email-vaartpaber.png

Mis aktsiaid ostsid ja müüsid LHV kliendid aprillis?

Aprillis, kui mitmed ettevõtted avalikustasid oma esimese kvartali tulemusi, ostsid LHV kliendid enim Ignitis Grupi aktsiaid, mille järgesid kiibifirmad ja elektrisõidukite tootjad. Müügipoolel aga domineerisid Põhjamaade aktsiad ja kinnisvaraarendajad.

LHV klientide enimostetud aktsiad aprillis markdown-image Allikas: LHV

Esmakordselt kuu enimostetumaks aktsiaks osutunud Ignitis Grupi (IGN1L) jaoks algas aprill optimistlikult, kuid pöördus pärast esimest nädalat langusesse ja lõpetas kuu 1%-lise miinusega. Langust võis mõnevõrra pidurdada Norra investeerimispanga Norne Securitiesi teadaanne kuu algul Ignitise katmisega alustamisest, kes oma Initiation of Coverage raportis määras Ignitise hinnasihiks 21-36 eurot aktsia kohta. Kuu keskpaigas teatas Ignitis taotluse esitamisest Leedu teise meretuulepargi arendusõiguse saamiseks, mis annaks ettevõttele õiguse mereala kasutada 41 aastat tootmisvõimekusega ca 3 TWh aastas.

Rohkelt ostsid LHV kliendid aprillis ka Tesla (TSLA) aktsiaid, mis kauples suure osa kuust langustrendis, kuid muutis järsult suunda 23. aprillil, mil ettevõte avalikustas oma esimese kvartali tulemused. Turuosalised ei lasknud nõrkadest tulemustest end heidutada ning oodatust väiksemad tulud ja puhaskasum kergitasid Tesla aktsia hinda tulemustele järgneval nädalal ligi neljandiku võrra. Tõenäoliselt andis põhjuse optimismiks ettevõtte teadaanne, et kavatseb kiirendada soodsamate elektriautode tootmist ning turule toomist. Kui varem plaaniti tootmisega alustada 2025. aasta teisel poolel, siis nüüd sihib Tesla 2025. aasta algust või 2024. aasta lõppu.

Aprillis, kui kogu kiibisektorit tabas korrektsioon, kukkus Advanced Micro Devicesi (AMD) aktsia ligi 14%. Aktsia hinnaliikumisest nähtub, et konkurentidega võrreldes on turuosalised AMD suhtes mõnevõrra ettevaatlikumalt meelestatud, olles potentsiaalselt seotud ettevõtte tehisintellekti toote MI300-ga, mille tuluväljavaated võivad olla madalamad kui varem arvati. Ettevõte avalikustas 30. aprillil oma esimese kvartali tulemused, mis vastasid analüütikute ootustele, ehkki andmekeskuste segmendi nõrgad 2024. aasta oodatavad tulud kukutasid aktsia hinda järsult 7% võrra.

Elektrisõidukite tootja Rivian (RIVN) kaotas aprillis oma väärtusest ligikaudu 20%, langedes kogu kuu esimese poole, saades kirja oma börsil oleku aja madalaima hinnataseme ning stabiliseerudes sellest veidi kõrgemal tasemel kahel viimasel nädalal. Näib, et turg on äraootaval seisukohal selles osas, kuidas kavatseb Rivian vastata konkurentide elektriautode hinnaalandustele, eriti olukorras kus Riviani marginaalid on negatiivsed ja positiivset rahavoogu ei teenita.

Saksamaa lennufirma Lufthansa (LHA) lõpetas aprilli 6% langusega, kuna üsna märtsi lõppu jäid töötajate streigid ja lennukite tehnilised rikked, mistõttu tühistati mitmeid lende. Ettevõte avalikustas 30. aprillil oma esimese kvartali majandustulemused, mille kohaselt teenis 849 miljoni euro suuruse ärikahjumi, jäädes alla analüütikute ootustele ja olles märkimisväärselt suurem 2023. aasta sama kvartali 23 miljoni euro suurusest kahjumist. Samas kasvas kontserni esimese kvartali käive võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 5%, 7,4 miljardi euroni.

Lisaks nimetatud aktsiatele osteti aprillis arvukalt ka TKM Grupi (TKM1T), Inteli (INTC), Amazoni (AMZN), Eli Lilly (LLY) ja Microsofti (MSFT) aktsiaid.

LHV klientide enimmüüdud aktsiad aprillis markdown-image Allikas: LHV

Aprillis LHV klientide enimmüüdumaks aktsiaks osutunud Wise (WISE) avalikustas 16. aprillil oma majandusaasta neljanda kvartali müügitulemused, mis näitasid klientide arvu jätkuvalt tugevat kasvu ja ootusi ületanud tulusid. Aktiivsete klientide arv suurenes aastataguse sama kvartaliga võrreldes 29% 7,9 miljonini ja tulud suurenesid samal ajal 24% 277 miljoni naelani. Sealjuures vihjas juhtkond, et 2024. majandusaasta teises pooles brutomarginaal esimese poolaastaga võrrelduna tõenäoliselt paraneb ning ka EBITDA marginaal jääb kõrgemaks eesmärgiks seatud 20%. Tugevatest tulemustest hoolimata reageeris Wise'i aktsia langusega ja kukkus 16%.

LHV Groupilt (LHV1T) ilmus aprillis mitmeid olulisi börsiteateid, sealhulgas panga pikaajaliste hoiuste reitingu tõstmine Moody's poolt, muudatused Grupi juhatuses ning kõige olulisemana esimese kvartali majandustulemused 23. aprillil, mis näitasid tugevat kasumi kasvu tingituna ärimahtude plaanitust suuremast kasvust ja intressikeskkonna samal tasemel püsimisest. Siiski lõpetas aktsia kuu kaheprotsendilise langusega, jäädes kauplema 3,47 euro juurde.

USA-s jaemüügikinnisvara arendav ja haldava Realty Income'i (O) aktsia püsis aprillis muutumatuna, kuigi suuremaid kõikumisi tuli ette kahel korral. Esimese suurema hoobi sai aktsia aprilli alguses, kui USA tööministeerium teatas visalt aeglustuvast inflatsioonist. Kuna kiire inflatsioon tähendab intressimäärade kõrgemal hoidmise vajadust ja see omakorda suurendab ettevõtete laenukulusid, siis ei olnud turuosalistel põhjust kapitalimahukates ettevõtetes täiendavat riski võtta. Seda enam, kui Realty Income'i 5,9% dividenditootlus on vaid veidi kõrgem USA lühiajaliste võlakirjade 5,4% tootlusest. Aprilli teises pooles pöördus aktsia siiski tõusule ja lõpetas kuu 53,5 dollaril (7. mai 2024: 55,0 dollarit).

Saksamaa suurim kinnisvarakontsern Vonovia (VNA) kerkis aprillis 3%, liikudes hoogsamalt ülespoole kuu viimastel päevadel enne seda kui ettevõte avalikustas oma esimese kvartali majandustulemused. 30. aprillil avalikustatud aruande kohaselt teenis Vonovia esimeses kvartalis korraliku 336 miljoni euro suuruse puhaskasumi, mis on positiivne märk kasvule tagasi pöördumisest pärast märtsis teatatud 2023. aasta suurimast kahjumist ettevõtte tegutsemisajaloos. Aktsia hind reageeris tulemuste peale 2,3% tõusuga.

Kodumaine Tallink Grupp (TAL1T) avaldas oma esimese kvartali majandustulemused 25 aprillil, näidates aastases võrdluses müügitulu vähenemist 6,3% võrra 160,4 miljoni euroni, kuid 5,4 miljoni euro suuruse puhaskahjumi pöördumist 2,6 miljoni euro suuruseks kasumiks. Kuna kasum oli suuresti tingitud kruiisilaeva Isabelle müügist saadud erakorralisest tulust ja kokkuvõtvalt peegeldasid tulemused tarbijate ja ettevõtete nõrka kindlustunnet ning kehva majanduskeskkonda kontserni põhiturgudel, siis suhtusid turuosalised Tallink tulemustesse üsna neutraalselt. Aktsia kerkis kuuga 4%, kuid suurem osa tõusust tehti kuu esimesel poolel ning tulemuste järgselt aktsia hind kergelt isegi langes.

Lisaks nimetatud aktsiatele müüdi aprillis arvukalt ka Nordea Banki (NDA-FI), Fortumi (FORTUM), Novaturase (NTU1L), UPM-Kymmene'i (UPM) ja Infortari (INF1T) aktsiaid.