email-vaartpaber.png

Mida ostsid ja müüsid LHV kliendid detsembris?

Aasta viimase kuu jooksul ostsid LHV kliendid kõige rohkem ravimitootja Pfizeri aktsiaid, aga ka Skandinaavia väärtpabereid, nagu Bonava ja Finnair. Seevastu müügipoolel domineerisid aasta jooksul tugevama tõusuga aktsiad, sealhulgas Wise, Tesla, Coinbase ning mitmed väärtpaberid Balti turult.

LHV klientide enimostetud aktsiad detsembris. markdown-image Allikas: LHV

Detsembris LHV klientide poolt enimostetumaks aktsiaks osutunud ravimitootja Pfizeri (PFE) jaoks möödus aasta viimane kuu kerges miinuses, registreerides kogu 2023. aasta tootluseks -44%. Jõulukuu kõige mustemaks päevaks osutus Pfizeri aktsiale 13. detsember, kui ettevõtte avalikustas 2024. aasta kohta analüütikute ootustest pessimistlikuma finantsprognoosi. Seda eelkõige COVID-19 vaktsiinide madalamate müügiootuste tõttu tingituna nõudluse vähenemisest. Ühtlasi tõstis ettevõte ka oma kulude kärpimise eesmärki 500 miljoni dollari võrra ja ulatub nüüd 4 miljardi dollarini.

Järgmisel päeval avalikustas ettevõte oma kvartaalse dividendi 0,42 dollarit aktsia kohta, mis makstakse välja 1. märtsil ja mille ex-kuupäev on 26. jaanuar. 2024. aasta I kvartalis makstav rekordsuur dividend on Pfizeri jaoks 341. järjestikune väljamakse, mida on järjepanu suurendatud juba 15 aastat. Aktsia 3. jaanuari sulgemishinna järgi on Pfizeri 12-kuu ettevaatav dividenditootlus 5,7%, mis on suurem kui tema viimase viie aasta keskmine dividenditootlus (3,8%).

Hiina e-kaubanduse hiiglane Alibaba (BABA) kosus detsembris 4% võrra ja vähendas sellega oma kaotust 2023. aasta kokkuvõttes 12% peale. Kui aasta viimasel kuul suuri uudiseid ettevõtte kohta ei ilmunud, siis aasta baasil on investoritele muret valmistanud Alibaba turuosa võimalik nõrgenemine Hiina e-kaubanduse turul suurenenud konkurentsi tõttu ning üldine nõrk majanduspilt. Hiinas valitsev deflatsiooniline keskkond on pannud inimesi oma tarbimiskulutusi edasi lükkama, mis on halvendanud e-kaubandusettevõtete väljavaateid. Detsembri keskpaigas pakkus aga sektorile veidi leevendust Hiina Rahvapank, kes otsustas majanduse turgutamiseks üllatada oodatust palju suurema stiimulipaketiga.

Soome lennufirma Finnair (FIA1S) 2023. aasta hinnalangus sai alguse septembri lõpus ettevõtte korraldatud aktsiate lisaemissioonist, millega lahjenes aktsionäride osalus ettevõttes. Detsembris püsis küll aktsia hind suuresti paigal, kuid aasta kokkuvõttes kaotas see 43% oma väärtusest. Põhiäri osas teatas Finnair detsembri alguses oma novembrikuu veomahud, mis näitasid võrrelduna 2022. aasta novembriga 8,1% kasvu 811,9 tuhande reisijani. Kuuvõrdluses langes reisijate arv aga 11,8%, tingituna reisinõudluse hooajalisusest. Finnairi aktsia sulgemishind 3. jaanuaril oli 0,039 eurot ja 12-kuu tagasivaatav P/E suhtarv 1,68x.

Online maksesüsteemi haldavale finantstehnoloogiaettevõttele Paypalile (PYPL) möödus detsember valdavalt tõusutrendis, ehkki on aastatagusega võrreldes odavnenud 14%. Krüptomakseid võimaldava ettevõttena lõikas Paypal ühelt poolt kasu Bitcoini järsust hinnatõusust, kuid teisalt on turuosalistel tõenäoliselt värskelt meeles Paypali varem avaldatud kolmanda kvartali majandustulemused, mis näitasid aastaga 8% käibekasvu. Analüütikute ootuste kohaselt peaks ettevõtte käibe aastane kasv jääma 2023. aasta neljandas kvartalis vahemikku 6% - 7%, samas kui puhaskasum võib suureneda eelmise aasta neljanda kvartali 0,81 dollari pealt 1,20 dollarini aktsia kohta. Paypali aktsia sulgemishind 3. jaanuaril oli 58,63 dollarit, mis annab 12- kuu ettevaatavaks P/E suhtarvuks 10,38.

Teise lennufirmana sattus LHV klientide populaarseimate ostude hulka American Airlines Group (AAL), mida nii reisijate arvu kui ka läbitud reisijakilomeetrite arvestuses peetakse maailma suurimaks. Ettevõtte aktsia kallines detsembris 12,4%, viies võidumäära aasta kokkuvõttes 8% peale, tõenäoliselt osaliselt tingituna jätkuvast tugevast nõudlusest reisimise järele, eriti siseriiklikult. Seda peegeldab ettevõtte reisijakilomeetrite taastumine, mis 2023. aasta 9 kuul näitas 8,3% tõusu võrrelduna aastataguse sama perioodiga. American Airlines Groupi aktsia sulgemishind 3. jaanuaril oli 12,95 dollarit, mis annab 12- kuu ettevaatavaks P/E suhtarvuks 4,51x.

Lisaks nimetatud aktsiatele osteti detsembris arvukalt ka Bonava (BONAVB), Realty Income'i (O), Altria Groupi (MO), Tallinna Sadama (TSM1T) ja Indexo (IDX1R) aktsiaid.

LHV klientide enimmüüdud aktsiad detsembris. markdown-image Allikas: LHV

Müügipoolelpüsib endiselt topis Eesti väärtuslikuim tehnoloogiafirma Wise (WISE), mille aktsia näitas detsembris viiendat järjestikust tõusukuud. Kuigi 2023. aastal kallines aktsia veidi enam kui poole võrra, kaupleb see endiselt 27% allpool oma 2021. aasta tippu ja on üldjoontes IPO-hinnaga samal tasemel. Uudiste osas möödus detsember Wise'i jaoks vaikselt, kuid juba 16. jaanuaril ootavad investorid ettevõtte 2024. majandusaasta kolmanda kvartali tulemusi, millest selgub, kui edukaks on osutunud eelmises kvartalis lansseeritud uus teenus Hiinas. Wise'i aktsia sulgus 3. jaanuaril 831 penni juures, andes järgmise 12-kuu puhaskasumi ootusel põhinevaks P/E suhtarvuks 35,71x.

Balti riikide üks juhtivaid taastuvenergiatootjaid Enefit Green (EGR1T) vähendas detsembrikuu 1,2% tõusuga oma kaotust kogu aasta arvestuses 18,8% peale, peamiselt tingituna puhaskasumi järsust vähenemisest nii teise kui kolmandas kvartalis. Kuu jooksul ilmunud uudistest võiks esile tõsta 12. detsembril ilmunud tootmisandmed eelneva kuu kohta, mis näitasid aastaga elektrienergia toodangu suurenemist 33% võrra 108,4 GWh-ni. Kasv tulenes uute ehituses olevate ning aasta jooksul valminud tuuleparkide toodangust. Ühtlasi langetas ettevõte investeerimisotsuse 90 MW tuulepargi ehitamiseks Leedus, mis on osa Enefit Greeni pikaajalisest eesmärgist kasvatada elektri tootmisvõimsus 1900 MW tasemeni 2026. aasta lõpuks.

Tesla (TSLA) aktsia jätkas detsembris kergel tõusulainel, kallinedes 1,8% ning aasta kokkuvõttes veidi enam kui kahekordistudes. Kui viimane kuu möödus Teslale uudiste osas vaikselt, siis jaanuari alguses selgusid Tesla 2023. aasta neljanda kvartali tootmis- ja müügitulemused, mis ühikutes arvestatuna ulatusid vastavalt 495 tuhandeni ja 484 tuhandeni. Kuigi mõlemad numbrid olid Tesla jaoks rekordilised, ületavad need analüütikute ootuseid vaid marginaalsel määral (oodati vastavalt 482 tuhat 483 tuhat). Paljud turuosalised on Tesla suhtes ettevaatlikuks muutunud ennekõike suurenenud konkurentsi tõttu Hiinas. Teisalt kaupleb Tesla oma viimase 12 kuu tipu lähedal ehk 238 dollari juures. Aktsia 12-kuu ettevaatav P/E suhtarv on 68,03x.

Detsembris Balti börsil noteeritud Infortar (INF1T) ei ole alates IPO-st suuri üllatusi toonud, seda nii uudiste kui aktsia hinna liikumise poolelt. 3. jaanuari seisuga kaupleb aktsia oma IPO-hinna tasemel ehk 26 euro juures, ehkki esimesel kauplemispäeval käis hind korraks ära 26,5 euro juures. Kauplemismahud Infortari aktsiaga on päev-päevalt pigem langenud, kuid detsembris oli see käibe osas põhinimekirjas viies enimkaubeldud väärtpaber. Infortar avaldab oma 2023. aasta 12-kuu vahearuande ja IV kvartali tulemused 26. veebruaril.

E-allkirjastamise teenuseid pakkuva DocuSigni (DOCU) aktsia näitas detsembris hüppelist 36,3% kallinemist, tänu millele õnnestus aktsial 2023. aasta kokkuvõttes plusspoolel lõpetada. Kuusiseselt kujunes kõige suurema liikumisega päevaks 15 detsember, kui aktsia kallines 12% võrra pärast seda, kui juhtkond avaldas huvi ettevõte maha müüa. Potentsiaalseteks ostjateks peetakse nii erakapitali investeerimisfirmasid kui tehnoloogiaettevõtteid, ehkki juhtkonna sõnul ei ole praeguse seisuga midagi kindlat paika pandud. DocuSigni aktsia sulgus 3. jaanuaril 55,03 dollari juures, andes 12-kuu ettevaatavaks P/E suhtarvuks 19,05x.

Lisaks nimetatud aktsiatele müüdi detsembris arvukalt ka Tallink Grupi (TAL1T), Ignitis grupe'i (IGN1L), Tallinna Kaubamaja Grupi (TKM1T), Siauliu bankase (SAB1L) ja Coinbase'i (COIN) aktsiaid.