iStock-510397175 (1).jpg

Mida oodata Baltikumi tänavuselt dividendihooajalt?

Kevad on Balti börsil investorite poolt üks oodatumaid aegu, kuna just märtsis-aprillis teevad mitmed ettevõtted teatavaks oma dividendid, mida kavatsetakse aktsionäridele jagada eelmise aasta eest. Artiklis vaatame lähemalt, kas ja kui suuri dividendimakseid Balti börsi ettevõtted 2024. aastal teha plaanivad ja kas tänavusel dividendihooajal on oodata ka üllatusi.

Ignitis Grupp (IGN1L)

2020. aastal börsile tulnud Leedu energiaettevõte Ignitis Grupp on mõne aastaga tõestanud end kui eeskujuliku dividendiettevõttena. Kohe börsile tulles lubati investoritele maksta dividende kaks korda aastas ning pakkuda kasvatada neid igal aastal vähemalt 3% võrra. Viimase osas on Ignitis tublimgi olnud, sest alates börsile tulekust on ettevõte suurendanud dividende keskmiselt 4,1% aastas. 2023. aastal maksis Ignitis dividende kokku 1,22 eurot aktsia kohta ning sel aastal plaanitakse kahes osas maksta välja ühtekokku 1,29 eurot aktsia kohta, mida on 5% rohkem kui eelmisel aastal. 18,8 eurost aktsia hinda arvesse võttes oleks dividenditootlus 6,8%.

markdown-image Allikad: Ignitis Grupp, Nasdaq Baltic

Harju Elekter (HAE1T)

Harju Elektri näol on tegemist Tallinna börsi kõige stabiilsema dividendimaksjaga, kuna see on maksnud dividende igal aastal alates börsile tulekust. Dividendipoliitika järgi makstakse dividendidena välja vähemalt kolmandik ettevõtte eelmise aasta puhaskasumist ning nii kõikus aastatel 2019-2022 väljamakse suurus 0,14 -- 0,18 euro vahel, keskmise tootlusega 2,0% - 3,9%. 2022. aasta tähendas Harju Elektri jaoks kolmandat järjestikust kriisiaastat ning ühtlasi pöördus kahjumiks ka 2021. aasta väikene kasum. Dividendiettevõtte maine säilitamiseks maksis Harju Elekter 2023. aastal dividende 0,05 eurot aktsia kohta, andes tootluseks 1%. Ettevõtte sõnul oli eelmine aasta transformatsiooniaasta, pöörates sügava kahjumi ümber tugevaks kasumiks ning see lubas Harju Elektril suurendada sel aastal makstavat dividendi 0,13 euroni aktsia kohta. Arvestades 4,85 eurost aktsia hinda, on väljamakse tootlus 2,7%.

markdown-image Allikad: Harju Elekter, Nasdaq Baltic

Ekspress Grupp (EEG1T)

Baltimaade juhtiva meediakontserni Ekspress Grupi strateegia kohaselt maksab ettevõte dividendina välja vähemalt 30% eelneval aastal teenitud puhaskasumist, ehkki 2022. aastal ulatus see 59%ni ja 2023. aastal 61%, kui lisaks 1,5 miljoni euro suurusele dividendile juurde arvestada ka aktsiate tagasiostud 2,5 miljoni euro ulatuses. Kuna 2023. aastal teenis Ekspress Grupp puhaskasumit 3,7 miljonit eurot, siis peaks dividendipoliitika kohaselt väljamakse suurus ulatuma vähemalt 0,04 euroni aktsia kohta, andes 1,16 eurose aktsia hinna juures dividenditootluseks 3,1%.

markdown-image Allikad: Ekspress Grupp, Nasdaq Baltic

Enefit Green (EGR1T)

Läänemere regiooni üks juhtivaid ja mitmekülgseima tootmisportfelliga taastuvenergia ettevõtteid Enefit Green soovib 2026. aastaks kasvada 4-kordselt, kuid vähem tähtsale kohale ei sea ettevõte ka dividendide väljamaksmist. 2023. aastal maksis Enefit Green oma ligi 60 tuhandele aktsionärile dividende 0,208 euro ulatuses aktsia kohta, ehkki keerulise 2023. aasta tõttu teeb juhatus ettepaneku vähendada sel aastal dividendi 0,105 euroni aktsia kohta. Poole väiksemast väljamaksest hoolimata on see otsus igati kooskõlas ettevõtte dividendipoliitikaga, mis näeb ette maksta dividendidena välja 50% eelneva aasta puhaskasumist. Kui 2022. aastal ulatus puhaskasum 0,42 euroni aktsia kohta, siis 2023. aastal oli see vaid 0,21 eurot. Kuna ka aktsia hind on aastaga kukkunud 3,3 euro kanti, siis on dividenditootlus mõnevõrra paremini säilinud, langedes aastaga 1,5 protsendipunkti 3,0% peale.

markdown-image Allikad: Enefit Green, Nasdaq Baltic

Merko Ehitus (MRK1T)

Ehitusteenuste pakkuja ja korteriarendaja Merko maksab dividendidena välja 50 -- 70% aastakasumist, jäädes alates 2018. aastast vahemiku alumisse otsa ja on olnud kuni 2022. aastani keskmiselt 58%. Dividendi suurus on Merko puhul sama püsinud juba alates 2018. aastast, mitte arvestades 2020. aastat, kui dividende ei makstud. Sama suure ehk 1 eurose väljamaksega jätkab Merko aktsionäridele tehtud ettepaneku kohaselt ka sel aastal, ehkki dividendimäär on langenud 2023. aasta 51% pealt 38% peale. Lubatust väiksem dividend on potentsiaalselt seotud ettevõtte prioriteediga vähendada intressikandvate võlakohustuste osakaalu, vältides seeläbi olukorda, kus kõrged intressimäärad võivad hakata liigselt kahjustama puhaskasumi rida. Merko Ehituse 16,1 eurose aktsia hinna juures jääb dividenditootlus 6,2% tasemele.

markdown-image Allikad: Merko Ehitus, Nasdaq Baltic

Eften Real Estate Fund (EFT1T)

Balti riikide ärikinnisvarasse investeeriv Eften maksab dividendipoliitika kohaselt igal aastal aktsionäridele kuni 80% eelmise aasta vabast rahavoost (laenumaksete ja intressikuludega korrigeeritud EBITDA) ehk 2023. aastal 12,5 miljonit eurot ja käesoleval aastal 10,8 miljonit eurot (1 euro aktsia kohta). Isegi pärast väljamakse tegemist ulatub Efteni jaotamata kasumi jääk korraliku 12,2 miljoni euroni, peegeldades ettevõtte võimet säilitada väljamakseid ka ettevaates. Dividendi ex-kuupäev on 16. aprill 2024 ning kui arvestada Efteni aktsia 19,25 eurost hinnataset, on dividenditootlus 5,2%.

markdown-image Allikad: Eften Real Estate Fund, Nasdaq Baltic

Apranga (APG1L)

Hoolimata elukalliduse tõusust on nõudlus rõivaste järele püsinud kõrge, väljendudes rekordilises majandusaastas nii müügitulu kui puhaskasumi osas. Pärast pandeemiat on ettevõte dividende maksnud kahel aastal -- 2022. aastal ulatusid väljamaksed koguni 0,5 euroni aktsia kohta ning 2023. aastal maksti välja 0,28 eurot aktsia kohta. Käesoleva aasta dividend on veel teadmata, kuid LHV analüütikute hinnangul jaotab Apranga oma aktsionäridele 0,27 eurot aktsia kohta ehk, mis vastaks 90%-le eelmise aasta puhaskasumist.

markdown-image Allikad: Apranga, Nasdaq Baltic

Tallinna Vesi (TVE1T)

Tallinna Vee dividendipoliitika näeb ette jaotada aktsionäridele dividende 50-80% ettevõtte aastakasumist, millest seni on kenasti kinni peetud. Kuna viimastel aastatel on Tallinna Vesi teinud väljamakseid lubatud määra ülemises otsas, võib eeldada, et ka selle aasta dividendisumma jääb 80% lähedale eelmise aasta kasumist ehk 10,3 miljoni euro piirimaile. Kui ettevõte ei plaani investoreid üllatada ning jaotada aastakasumist rohkem dividende, maksab Tallinna Vesi aktsionäridele dividende 0,32 -- 0,51 eurot aktsia kohta, mis arvestades 10,35 eurost aktsia hinda annaks 3,1% - 4,9% dividenditootluse.

markdown-image Allikad: Tallinna Vesi, Nasdaq Baltic

Lisaks maksavad sel aastal dividende ka teised koodnime „Tallinn" sisaldavad ettevõtted: Tallinna Kaubamaja 0,72 eurot aktsia kohta ning Tallinna Sadam 0,073 eurot aktsia kohta. Praeguseid aktsia hindu arvestades tuleksid dividenditootlused vastavalt 6,9% ja 6,3%, tähistades kummagi ettevõtte puhul kõrgemat tootlust võrrelduna 2023. aastaga. Sel aastal taastab oma dividendimaksed ka Tallink Grupp, kes pärast neli aastat kestnud pausi maksab iga aktsia kohta 0,06 euro suuruse dividendi.

markdown-image Allikad: Tallinna Kaubamaja Grupp, Nasdaq Baltic

markdown-image Allikad: Tallinna Sadam, Nasdaq Baltic