alexander-schimmeck-cFPTHl6s5uY-unsplash (2).jpg

Liitiumiturg kihutab ameerika mägedel

Hiinas on liitiumi hind viimase aasta jooksul teinud läbi suure kõikumise, kukkudes eelmise aasta novembrist kuni tänavu aprillini üle 70% 0,162 mln jüaanini tonni eest ja siis taastudes suve keskpaigast uuesti 0,30 miljoni jüaanini. Juuli lõpust väldanud langus on toonud hinna uuesti 0,144 miljonile, millest johtuvalt kannatas ka maailma juhtiva liitiumitootja Albemarle’i kasum.

Albemarle avaldas oma kolmanda kvartali tulemused 1. novembril, kus nentis, et kolme kuu müük kasvas liitiumi kõrgemate mahtude arvelt aastatagusega võrreldes 10% 2,3 miljardi dollarini (oodati 2,52 mld USD). Liitiumi hinna languse tõttu aga kahanes korrigeeritud kulumieelne ärikasum (EBITDA) 62% 453 miljonile ja puhaskasum –66% 303 miljonile, mis andis aktsia kohta 2,74 dollarit (oodati 3,77 USD).

Ühtlasi on see põhjus, miks ettevõte pidi kogu 2023. aasta ootust kärpima: kui varasemalt progoositi tänavuseks müügituluks 10,4–11,5 mld USD (2022. aastaga võrreldes keskpunktis +50%), siis uue prognoosi kohaselt oodatakse käibe jäämist 9,5–9,8 mld dollari vahemikku (keskpunktis 32%). Uueks korrigeeritud EBITDA ootuseks on 3,2–3,4 mld USD (varem 3,8–4,4 mld USD), mis märgiks mullusega langust 3–9%. Korrigeeritud puhaskasumiks oodatakse aktsia kohta 21,5–23,5 USD (varem 25,0–29,5 USD), mis jääks mulluse tulemuse lähedale (21,96 USD).

Albemarle’il on kolm peamist segmenti: salvestus, erilahendused (specialties) ja Ketjen (katalüsaatorilahendused). Peamist mõju nii müügitulule kui ka kasumile avaldab salvestuse segment, kust kolmandas kvartalis tuli 74% müügist ja 90% EBITDAst. Albemarle kasvatab jõudsalt oma liitiumi tootmise mahtusid (kolmandas kvartalis suurenes see aastaga 40% ja kogu 2023.a peale oodatakse 30–35% tõusu), kuid turuhinna alanemise tõttu langes segmendi EBITDA kolmandas kvartalis aastatagusega võrreldes 40%. Kuna aasta esimene pool oli tugevam, siis kogu 2023. a peale peaks salvestuse EBITDA jääma samaks või veidi langema võrreldes 2022. aastaga. Kuni 2027. aastani peaks liitiumi mahtude kasv ulatuma aastas keskmiselt 20–30%ni.

Kui aga veel mõni kvartal tagasi tundus visioon mahtude kasvatamise osas pilvitu, siis kolmanda kvartali konverentsikõnes oli hoiak ettevaatlikum. Kuna nõudlus pole päris see, mida prognoositi, siis ei ole välistatud, et kapitalikulutustes võetakse rangem hoiak ning tootmismahtude kasv ei saa olema nõnda suur nagu varasemalt arvati.

Juhtkond on mõnevõrra hämmingus sellest, kuhu liitiumi turuhind on praeguseks kukkunud, sest sellisel tasemel hakatakse kaevandamise projekte ja töötlemist edasi lükkama ning seda on nad ka teiste puhul näinud. Nende mudelid näitavad, et liitiumiturul suudab pakkumine praegu täita 95% nõudlusest, mis igal muul toormeturul ei tähendaks sellist negatiivset hinnareaktsiooni.

Liitiumi hind Hiinas (miljonit jüaani tonni kohta) markdown-image Allikas: Bloomberg

Albemarle’i sõnul on Hiina liitiumkarbonaadi ja liitiumhüdroksiidi varudes toimunud tänavu suur korrektsioon. Praegustel tasemetel aga näib Albemarle’i arvates olevat varude langus üldiselt seljatatud ja hind ei õigusta end, sest antud tasemel on see allpool reinvesteeringute ökonoomikat.

Kuna Albemarle’i salvestusüksuse tuludest on 20% seotud liitiumi turuhinnaga ja 80% indeksipõhise lepinguga, millele on 3-kuuline viitaeg võrreldes turuhinnaga (teatava hinnalae ja -põhjaga), siis on ettevõte üsna avatud sellele, mis turuhinnaga toimub. Nagu juhtkond ise ka nentis, siis väga keeruline on lahti hammustada põhjuseid, miks liitiumi hind Hiinas on nõnda madalale kukkunud. Eeldatavalt võiks aga praeguseks olla saavutatud tase, kus toimub pakkumise vähenemine ja olukorras, kus ka varud on madalad ning nõudlus jätkab kasvu, siis ühel hetkel võiks ka liitiumi turuhind taastuda.

Aktsia kaupleb 8x järgmise aasta oodatavat kasumit ja 6,6x EV/EBITDA-d, mis toorme volatiilsust arvestades on igati mõistetav, et investorid pole ebakindluse tõttu nõus kõrgemaid kordajaid maksma.

LHV pensionifondid Roheline ja Roheline Pluss on investeerinud nii elektriautode tootjatesse kui ka akutehnoloogiasse, omades läbi börsil kaubeldavate fondide osalust ka Albemarle'is.

Loe lähemalt LHV pensionifondidest Roheline ja Roheline Pluss.

Albemarle'i aktsia USA börsil markdown-image Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest. Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised. Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.