XNDwWemQ.jpeg

Liven valmistub rohevõlakirjade avalikuks pakkumiseks

Elukondliku kinnisvara arendaja Liven andis täna teada kavatsusest emiteerida käesoleval kevadel rohevõlakirju ning valmistab koostöös LHV Pangaga ette avalikku pakkumist. Pakkumise täpsemad tingimused ja ajakava avaldatakse lähiajal.

Võlakirjade avaliku pakkumisega kavatseb Liven AS rahastada nii käimasolevate kui uute projektide arendamist ning laiendada ettevõtte investorite ringi. Rohevõlakirjad kavatsetakse noteerida Nasdaq Tallinna Börsi Balti võlakirjade nimekirjas. Tegemist on Baltikumi esimese kinnisvarasektori rohevõlakirjade pakkumisega.

Liveni sihiks on pakkuda investoritele võimalust paigutada kapitali ühte Eesti mainekamasse kinnisvaraettevõttesse ning ühtlasi ka keskkonnaeesmärke arvestavatesse finantsinstrumentidesse.

„Seni on Liven laenukapitali kaasanud vaid projektipõhiselt ning kontserni projektiettevõtete poolt. Kavandatava pakkumisega kaasaksime esmakordselt laenukapitali emaettevõtte Liven AS-i poolt, nii saame oma investorite baasi laiendada ning luua kontsernile võimalused kapitali paindlikumaks kasutamiseks. Meile on ka väga oluline, et läbi avalike võlakirjade börsiettevõtteks saamine suurendab ka Liveni läbipaistvust ning usaldusväärsust,“ rääkis Liven AS-i tegevjuht Andero Laur.

Liveni arendusportfellis on hetkel 10 projekti, milles on mahtu ligi 1 500 uue kodu rajamiseks. Müügis ja ehitamisel on kodud viies Liveni arenduses – Magdaleena, Uus-Meremaa, Luuslangi, Iseära ja Regati. Liveni arendusportfelli hinnanguline müügimaht on 375 miljon eurot.

Eelmisel aastal laienes Liven ka Saksamaa turule ning 2024. aasta jooksul on kavas alustada esimese Berliinis asuva projekti eelmüügiga. Lisaks planeeritakse veel nelja arendusprojekti Tallinnas. Kokku on Liveni arendusportfellis üle 115 000 m2 müüdavat pinda, mis tagab järgnevateks aastateks stabiilse arenduste mahu.

Liven AS-i võlakirjaemissiooni ettevalmistusi korraldab LHV Pank, mille esindaja Silver Kalmuse sõnul on Liven AS teeninud eestlaste usalduse sellega, et ettevõte rajab kodusid koostöös tulevase omanikuga ning arvestab kliendi soovide ja vajadustega. Kavandatav võlakirjaemissioon annab investoritele võimaluse seda usaldust jagada ja Liveni edust osa saada.

„Mul on hea meel, et Liven plaanib avaliku pakkumise käigus emiteerida just rohevõlakirju, mis annab investoritele kindlust, et kaasatavat kapitali võib Liven kasutada vaid selliste kinnisvaraprojektide rahastamiseks, mis on piiritletud Liveni kestliku rahastuse raamdokumendis ning mida on kontrollinud ja heakskiidu andnud rahvusvaheline sõltumatu reitinguagentuur S&P Global Ratings,“ rääkis LHV panga võlakirjade valdkonna juht Silver Kalmus.

Liven AS on 2014. aastal asutatud ja peamiselt Tallinnas tegutsev elukondliku kinnisvara arendaja. Ettevõtte kümne tegutsemisaasta jooksul on loodud üle 700 kodu ja ettevalmistamisel on ligi 1 500 kodu. Kantar Emori kinnisvarabrändide tuntuse ja maineuuringute järgi on Liven aastaid olnud Eesti kahe kõige mainekama arendaja hulgas.

Liven keskendub kodude loomisele ning ettevõtte tugevus ja eristumine seisneb koduomanikega koos kujundatud kodudes, läbimõeldud planeeringutes ning kohtkindla mööbli pakkumises. Livenit hinnatakse koduostjate poolt kõige atraktiivsemate arenduste poolest ning kirjeldatakse kui stiilset ja moodsa arhitektuuriga trendiloojat.

Võlakirju on plaanis avalikult pakkuda üksnes Eestis ning selle eelduseks on prospekti kinnitamine Finantsinspektsiooni poolt. Prospekti kinnitamisest, võlakirjade pakkumise alustamisest, sh märkimistingimustest, teatab Liven eraldi teatega.

Käesolev teade ei ole käsitletav müügipakkumisena või kutsena võlakirjade omandamiseks, samuti ei toimu võlakirjade müüki ega pakkumist üheski jurisdiktsioonis, kus selline pakkumine, kutse või müük oleks enne prospekti kinnitamist või registreerimist, ilma seaduses sisalduva erandite või kvalifikatsioonita ebaseaduslik.