icahn forbes.jpg

Mis tehinguid tegid Dalio, Icahn ja Loeb III kvartalis?

2023. aasta kolmanda kvartali puhul võib kõigi kolme fondijuhi ühiseks nimetajaks lugeda positsioonide arvu vähendamise ja hallatavade varade mahu väärtuse languse. Neist kaks leidsid ka uusi ettevõtteid kuhu vaba raha uuesti investeerida, sealhulgas kiibitootjad, tehisintellekti arendavad ettevõtted ning kaitsvamad aktsiad kommunaalsektorist, mis küll 2023. aastal on tootluse poolest üks kehvemaid olnud.

Bridgewater Associates on maailma suurim riskifondide firma, mis haldab kokku 124 miljardit dollarit. Selle asutaja Ray Dalio alustas nagu Buffett investeerimisega juba poisieas ning lõi Bridgewateri 1975. aastal, mille aktiivsest juhtimisest on ta nüüdseks taandunud. 2017. aastal avaldas Dalio enda elutöö kokkuvõtva raamatu „Põhimõtted", mis on saadaval ka eesti keeles. Dalio isikliku varanduse suuruseks on viimaste andmete põhjal hinnatud 15,4 miljardit dollarit.

Kolmandas kvartalis püsis positsioonide arv Bridgewateris endiselt kõrge, ehkki vähenedes kvartalitaguse 806 pealt 740 peale. Portfelli turuväärtus vähenes samal ajal 1% võrra ja ulatus 16,5 miljardi dollarini, suuresti tingituna Dalio võtmepositsiooni - arenevate turgude ettevõtteid koondava indeksfondi IEMG 5%lisest langusest kolmandas kvartalis, mida portfelli muude väärtpaberite mõningane kallinemine kompenseerida ei suutnud. Ka ülejäänud suurimad positsioonid, 500 suurimat USA ettevõtet koondav ETF ja esmatarbekaupade tootja Procter & Gamble, vähendasid kolmandas kvartalis portfelli koguväärtust. Kõigi kolme suurima positsiooni puhul suurendas Dalio mõnevõrra panuseid ning kokkuvõttes oli investor kolmandas kvartalis netoinvesteeringute osas ostupoolel 1 miljardi dollariga.

Dalio portfellist leidub ka mitmeid Hiina üksikaktsiaid, mis kolmandas kvartalis turuväärtuses samuti kaotasid, ehkki nende suhtes oli ta pigem müügipoolel. Olulisema osatähtsusega investeeringute osas väljus Dalio põllumajanduskemikaalide ja seemnete ettevõttest Cortevast, maagaasi turustamise ja sellega seotud teenuste pakkujast Oneokist, ning kiibitootjast Micron Technologyst.

Uutest positsioonidest väärivad märkimist arvukad investeeringud USA tehnoloogiahiiglastesse, sh pooljuhtettevõte Broadcom, kuid ka Netflix ja Nvidia. Kuna Microsoftiga ühinemise tõttu kadus kolmandas kvartalist mängutootja Activision Blizzardi positsioon, näitab samal ajal tehtud uus investeering selle konkurenti, Electronic Artsi, et Dalio soovib videomänguvaldkonda siiski hoida ühe osana oma portfellist.

Bridgewateris suurendati kolmandas kvartalis aktsiate arvu 388 positsiooni puhul, samas kui vastavaid müüke tehti vaid 215 puhul. Enim osteti juurde hasartmängu- ja külalislahendusettevõtet Boyd Gamingut, mille puhul suurenes positsioon 94 tuhande aktsiani. Panuseid suurendati ka teistes lõpptarbijale suunatud ettevõtetes, nagu elamuehitusega tegelevas KB Home-is ning põrandakatete tootjas Mohawk Industries. Kahe viimase investeeringu puhul võib välja lugeda, et Dalio on USA ehitusturu väljavaadete osas varasemast positiivsemalt meelestatud.

Seevastu osaliste müükide poolel domineeris energiasektor, sh naftafirmad ConocoPhillips, ExxonMobil, Cevovus Energy ja Chevron. Nende kõigi puhul müüdi ära enamik positsioonist, jättes portfelli alles vaid marginaalse koguse aktsiaid.

Valdusettevõtet Icahn Enterprises omav Carl Icahn, keda peetakse üheks edukamaks investoriks läbi aegade, on endale teeninud maine aktivist-investori ja suurfirmade taltsutajana. Tema tegevus on keskendunud erinevate suurfirmade ülevõtmisele ning ettevõtete juhtkondade sundimisele tegutseda kasumlikumalt, kuid ühtlasi on ta võidelnud aktsionäride õiguste eest. Icahni isiklik väärtus küündib 5,6 miljardi dollarini.

Kolmandas kvartalis vähenes Carl Icahni portfelli turuväärtus 22% võrra ja ulatus 12 miljardi dollarini, tingituna investorist suurima positsioonist Icahn Enterprisesist, mis läbi erinevate tütarettevõtete tegutseb mitmes tegevusvaldkonnas. Aktsia hind jätkas III kvartalis langust ja kahenes 32% (II kv 2023: -44%) pärast seda, kui ettevõte teatas II kvartalis ootamatust dividendikärpest poole võrra 2 dollari pealt 1 dollarile. Aktsia hinnale on negatiivselt mõjunud ka Hindenburg Researchi lühike positsioon, kelle arvates kaupleb aktsia turul liiga suure preemiaga, võrrelduna selle puhasväärtusega.

Icahn on viimastel kuudel vähendanud mõningaid oma suuremaid positsioone. Septembris lõpetas ta aastaid kestnud investeeringu Xerox Holdings Corp. ettevõttesse, müües oma ülejäänud osaluse ettevõttele tagasi 542 miljoni dollari eest -- selle müügitehinguga Icahni positsioonide sulgemised kolmandas kvartalis ka piirdusid. Osaliselt vähendas Icahn investeeringute kogumahtu kahe positsiooni puhul -- mitmesuguseid tarbekaupu müüvas Newell Brands'is ja taastuvkütuste tootmise ning nafta rafineerimisega tegelevas ettevõttes CVR Energy. Icahni tehtud tehingutest nähtub, et neljandas kvartalis, täpsemalt 16. novembril, on investor 26% ulatuses vähendanud aktsiate arvu ka metallist joogi- ja toidupakendeid tootvas ettevõttes Crown Holdings, omades sellest nüüd 5% suurust osa.

Kokkuvõttes oli Icahn kolmandas kvartalis müügipoolel -- tema netoostude tehingusumma kokku ulatus -547 miljoni dollarini.

Teistest märksa vähem tuntud, kuid siiski palju jälgitud on 15,9 miljardit dollarit haldava riskifondi Third Pointi asutaja Daniel Loeb. Nagu Icahn, on ka Loeb tuntud aktivist-investorina, kes vahel ettevõtete juhtkondi teravalt kritiseerib ning nende juhtimises muutust püüab saavutada. Selles tegevuses on Loebi sageli ka edu saatnud. Tema isikliku varanduse suuruseks on viimastel andmetel hinnatud 3,3 miljardit dollarit.

III kvartalis vähenes Daniel Loebi portfelli turuväärtus kvartaliga 3% võrra 6,6 miljardi dollarini ning languses oli ka positsioonide koguarv, mida vähendati 45 pealt 41 peale. Investori kolme suurima positsiooni osas on kvartaliga toimunud mõningased muutused: kõige suurem investeering on endiselt elektri- ja gaasimüügiga tegelevas firmas PG&E, kuid ulatusliku investeeringu tõttu Microsofti tõusis see teiseks suurimaks positsiooniks. Kolmandal kohal platseerub tööstuskonglomeraat Danaher Corporation, mille puhul vähendati aktsiate arvu 5% võrra. Loebi portfell on üsna kontsentreeritud, kuna 5 suurimat positsiooni moodustavad portfelli kogumahust poole, jättes teise poole 36 investeeringule.

Uutest positsioonidest tuleb ära märkida 330 miljoni dollari suurune investeering Meta Platformsi, 154 miljoni dollari suurune investeering United Steel Corporationi ning 140 miljoni dollari suurune investeering T-Mobile'i, mis omab ja haldab USA-s traadita mobiilsidevõrke ning pakub nutitelefone ja sellega seotud mitmesuguseid teenuseid. Arvuliselt avas Loeb kõige rohkem positsioone kommunaal- ja sidesektori ettevõtetes, st lisaks viimasele veel Telephone and Data Systems ja United States Cellular.

Seevastu müügipoolel väljus Loeb kokku 13 positsioonist ja vähendas investeeringute mahtu 6 puhul, sh Alphabet (aktsiate arvu muutus: -36%), Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (-27%) ja DuPont De Nemours (-9%). Sulgetud positsioonide seas oli kõige rohkem küll tehnoloogiafirmasid, eriti pooljuhtide valdkonnast, kuid investeeringu väärtuselt osutus oluliseimaks Alibaba müük koos Nvidia ja HCA Healthcare'i sulgemisega. Seega vähendas Loeb aktsiate arvu kõige rohkem samuti tehnoloogiaettevõtetes, kuid suurendas panuseid tarbekaupade valdkonna firmade puhul.

Kokku andsid Loebi kolmandas kvartalis tehtud kõikide ostu- ja müügitehingute summa tulemuseks -52 miljonit eurot, mis tähendab, et optimism aktsiaturgude suhtes on ka tema puhul veidi taandunud.

markdown-image Suuremad positsioonid on võetud väärtpaberite turuväärtuse järgi, numbrid sulgudes tähistavad positsiooni aktsiate arvu muutust. TOP3 uued on reastatud ostetud koguse järgi. TOP3 müüdud on reastatud müüdud koguse järgi. TOP3 lisatud ja TOP3 vähendatud on reastatud aktsiate arvu muutuse alusel. Kõigil sulgudega ridadel on sulgudes positsiooni aktsiate arvu muutus. Allikad: nasdaq.com

Kuidas me seda teame? USA-s on investeerimisfondidel (ehk institutsionaalsetel investoritel) kohustus esitada väärtpaberi- ja börsijärelevalvele (SEC) igas kvartalis aruanne 13F, kus on välja toodud investori kõik positsioonid ning nendega seotud tehingud. Kohustus on raporteerida ainult USA väärtpabereid ja pikkasid positsiooni, seega lühikeseks müüdud aktsiaid need aruanded ei sisalda.

Tuleb veel märkida, et kuna investoritel on kohustus aruanded avaldada 45 päeva jooksul pärast kvartali lõppu (ning üldjuhul nad ka seda varem ei tee), siis ei peegelda kvartalilõpu seisuga kirja pandud info enam investeerimisfondi või --firma viimast seisu. Siiski pakuvad 13F-aruanded väga head võimalust heita pilk fondide (ja nende maailmakuulsate juhtide) mõttemaailma. Neid aruandeid analüüsides võib saada hea aimduse, kus näevad tuntud investeerimisgurud kasvupotentsiaali ja kus pigem mitte.