email-vaartpaber.png

Mis aktsiaid ostsid ja müüsid LHV kliendid märtsis?

Esimese kvartali viimasel kuul jätkasid LHV kliendid kõige aktiivsemalt kiibimaailma gigandi Nvidia ostmist. Kohe teisele kohale platseerus selle suur konkurent AMD, millele järgnesid peamiselt tööstusfirmad ja elektriautode tootjad. Müügipoolel domineeris fintech valdkond, eesotsas Wise’iga.

LHV klientide enimostetud aktsiad märtsis. markdown-image Allikas: LHV

Juba mitmendatud kuud järjest LHV klientide lemmikaktsiaks osutunud Nvidia (NVDA) jätkas märtsis tõusulainel, kallinedes 10% hoolimata sellest, et kuu viimasel nädalal pöördus aktsia 5%-ga langusesse, jäädes kauplema 900 dollari lähedale. Tõusu peamiseks põhjuseks võis olla märtsis avaldatud teadaanne juhtkonnalt, et ettevõtte uus lipulaev Blackwell võib turule tulla juba sel aasta.  Blackwelli näol on tegemist uue põlvkonna tehisintellekti protsessoriga andmekeskuste turul, mis on Nvidia hinnangul aastas 25% kasvav ja 250 miljardi dollari suurune turg.

Konkureeriva kiibitootja Advanced Micro Devicesi (AMD) puhul algas kuu samuti positiivselt, saavutades oma uue 52-nädala tipu, kuid langedes seejärel kolmel järele jäänud märtsi nädalal 15% võrra ja saades kuu kokkuvõttes seetõttu kirja -11% tootluse. Kuna otseselt ei ilmunud AMD kohta sel langusperioodil ühtegi negatiivset uudist, siis võib seda osaliselt seostada Nvidia edusammudega uue protsessori osas.

Lühiajaliselt võis märtsis aktsia hinda mõjutada Hiina valituse kavatsus hakata asendama AMD ja Inteli toodetud kiipe Hiinas toodetud alternatiividega, kuid kuna Hiina moodustab AMD kogutuludest vaid umbes 15%, siis ei tohiks see ettevõttele pikemas perspektiivis olulist mõju avaldada. Seda enam, et turu-uuringute firma Canalyse hinnangul on muude turgude nõudlus AMD kiipide järele niivõrd tugev, et need kompenseeriksid saamata jäänud tulud Hiinast.

Elektrisõidukite tootja Nio (NIO) tegi märtsis läbi ulatuslikuma 22% languse ning kukkus madalaimale tasemele alates 2020. aasta mai lõpust. Nio juhtkond on oma prognoose mitmel korral koomale tõmmanud ning seda ka märtsi lõpus, kui langetati esimese kvartali tarneprognoose. Kui varem oodati esimese kvartali müügimahuks 33 tuhat sõidukit, siis uueks ootuseks sai 30 tuhat sõidukit, mis 1. aprillil avalikustatud raporti alusel napilt ka saavutati (30,053 tuhat, -3% võrreldes aastataguse sama kvartaliga). Tulemuste järgselt otsustas Morgan Stanley jätta Nio hinnasihi 10 dollarile, tuues muuhulgas põhjuseks märtsi müügimahu märkimisväärse tugevnemise nii kuu- kui aastavõrdluses (vastavalt +14% ja +46%).

Saksa kaitsetööstuskontserni Rheinmetalli (RHM) aktsia on alates 2022. aasta veebruarist, mil Venemaa Ukrainasse tungis, hoogsalt kallinenud, suurendades märtsis enda turuväärtusest viiendiku võrra. Selleks on Rheinmetall andnud ka piisavalt põhjuseid, kuna ettevõte on kahel viimasel aastal näidanud tugevaid müügi- ja kasuminumbreid ja 2024. aastaks oodatakse järjekordset rekordaastat. Ettevõtte hinnangute kohaselt ületab müük sel aastal esmakordselt 10 miljardi euro verstaposti, sealjuures parandades ärikasumi marginaali eelmise aasta 12,8% pealt 14-15% peale.

Berkshire Hathaway'i (BRKB) üheks märtsi tähtsündmuseks oli uudis, mille kohaselt suurendas ettevõte enda aktsiate tagasioste. Potentsiaalselt võib see märk olla sellest, et firma kauaaegne esimees Warren Buffett peab aktsiat alahinnatuks ning näeb head ostukohta. Märtsi keskpaigas avalikustatud volikirja kohaselt on Berkshire sel aastal kuni 6. märtsini tagasi ostnud 3,8 tuhat A-klassi aktsiat koguväärtuses 2,2 kuni 2,4 miljardit dollarit. Tõsi, Berkshire'i ligi 168-miljardi dollarilise vaba raha positsiooni juures on see siiski väike investeering. Kokkuvõttes kallines Berkshire'i B-klassi aktsia märtsis 3%, jõudes kuu viimasel päeval 420 dollarile ehk kõigi aegade rekordtasemele.

Lisaks nimetatud aktsiatele osteti märtsis arvukalt ka Ignitis grupe'i (IGN1L), Tesla (TSLA), Fortumi (FORTUM), Novo Nordiski (NVO) ja Danske Banki (DANSKE) aktsiaid.

LHV klientide enimmüüdud aktsiad märtsis. markdown-image Allikas: LHV

Märtsis müüsid LHV kliendid jätkuvalt kõige meelsamini finantstehnoloogiafirmat Wise (WISE), mis kerkis vaid marginaalselt 0,5% võrra, kuid saavutas enam kui 900 pennil kõrgeima taseme alates 2021. aasta oktoobrist. Ettevõte küll märtsis ühtegi olulist uudist ei avalikustanud, kuid üha rohkem ootavad aktsionärid 16. aprillil selguvaid jooksva majandusaasta neljanda kvartali tulemusi.

Nii nagu tervele elektrisõidukite tööstusele on 2024. aasta toonud väljakutseid, seisab ka Rivian (RIVN) silmitsi nõudluse vähenemisega elektriautode järele. Kuna Teslat võib nimetada elektriautode valdkonna suunanäitajaks, siis võib Riviani aktsia märtsikuu 3,5% langust osaliselt seostada Tesla aktsia langusega. Aprilli alguses avaldatud andmete kohaselt ületasid Riviani esimese kvartali müügi-ja tootmismahud analüütikute ootusi, ehkki võrreldes eelneva kvartaliga on mõlemad numbrid mõnevõrra väiksemad. Sealjuures jättis ettevõte oma 2024. aasta väljavaate samaks, mistõttu avaldatud raport aktsionäridele just suurt muljet ei avaldanud. Aktsia reageeris tulemuste peale järsu langusega ja on alates aasta algusest kukkunud enam kui poole võrra.

Hiina e-kaubandusettevõte Alibaba (BABA) kaotus ulatus märtsis 3%ni, seistes jätkuvalt silmitsi võimalike ettearvamatute regulatiivsete piirangutega, mida Hiina valitsus kehtestada võib. Ühe olulisema märtsis ilmunud Alibabat puudutava teadaandena võiks välja tuua ettevõtte kavatsuse suurendada oma kohalolekut Lõuna-Koreas, investeerides sealsesse e-kaubanduse ärisuunda järgmise kolme aasta jooksul ühtekokku 1,1 miljardit dollarit. Hetkel juhib Lõuna-Korea veebikaubandusturgu enam kui 100 jaotuskeskust omav Coupang, kellele Alibaba kavatseb konkurentsi pakkuda madalamate hindade ja kiirema tarnega. Logistikavõrgustiku arendamise esimeseks sammuks on 180-tuhandelise ruutmeeri suuruse logistikakeskuse ehitamine sel aastal riigi tõmbekeskuses Soulis.

„Suurde seitsmikusse" kuuluv Google'i emafirma Alphabet (GOOGL) jätkas märtsis võimsal tõusulainel ja kallines 10% võrra, ehkki aeglasemas tempos kui paljud tema konkurendid. Osaliselt võis see seotud olla ettevõtte tehisintellekti tipptootega Gemini, mille kasutamine valmistas kasutajatele pettumusi ja mistõttu oli Alphabet sunnitud toote pakkumise mõneks ajaks peatama.
Positiivsema poole pealt teatas ettevõte aprilli alguses potentsiaalsest investeeringust, kavatsedes teha ülevõtupakkumise 35 miljardi dollari suuruse turuväärtusega turundustarkvara ettevõttele HubSpot. Võimalik omandamine oleks Alphabeti seni suurim ja võimaldaks tal tööle panna osa oma vabast rahast, mis detsembri lõpus ulatus 110,9 miljardi dollarini.
Müügipoole topis Balti ettevõtetest ainukesena figureeriv TKM Grupp (TKM1T), endine Tallinna Kaubamaja Grupp, vahetas märtsi lõpus oma ärinime eesmärgiga luua suurem selgus aktsionäridele ja avalikkusele, et kontsern hõlmab endas mitmeid erinevaid ärisuundi. Märtsi keskpaigas toimus ka iga-aastane aktsionäride üldkoosolek, kus muuhulgas kiideti heaks 2023. aasta kasumi jaotamise ettepanek ja maksta dividende 29,3 miljonit eurot ehk 0,72 eurot aktsia kohta. Dividendi ex-kuupäev oli 3. aprill ja dividendid makstakse aktsionäridele välja 8. aprillil. Ettevaatavalt avalikustab TKM Grupp 10. aprillil esimesena Balti ettevõtetest oma lõppenud kvartali tulemused.

Lisaks nimetatud aktsiatele müüdi märtsis arvukalt ka Paypali (PYPL), Micron Technology' (MU), Crocsi (CROX), Altria (MO) ja Twilio (TWLO) aktsiaid.