börsiajaloo süngemad sündmused on tihtipeale juhtunud või alguse saanud just oktoobris - 1929. aasta börsikrahh, mil Dow Jonesi indeks kaotas järgmiste aastate jooksul oma väärtusest ligi 89%. 1987. aasta black Monday, mil aktsiaturud kukkusid ühe päevaga 20%. Samuti sattusid 2008. aasta finantskriisi halvimad päevad just oktoobrisse. Sel aastal toimuvad Ameerika Ühendriikides novembrikuu alguses presidendivalimised. Ajalooliselt on presidendivalimistele eelnev kuu toonud kaasa suure volatiilsuse finantsturgudel.

5. Eleving Groupi IPO Balti börsil toimub üle pika aja suurem aktsiaemissioon. Oma aktsiaid pakub investoritele Eleving Group. Eleving on Baltimaade üks globaalsemaid ettevõtteid, tegutsedes sõidukite ja tarbijate finantseerimise valdkonnas. Ettevõte tegutseb kasumlikult 16 riigis üle maailma. Aktsiaid saab märkida kuni 8. oktoobrini ning kauplemine aktsiatega hakkab eeldatavalt 16. oktoobril. Tegemist on Baltikumi mõttes ainulaadse emissiooniga, sest ettevõtte aktsiad hakkavad kauplema paralleelselt Balti börsil ja Frankfurdi börsil. Emissiooni maht on kuni 30 miljonit eurot.