email-vaartpaber.png

Mis aktsiaid ostsid ja müüsid LHV kliendid jaanuaris?

Aasta esimese kuu jooksul ostsid LHV kliendid kõige rohkem USA tehnoloogiahiiglasi ning tuntumaid nimesid Hiina turult, samas kui müügipoolel domineerisid peamiselt Tallinna börsi aktsiad koos maailma suurima naftatoodete rafineerija ja turustajaga.

LHV klientide enimostetud aktsiad jaanuaris.

markdown-image Allikad: LHV, Yahoo Finance

Jaanuaris LHV klientide lemmikaktsiaks osutunud Tesla (TSLA) võttis pärast aastavahetust suuna taaskord allapoole, odavnedes kuuga ligi viiendiku võrra ning ujudes vastuvoolu võrreldes paljude teiste tehisintellekti aktsiatega. Järsk langus on tingitud nii nõudluse langusest kui tarneprobleemidest, samuti suurenenud konkurentsist, eelkõige Hiinas. Kuu lõpu poole teatas ettevõte pettumust valmistavatest neljanda kvartali tulemustest ning nõrgast 2024. aasta väljavaatest, mispeale mitmed analüüsimajad alandasid järsult Tesla aktsia hinnasihti. 2. veebruari seisuga kaupleb Tesla aktsia 187,91 dollaril.

Apple'i (AAPL) aktsia odavnes jaanuaris 4,2% võrra, kuigi osutus LHV klientide teiseks kõige populaarsemaks ostuks. Turu keskmisest kehvem tootlikkus on Apple'i puhul tingitud sarnaselt Teslale konsensuse arvamusest, et ettevõtte edasine kasvutempo aeglustub oluliselt. Alates aasta algusest on Apple'i aktsia hinnasihte pigem langetatud kui kergitatud -- konsensuslik hinnasiht jääb veidi alla 200 dollari, mis tähendab, et 2. veebruari 185,85 dollariline turuhind kuigi palju tõusupotentsiaali just ei anna. Lisaks muredele majanduskasvu aeglustumise pärast painavad Apple'it jätkuvalt kelladega seotud patendivaidlused ja iPhonede oodatust nõrgem nõudlus.

Hiina e-kaubanduse hiiglane Alibaba (BABA) nõrgenes jaanuaris börsil ligi 7% võrra, peamiselt tingituna Hiina majanduskeskkonnast, kus samaaegselt käib nii pandeemiajärgne taastumine kui võitlus kinnisvarasektori kriisiga. Kõik see mõjutab ka Alibabat, kelle põhilised e-kaubanduse ja pilvepõhised äritegevused on stagneerunud ja mistõttu kasvatas ettevõte 2023. aasta kokkuvõttes tulusid vaid 2% võrra. Ka tulevikku vaadates ootavad analüütikud Alibabalt märkimisväärselt tagasihoidlikumat kasvu kui varem -- konsensuse kohaselt näitab ettevõte 2023-2026 majandusaastatel vaid 8%-list aastast kasvu liitmäära.

Tehisintellekti staar Nvidia (NVDA) jätkas jaanuaris oma kõrget lendu, kallinedes 24,2% võrra ja viies aktsia hinna 2. veebruari seisuga 661,6 dollarini. See tähendab, et kuuga lisas maailma kõige väärtuslikum kiibitootja enda turuväärtusele rekordiliselt üle 296 miljardi dollari, ületades eelmist 248 miljardi dollarilist rekordit, mis saavutati 2023. aasta mais. Ettevõte jätkab turuosaliste üllatamist mitmel rindel -- nii tehnoloogiliste edusammudega, graafikaprotsessorite tugeva nõudluse ning tehisintellekti komponentide turule toomisega. Paljude analüütikute arvates jätkab Nvidia aktsia kallinemist ka 2024. aastal, kuna tehisintellekti võimalusi hakkab kasutusele võtma üha suurem arv ettevõtteid, mis omakorda tähendab suuremat nõudlust kiipide ja AI-tehnoloogiate järele.

Kiibitootja ja tehisintellekti võidukäigu sabas sörkiv Intel (INTC) kaotas oma väärtusest jaanuaris koguni 14%, kuna ettevõtte kasvuväljavaated on konsensuse arvates üsna kesised ning ka tema kuu lõpus avaldatud majandusaasta I kvartali tulemused ei suutnud turuosalistele muljet avaldada. Samuti tuleb meeles pidada, et Inteli põhiäri seisneb arvutite tootmises, mille eelmise kvartali nõrk müük oli seotud hooajalise madalseisuga. Kuigi ettevõtte hinnangute kohaselt kasvavad tema tehisintellekti serverite tarned ettevaates keskmiselt 22% võrra aastas, moodustab see segment üsna väikese osa Inteli kogu äritegevusest.

Lisaks nimetatud aktsiatele osteti jaanuaris arvukalt ka Nio (NIO), Microsofti (MSFT), Pfizeri (PFE), Finnairi (FIA1S) ja Advanced Micro Devicesi (AMD) aktsiaid.

LHV klientide enimmüüdud aktsiad jaanuaris.

markdown-image Allikad: LHV, Nasdaq Baltic, Yahoo Finance

Müügipoolel püsib endiselt topis Eesti väärtuslikuim tehnoloogiafirma Wise (WISE), mille aktsia näitas jaanuaris esimest korda langust pärast viite järjestikust tõusukuud. Jaanuari keskpaigas avalikustas Wise oma majandusaasta kolmanda kvartali tulemused, milles näidati kasvu kõikide peamiste näitajate osas ning ühtlasi suurendati optimismi 2024. majandusaasta tulude suhtes. Kvartali jooksul kasvas aktiivsete kasutajate arv võrrelduna eelmise aasta sama perioodiga 30% ja ulatus 7,5 miljonini. Tulud suurenesid 23% 277 miljoni naelani ja teenuste maht kasvas 16% ja ulatus 30,6 miljardi naelani. Kogu majandusaasta tuludeks oodatakse varasema 33-38% asemel nüüd 42-44% suuremat numbrit kui eelmisel majandusaastal. Wise'i aktsia sulgus 2. veebruaril 825 penni juures, olles oma 2022. aasta juunikuu põhjast kerkinud 2,7x ehk 167%.

Balti ettevõtetest müüsid LHV kliendid jaanuaris kõige enam Tallinna Kaubamaja Grupi (TKM1T) aktsiaid, mis näitas kuuga 1,2% tõusu. Esimesena Baltikumi börsi ettevõtetest oma IV kvartali tulemused avalikustanud Tallinna Kaubamaja näitas korralikku edasiminekut nii tulude kui ka puhaskasumi osas. Hoolimata sellest, et Eesti on majanduslangusega Euroopa riikidest eesotsas, suurenesid ettevõtte tulud IV kvartalis 7,8% ja ulatusid 252,6 miljoni euroni, koos puhaskasumi 20,4% kasvuga 12,8 miljoni euroni. Puhaskasumi marginaal sealjuures paranes 4,5% pealt 5,5% peale, osaliselt tänu efektiivsemale kulude juhtimisele ja asjaolule, et ettevõte on suutnud toodete ja teenuste hindasid tõsta veidi kiiremas tempos kulude inflatsioonist.

LHV Group (LHV1T) kerkis jaanuaris Balti turul 1,4%, ületades Tallinna börsiindeksi 0,5% tõusu. Märkimisväärne on aga see, et LHV Group oli jaanuaris suurima kauplemisaktiivsusega aktsia Balti börsil, näidates 6,6 miljoni euro suurust kauplemiskäivet ja andes 18% kogu põhinimekirjas tehtud käibest. LHV Groupi aktsia sulgemishind oli 2. veebruaril 3,54 eurot, mis annab viimase 12-kuu puhaskasumil põhinevaks P/E suhtarvuks 8,56x.

Laevafirma Tallink Grupi (TAL1T) aktsia näitas jaanuaris mõõdukat tagasilangust ja odavnes 1,3%, mida suuresti vedasid kuu kaks viimast nädalat. Hoolimata sellest, et Infortar on viimastel kuudel, sh jaanuaris, hulgaliselt kokku ostnud Tallinki aktsiaid, oli Tallink Grupp jaanuaris LHV klientide neljas enimmüüduim aktsia. Kuu viimasel päeval teatas Tallink Grupp oma kruiisilaeva Isabelle müügist, mispeale aktsia hind veidi taastus, kuna müügist saadav tulu mõjutab positiivselt ettevõtte 2024. aasta majandustulemusi.\

Leedu pank Siauliu bankas (SAB1L) lisas jaanuaris oma turuväärtusele korralikult 2,9%, potentsiaalselt tingituna mitmest asjaolust. Esiteks kuu keskpaigas avalikustas ettevõte oma pikaajalise 2029. aastani kestva uuendatud kasvustrateegia, kus ühe eesmärgina mainiti Leedu parimaks pangaks saamist aastaks 2029. Investorite jaoks ehk üks köitvamaid punkte võiks olla aga see, et järgneval viiel aastal tahab pank teenida aktsionäridele keskmiselt 20%-list aastatootlust, mis peaks tulema dividendide ja aktsia väärtuse suurenemise kombinatsioonina. Teiseks on Siauliu jaanuaris läbi viinud oma aktsiate tagasiostu, soetades ühtekokku 1,25 miljonit väärtpaberit keskmise hinnaga 0,72 eurot aktsia kohta. 2. veebruaril oli aktsia sulgemishind 0,72 eurot.

Lisaks nimetatud aktsiatele müüdi jaanuaris arvukalt ka Enefit Greeni (EGR1T), Infortari (INF1T), Apranga (APG1L), Adobe (ADBE) ja Exxon Mobili (XOM) aktsiaid.